Magiškas sodas po langais

Magiškas sodas po langais

18. Nov 2019, 13:11 Mamos dienoraštis Mamos dienoraštis

Ar jums patinka prižiūrėti parkai, gėlynai, sodai? Man labai! Vienas mėgstamiausių aišku VU botanikos sodas. 

Bet, kad patektum į pasaką, nebūtina net labai toli važiuoti ir kažko ypatingo ieškoti. 

Gyvename Justiniškių mirkorajone Vilniuje. Iš esmės, rajonas kaip rajonas. Nėra senas kaip Antakalnis, kuriame namai net 1911 metų statybos o gal ir senesni, mūsiškiai tik maždaug 35-40 metų senumo. Kai mano tėveliai atsikėlė čia gyventi,  buvo čia tik dirvonai ir statybvietės, o dabar eilinis įprastas rajonas. 

Ir turime mes savo rajone nuostabių kaimynų.

Viena jų Kristina Šeniauskienė. Apie ją ne sykį rašė spauda ir net rodė televizija. Kodėl?

O gi todėl, kad apniukusiame pagyvenusių daugiabučių kieme ponia Kristina kuria nuostabią poilsio erdvę, kurioje akis paganyti ir nusifotografuoti mėgsta ne tik praeiviai, bet ir savivaldybės ar Seimo nariai. Ju dešimtmetį puoselėjamą gėlyną rasite Taikos g. 26-ojo daugiabučio kieme. Ir tai ne šiaip gėlynas, tai skulptūrų parkas, pasakiškų personažų gyvenamoji vieta, kur kas sezoną viskas šiek tiek kitaip.

Pensijoje esanti Krisitina negaili savo laiko ir įdeda labai daug darbo į kievieną trijų arų lopinėlį. Ji tvarkosi ne tik po savo langais, bet mielai apsiėmė prižiūrėti ir kaimyninių namų vejas. Kaimynai irgi prisideda, padeda, kas kuo gali.

Ir dabar, man vaikštinėjant ir fotografuojant, ji iškiša galvą pro langą ir šypsosi. Pasakoja, kad iki pensijos nesidomėjo gėlėmis, o dabar gi reikia kažką veikti. Išdidžiai linkčioja galvą, kai užklausiu, kad ar ne ją tik mačiau per televiziją ir skaičiau spaudoje. Ji kviečia pasivaikščioti, nesigėdyti fotografuoti ir draugus atsivesti. Ir nors ruduo, sodelis atrodi vis dar žydintis, tvarkingas. Su prižiūrėtais takeliais, pūpsančiais įvairiais augalėliais, akmenų tortais, širdelėmis ir po balkonu pasislėpusiomis skulptūromis, kurios laukia savo laiko.
Ponios Kristinos kuriamas gėlynas ne kartą apdovanotas konkursuose „Metų kaimynas 2017“, „Metų kaimynas 2018“, „Žydintis Vilnius“, jei tik pavyksta laimėti piniginių prizų, visi gauti pinigai išleidžiami augalams. Gėlyne puikuojasi daugiau nei 50 rūšių gėlės, o kai kurie augalai retų veislių.
2018-ųjų žiemą parko kūrėja ir puoselėtoja gėlyne susodino šimtą lėlių – tokiu būdu paminėjo Lietuvos šimtmetį. Šiemet gėlyne savo vietą atrado 101 jurginas.


Beje, augalai gėlyne susodinti ne bet kaip: vieniems nužydėjus, jų vietą užima kiti. Kasmet gėlyne vaizdai bent šiek tiek pasikeičia, nes ponia Kristina nori estetiško, akiai patrauklaus vaizdo, ir kad visada būtų gražu ir norėtųsi užsukti.

Dalinuosi su jumis keliais kadrais.

Mamos dienoraštis Mamos dienoraštis 18. Nov 2019, 22:35

Tikrai taip, pas mus nemažai kaimynų, kurie prižiūri plotą prie namų, bet dažniausiai taip kukliai- apgeni krūmus, palaisto jei reikia, šiukšles surenka. O čia tai jau visas menas. Klausiau ponios, ar ji turi.l savo sodą, tai sakė, kad ne. Net namie gėlių neaugina. Bet užtat va kaimymams kokius grožius kuria ? ir vis kas sezoną atrodo vis kitaip. Visada ateinam pažiūrėti

picama picama 18. Nov 2019, 22:09

Oho, kaip įdomiai!

ramune. ramune. 18. Nov 2019, 18:37

Tikrai gražu!

Kristina B. Kristina B. 18. Nov 2019, 14:25

Tikrai įspūdingai atrodo 😀 tai tik įrodymas, kad butas ne priežastis neužsiimti gėlininkyste 😃