Miesto mamos blogas: Motinystės išmoka ar išmalda?

Miesto mamos blogas: Motinystės išmoka ar išmalda?

16. Jan 2015, 09:00

Tai ką,  Gerbiamos Mamos, vėl kvailelių vietoje likom? Ligoniams išmokas, kad snarglėti po darbus nebėgiotų, padidino, nuolat piketuojantiems ir verkiantiems senjorams pensijas pakėlė, o mus už brūkšnio ir paliko... O kam  - mums gi, gimus vaikui, išlaidų nepadidėjo, o mes pačios taigi su vaiku namie sėdim... 

Savąja išmoka, prisipažinsiu, aš labai nesiskundžiau, kai ją man maloniai dar pirmomis nėštumo dienomis paskaičiavo SODROS darbuotoja. Jos baksnojimas į įstatymo raidę ir aiškinimai, kokia gera valstybės politika privertė susimąstyti dėl 2 metų motinystės atostogų, kurias vėliau ir paėmiau... Ir žinote, kai reikia mokėti būsto paskolą, kai už šildymą suploji visą kainą, o sauskelnės baigiasi greičiau nei cukrus, tai tas 70 procentų atrodo tokia menkutė suma... Žinoma, galėjau motinyste džiaugtis metus, bet 12 mėnesių kūdikį palikti auklei nesinorėjo, o apie darželį net nešneku – džiaugsiuosi jei į jį pateks maniškė sulaukus 2 metukų. Gal ir skamba čia kaip užkietėjusios materialistės postringavimai, bet, Gerbiamos Mamos, visos mes savo vaikus labiau mylėti ir auginti norime šiltuose ir šviesiuose namuose, kur tyliai dūzgia skalbimo mašina, o naujuose puoduose verda ne tik bulvės... Vat ir šiandien su Mindaugu važiavom pirkti kėdutės, labai norėjom naujos, gražios... Radom, pasidžiaugėm, o pamatę kainą nusprendėm pirkti naudotą... Juk tie 30 procentų, kuriuos valstybė sutaupo nuo mano sąžiningai uždirbtos algos, yra gerokai daugiau nei aš skiriu savo vaiko išlaikymui per mėnesį!!!  Žinoma, imdama motinystės atostogas, aš nesuvedžiau galų, kad tai, ką man paskaičiavo teta iš SODROS yra išmoka „ant popieriaus“... Tad patikėkit, kokia mano buvo reakcija, kai į sąskaitą įkrito gerokai mažesni nei tikėjausi skaičiai... Tada aš tai nurašiau tiesiog aritmetiniam nesusipratimui. O SODRA man paslaugiai paaiškino, kad, remiantis LR xyzjb įstatymo a,b,c,....... ir z punktais nuo mano ne vienerius metus užsidirbinėjamų ir niekad nenaudotų ligos ir nedarbingumo atveju išmokų, mylima valstybė kiekvieną mėnesį nusirėš mokesčius... Nežinau, kaip jie, bet aš iki šiol sąskaitas (be jokių kompensacijų) apmoku ne tuo, ką užsidirbu „ant popieriaus“, bet tuo, ką turiu piniginėje, tai gal aiškindami tokioms kvailėms kaip aš kalbėkite ne apie teorinius skaičius!

Bet, ką jau čia piktinsiesi – dirbate Jūs, Gerbiamieji Valdžios Kl(i)erikučiai, tai pagal įstatymą ir vadovaujatės tuo, ką Seimas juodu ant balto suraitė. Todėl turiu Jums visiems, parlamentarai, mano galva, puikų pasiūlymą! Dovanoju Jums visiems po baltą popieriaus lapą ir siūlau jame įsirašyti sumą, kurios, Jūsų nuomone, esate vertas. Negaila net milijono ar dviejų, o tos grynais išmokamos menkos algelės galite atsisakyti, nes ji, palyginus su tuo kas popieriuje, kažkokia išmalda. Taigi su tais gražiai suguldytais skaičiais dabar galite daryti, ką norite: pirkti, parduoti, taupyti, investuoti, išmesti, dovanoti, piešti, karpyti, plėšyti ir net nuolatos prisirašyti papildomų skaičių!!! Kitaip tariant – neribokite, Gerbiamieji, savo fantazijos! O geriausia naujiena ta, kad nereikės nė vienam rinkėjui duoti savo išlaidų ir pajamų ataskaitos, tik  labai norėčiau žinoti, kaip Jums sekas gyventi su tuo, ką turite „ant popieriaus“, o gal ir kokiu patarimu pasidalinsite? Ir dar, gal galite atsakyti, o Mokesčių inspekcija neapmokestina tų dovanų, kurias mano vaikas jau gavo per visą palankynų laikotarpį?  Būčiau labai dėkinga.

Kitą savaitę turėtų išmoka eurais į sąskaitą įkristi... Įdomu, konvertuodami iš litų į eurus, apvalins kieno naudai? O šitą savo pamąstymą norėčiau pabaigti anekdotu, kuris kažkada man pasirodė žiauriai juokingas:

- Mama, niekaip nesuvokiu, o kas yra meilė tėvynei?

- O tu, Vaikeli, vok vok ir suvoksi...

18. Jan 2015, 10:15

Man labai patinka tas posakis: kiek žmogus beturėtų, jam vis tiek bus maža. Taip, tikriausiai ne Jums vienai pašalpos atrodo mažos 😀
Aišku, geriau Sodros iš viso nebūtų, tada kiekvienas būtų už save atsakingas, susitaupytų motinystei, pensijai ar ligai tiek, kiek mano esant reikalinga. Bet kai pagalvoju, iš ko dabar mano seneliams mokamos pensijos... Moku mokesčius ir tyliai galvoju, kad sistema ne tobula, bet turbūt iki šiol nieko geriau nebuvo sugalvota. Juk JAV, tokia liberali valstybė, bet vis tik grįžta prie valstybinės socialinės apsaugos sistemos. Tikriausiai dėl to, kad ne kiekvienas sugeba sau susitaupyti, o tada valstybei būna dar sunkiau su tokiais piliečiais. Taip pat verta pagalvoti ir apie tokius mokesčių mokėtojus, kurie niekada neplanuoja turėti ir neturi vaikų, bet vis tiek moka bendrą mokesčių sumą Sodrai 😀
Šiaip statistiškai Lietuva yra iš tų valstybių, kurioje motinystės atostogos ilgiausios ir išmokos (pašalpos dydis) didžiausios (procentine prasme).
Ir dar dėl tų eurų: jau tiek visur prirašyta, eskaluota ir skaičiuota, kiek gi valstybei atseis pašalpų suapvalinimas pašalpų gavėjų naudai, kad klausimo šioje vietoje nebekyla 😀

ODISEJAaa ODISEJAaa 16. Jan 2015, 14:43

O tai ,kurie tarkim nedirbo prieš,90lt gauna...ka tiem daryti..ir dejuok nedejaves,vistiek kitaip nebus.

16. Jan 2015, 10:36

jo kas tiesa tai ne melas, visiems viską "atstato" o mamos paskutinėj vietoj, apie nuimtų pašalpų grąžinimą nėra nei kalbos ......dabartinis dydis graudžiai juokingas
motinysteveza nemanau, kad mama skundžias ir nesigiria prabangiais žaislais, tisiog žmogus skaičiuoja ir parodo faktus, kiek vaikui ko reikia, kad ir tų pačių sauskelnių, o kur dar rūbais ir tt
asmeniškai aš nepirkau nei vieno prabangaus žaislo, rūbeliai dėvėti, vežimas taip pat
aišku būna ir blogiau, kitos šalys neturi tokių išmokų at atostogų, bet kitose šalyse, šeimos vyrai uždirba tiek kad galima ir auklę pasamdyti ir prabangoje gyventi, o ka moka pas mus?? kokie mokesčiai šeimas smaugia?? kokios kainos??

motinysteveza motinysteveza 16. Jan 2015, 10:29

esant motinystės atostogose, gaunant pašalpą, esi draustas sveikatos draudimu, "eina" stažas. normalu, kad mokami mokesčiai. sodros mokesčiai tik nenusiskaičuoja.
o man gera Lietuvoj auginti vaikus. Nepaprastai gera. Žiūriu į visumą - nėra bado, karo (nors dėl to nėr labai jau ramu), netrūksta vandens, gera sveikatos apsauga. Graži gamta, nėra smogo. Auginu vaikus, kaip noriu - noriu vežu ten, noriu ten - jokių apribojimų. trūkumu žinoma, galima atrasti ir labai didelių - tarkim, skurdi švietimo sistema, čia nėra modernių muziejų.
Darbo vietą saugo 3 metus, iš jų 2 metus moka. Taip, man auginant pirmąją dukrą pirmą pusmetį mokėjo 100proc, antrą pusmetį -85proc, o antrus metus tiksliai nemapmenu gal 80 proc. ar 70. sąlygos tada tikrai puikios buvo. ir gimstamumas gerokai šoktelėjo.
O jau antrą 70 ir 40 proc., o dabar vėl tie patys procentai, bet paskaičiuoti nuo pradinės sumos, kadangi dienos palankiau susidėliojo, gavosi daugiau nei už antrą. Susimoku visus mokesčius, už visus būrelius, žaislus ir pan. Jei būčiau vieniša, taip,užtektų tik maistui ir komunaliniams.
Bet dėl to reikia piktintis? nejaugi norit, kad 2 metus mokėtų 100proc algą neatskaitant mokesčių?tada jau būtų normalu?
man nereikia visų naujausių fisher price žaislų, naujų maitinimo kėdučių, ir nematau prasmės vaikus rengti naujais carters ar nexto drabužėliais. o buitį su skalbimo mašinom ir indaplovėm susitvarkėm iki vaikų.
ir taip visi vaikai viskuo persisotinę šiais laikais, nes tėvai sugeba supirkti beveik viską, ko yra rinkoje, nes mato būtinybę.

Liucyte Liucyte 16. Jan 2015, 09:46

Na, mane taip pat pribloškė faktas, kad, gaudama motinystės išmoką, dar turėsiu susimokėti ir mokesčius...
O anekdotas superinis! Įsidėsiu į lingvistinių žaidimų stalčiuką 😀