Sveikos, noriu pasidalinti receptais žiemai. Dar gyvendama su tėvukais išmokau iš savo močiutės pagrindinių receptų - tai agurkai, pomidorai, įvairios mišrainės ir kt.
Visuomet viską darydavome kartu su močiute, o man suaugus tokie darbai būdavo patikimi ir man vienai. Na, o dabar pati nemažai derliaus turiu užsiauginusi pati.
Gaila, konkursas prasidėjo jau kiek po daržovių kaupimo starto, mat jau esu užsivakavusi žirnelių, agurkėlių, pomidorų. Tačiau tai tik pradžia, tad šįkart siunčiu jums receptą su patisonais.
Receptą radau konservavimo kalendoriuje, o vėliau peržvelgusi internetą, radau tokį pat ir jame.
Patisonus galima ruošti įvairiai - tiek vienus, tiek su įvairiomis daržovėmis – agurkais, morkomis, pomidorais, paprikomis.
Marinatui:
3 l vandens,
1,5 stiklinės 9 proc. acto,
3 šaukštai druskos,
3 šaukštai cukraus,
10–12 kvapiųjų pipirų,
4–5 gvazdikėliai,
3–4 česnako skiltelės,
Šakelė peletrūno.
Šakelė petražolės.
Marinuoti labiausiai tinka jauni 4–7 cm skersmens patisonai.
Patisonus nuplaukite, stambius supjaustykite, išpjaukite viršūnes ir apačias, plikykite verdančiame vandenyje 1–2 min.
Paskui iš karto atvėsinkite šaltame vandenyje ir nusausinkite.
Tuomet sudėkite į stiklainius, užpilkite išvirtu ir atvėsintu marinatu, uždenkite dangteliais ir kaitinkite 85–90 C temperatūroje.
3 l talpos stiklainius – 15 min., 1 l – 10 min., 0,5 l – 8 min.
Iškaitinę stiklainius pasistenkite kuo greičiau atvėsinti, karštą vandenį palaipsniui keisdami šaltu.
Kuo greičiau patisonai atvės, tuo bus traškesni.
Tiesa, šis būdas užtrunka labai ilgai, prastovėjau prie puodų tris valandas su puse, tačiau rezultatas džiugina.
Skonis primena marinuotus agurkėlius. Šis patisonų marinavimas jau antrasis, tad sandėliukyje jau pūpso 8 trilitriai, dvilitris ir pusės litro stiklainiai. Regis, patisonai dar nebaigia vesti derliaus, tad kitu kart išbandysiu vaisių asorti, su pomidorais, morkom ir paprikom.
Derlingo jums artėjančio rudens ir produktyvių dienų!
Pasiteisina 😉
O mažiukai geriausi vakavimui 😀
Idomi teorija su tais maiseliais, bet gal ir pasitvirtina
pirma kart matau tokius mazus patisoniukus😃
Na tiesiog močiutė visada darydama juos naudodavo, neva taip jei būna jog kažkas pelija(nes kompotai ir uogienės, daržovės ilgaii išstovėję papelija)tad krepšelis tam, kad tarp uogienės ir dangtelio tikrai neliktų tarpelio, negautų patekti oro, nes tie dangteliai, kur su mašinėle pritraukiami jie tikrai gerai laiko, o užsukami ne taip. Tad apsaugo ir turinį, ir dangtelį.
skanumelis 😀 O va krepseliai ir man krito i aki...
O kam tas maiselis po dangteliais reikalingas?
o grozis koks, ypac tie mazieji😉 niam niam
TIKRA ŠEIMININKĖ,
Įdomu kaip susidubliavo foto, gal aš privėliau 😀
kaip grazu....😉
oho kokios atsargos ziemai 👍 saunu, kad turite savo darza 😉