Menstruacinė taurelė - kas tai?

Menstruacinė taurelė - kas tai?

13. May 2014, 12:02 Goda_Mamyciuklubas.lt Goda_Mamyciuklubas.lt

Esame kalbėjusios apie įklotų ir tamponų keliamą žalą, todėl šįkart norime pristatyti ekologiškesnį produktą TOMS dienoms - menstruacinę taurelę. 

Ji Lietuvoje atsirado prieš gerus penkerius metus, bet tuomet tik viena kita sveiko gyvensenos šalininkė drįso pabandyti. Dabar menstruacinė taurelė nėra anei joks stebuklas ar baubas. Tiesa, ne visos žino jos veikimo principą, todėl šiandien ir pristatysime kas kaip ir su kuo.

Kas tai yra?

Tai iš medicininio silikono taurelės formos menstruacinio kraujo surinkėjas, kuris laikosi vakuumo ir makšties raumenų pagalba. Kraujas suteka į šią taurelę ir keletą kartų per dieną atsargiai ištraukus jis išpilamas, taurelė praplaunama ir vėl įstatoma į makštį.

Taurelės, kaip ir tampono, nesimato, nesijaučia, o ją užčiupti gali už specialaus galiuko. 

20140513111155-93717.jpg

Kam tinka?

Gamintojai teigia, kad taurelė tinka nuo jaunų merginų neturėjusių lytinių santykių iki gimdžiusių ne kartą, kontraceptinį žiedą ar spiralę nešiojančių moterų. Skiriasi tik dydis.

Priešingai nei tamponas, taurelė dedama kiek įmanoma žemiau - iškart iki tiek, kol jos nesijaučia. 

Kokie būna dydžiai?

Iki 25-erių ar negimdžiusios moterims siūlomas pirmas dydis. Jie gimdei, gausesnės mėnesinės, tau daugiau nei 30 metų - tuomet tinkamiausias būtų antras dydis. Kiekvienas gamintojas siūlo skirtingą dydžių matavimo sistemą ir pateikia detalią lentelę. Taip pat būna taurelių aktyviau sportuojančioms, gausiau sergančioms, todėl rinkitės individualiai.

Kaip išimti?

Klasikinis taurelės variantas - ilgas galiukas-kotelis, kurį kiekviena moteris pasitrumpina pagal save. Taurelę išimti reikia užčiuopiant jos dugną, jį lengvai suspaudžiant ir traukiant. 

Taip pat yra taurelių, kurios apačioje turi burbuliuką ar žiedelį - kiekviena gali išsirinkti pagal savo skonį.

Ką daryti jeigu prateka?

Pirmaisiais kartais kol moteris įpranta, rekomenduojama naudoti vienkartinius plonus įklotus tam, kad apsisaugoti nuo “avarijų”. 

O šiaip pratekėjimai gali būti dėl blogai įdėtos ir neišsiskleidusios taurelės, likusio kraujo ant makšties sienelių, dėl nesusidariusio vakumo (taurelė turi būti lyg “prikibusi”) ar dėl ypač gausių mėnesinių (tuomet ją reikia keisti dažniau).

Kaip prižiūrėti?

Prieš naudojimą pirmą kartą siūloma pavirinti taurelę ir tai daryti po kiekvieno mėnesinių ciklo. Geriausiai virinti distiliuotame vandenyje, kad taurelė neapsineštų kalkėmis.

Per dieną taurelė išpilama 3-4 kartus ir po to rekomenduojama praplauti vandeniu, o jeigu yra galimybė - intymios higienos plovikliu ar specialiomis dezinfekavimo priemonėmis.

Kokia jų kaina?

Menstruacinių taurelių kainos įvairios, bet svyruoja nuo 50 iki 130 Lt. Anksčiau jas dažnai pardavinėjo grupinių pirkimų portaluose, bet labai pasidomėkite gamintoju ar jis yra patikimas, kiek nors žinomas.

Lietuvoje pardavinėjamos “Lunette”, “Yuuki”, “MeLuna”, “MoonCup”, "Diva", "Lady Cup" ir kitos taurelės.

20140513111217-76278.jpg

Vieną menstruacinę taurelę rekomenduojama naudoti penkerius metus. Taigi, aritmetika paprasta: 

Paprastos rūšies paketų ar tamponų jums reikės apie  20-30 vnt. (jeigu mėnesinės trunka 5 dienas, o priemones keičiate kas 4-6 valandas). Tiek įklotų kainuotų apie 8-12 Lt, o tamponai - 15-22 Lt. 

Per penkerius metus jūs mėnesinėmis sirgsite apie 60 kartų ir paketams išleisite apie 480-720 Lt, o tamponas 900-1320 Lt. Žinoma, tai labai abstraktūs skaičiavimai!

Be to tamponai, įklotai ir panašios priemonės labai sunkiai suyra, todėl alternatyvios priemonės sveikiau ne tik jūsų kūnui, bet ir motulei žemei. 

Gal bandėte tokią taurelę ar planuojate tai padaryti? Pasidalinkite patirtimi!

13. May 2014, 16:27

Man irgi atrodo,kad ją pasikeisti ne namie per daug sudėtinga ir nehigieniška.. 😀

Tai dėl įpratimo ir sako pradžioje naudoti įklotus, o kad persipildytų nelabai būna - na nebent labai labai gausios mėnesinės. O vakumas susidaro įsidedant taurelę - ji dedama sulenkta ir įdėta išsiskleidžia ir "prisilipdo" prie sienelių.

13. May 2014, 13:22

O as noriu ir ketinu ja isigyti.ketinu jau ilgai bet mane stabdo baime kad bus avarija.o jai persipildo? Kaip tas vakumas susidaro? Jai ji lengvai issiema tai kodel negali pati isslysti? Kaip zynoti ar ji issiskleide?-sedet ir laukt pratekes ar ne?