Morkų renesansas virtuvėje: nuo netikėtai gurmaniškų iki saldžių atradimų

Egle_Mamyciuklubas.lt
Egle_Mamyciuklubas.lt 11. Sausis 2018 06:30
453

 

Morkos – populiarios ir plačiai visame pasaulyje vartojamos daržovės, kurios pasižymi švelniu skoniu ir aromatu, todėl dažniausiai būna naudojamos salotoms, sriuboms ir garnyrams. Nors daugeliui žmonių morkos – įprasta kasdienė daržovė, tačiau prekybos tinklo IKI maisto ekspertė Aistė Rasmussen siūlo į jas pažvelgti nekasdieniškai ir pasigaminti pačių netikėčiausių patiekalų – nuo gardaus morkų pyrago iki tikros picos. 

Vėlyviems sotiems pusryčiams – morkų pica

20180111102334-33549.jpg

Žmonės dažnai taupydami laiką renkasi greitai pagaminamus maisto patiekalus. Vienas iš populiariausių pasirinkimų – pica. A. Rasmussen sako, kad nors pica nėra laikoma pusryčių patiekalu, tačiau radus tinkamus ingredientus, ji puikiai tiks ir šiam metui.

„Pusryčiams galite pasigaminti ne tik skanią, bet ir sveiką picą iš morkų. Pakeiskite klasikinius ingredientus šiomis daržovėmis ir būsite nustebinti rezultatu. Žmonės mėgsta įvairų sūrį ant picos, tačiau dažnai pamiršta, kad jo paskirtis – neleisti sudegti kitiems ingredientams, kol pica kepa orkaitėje, todėl sūrį naudokite saikingai. Taip pat pasigaminkite savo picos padą ir stenkitės į jį nedėti per daug riebalų ar cukraus“, – pataria A. Rasmussen ir dalinasi morkų picos receptu.

Jums prireiks:

Picos tešlos pagrindui:

200 ml pieno

330 g miltų

7 g mielių

2 v. š. alyvų aliejaus

0,5 a. š. druskos

1 a. š. cukraus

Picos gamybai:

4 vnt. vidutinio dydžio morkų

100 g fermentinio sūrio

50 g mocarelos sūrio

0,5 a. š. malto muskato

3 v. š. majonezo

1 v. š. aliejaus

1 skiltelės česnako

Šiek tiek druskos ir pipirų

Gaminimas:

Pradėkite gaminti picos pagrindą – šiltame piene ištirpinkite mieles su cukrumi ir leiskite joms pastovėti 10 minučių. Vėliau sudėkite likusius ingredientus ir maišykite tešlą tol, kol ji nebelips prie rankų ir pasidarys glotni. Tešlą susukite į rutuliuką, apdenkite maistine plėvele ir palikite kildintis šiltoje vietoje apie 30 – 40 minučių. Per tą laiką pradėkite ruošti įdarą ant picos. Morkas nulupkite ir sudėkite į verdantį vandenį su žiupsneliu druskos. Morkas virkite apie penkias minutes ir vėliau palikite jas kelioms minutėms atvėsti. Tuomet apvirtas morkas sutarkuokite stambesne tarka ir sumaišykite su fermentiniu sūriu, smulkintu česnaku ir majonezu. Picos tešlą iškočiokite, kad gautųsi maždaug centimetro storio pagrindas ir aptepkite jį aliejumi. Ant pado dėkite sluoksnį paruoštos morkų masės, pabarstykite viską druska ir pipirais. Sudėkite pjaustytas riekeles Mocarelos sūrio ir pabarstykite maltu muskatu. Picą įdėkite į orkaitę, įkaitintą iki 180 laipsnių ir kepkite 20 minučių. Skanaus!

Gurmaniškas užkandis – troškintos morkos su alyvuogėmis ir mėtomis

IKI maisto ekspertės A. Rasmussen teigimu, morkos dažniausiai naudojamos garnyro gamybai, o kartais jis gaunasi toks skanus, kad nebereikia nieko kito. 

„Troškintos morkos yra labai universalus patiekalas – tai gali būti ir garnyras, šiltos salotos, užkandis arba savarankiškas patiekalas. Jei morkas troškinsite kartu su kitomis daržovėmis, pagaminsite klasikinį garnyrą prie mėsos patiekalų, tačiau jei įdėsite alyvuogių – mėgausitės gurmanišku užkandžiu“, – sako A. Rasmussen ir dalinasi troškintų morkų su alyvuogėmis ir mėtomis receptu.

Jums prireiks:

350 g morkų

2 v. š sojų padažo

2 v. š. skysto medaus 

2 v. š. alyvuogių aliejaus

80 ml sauso baltojo vyno

200 g žaliųjų alyvuogių be kauliukų

200 g juodųjų alyvuogių be kauliukų

Sauja kapotų šviežių mėtų

Gaminimas: 

Morkas nuskuskite ir supjaustykite maždaug 3 – 4 centimetrų juostelėmis. Tuomet įkaitinkite aliejų ir kelias minutes pakepinkite morkas. Supilkite baltą vyną ir troškinkite tol, kol vynas išgaruos. Į keptuvę pilkite sojos padažą ir medų ir viską gerai išmaišykite. Kepkite dar apie 10 minučių. Įdėkite supjaustytas alyvuoges ir pakepinkite viską dar kelias minutes. Troškintas morkas ir alyvuoges pabarstykite šviežiomis mėtomis. Skanaus!

Morkų, ananasų ir mango salotos

20180111102406-74062.jpg

Morkos yra be galo universalios, nes jas galima valgyti tiek žalias, tiek termiškai apdorotas. Dažnas mėsos ar žuvies patiekalų palydovas – įvairios morkų salotos. A. Rasmussen sako, kad šias tradicines salotas galima pakeisti šiek tiek neįprasta vaisių ir morkų kombinacija.  

Gaminimas: 

300 g plonai pjaustytų morkų

100 g šviežių ananasų gabaliukų

2 vnt. nedidelių mangų

60 ml baltojo vyno acto

1 v. š. cukraus

2 v. š. apelsinų sulčių

2 v. š. alyvuogių aliejaus 

Šviežių žalumynų

Prieskonių pagal skonį

Gaminimas: 

Atskirame dubenėlyje sumaišykite actą, cukrų, apelsinų sultis ir aliejų. Tuomet dėkite pjaustytas morkas ir dar kartą viską gerai išmaišykite. Uždenkite ir dėkite į šaldytuvą. Palaikykite šaltai bent valandą. Tuomet supjaustykite mangus ir juos kartu su ananaso gabaliukais sudėkite į salotas. Jas pagardinkite norimais prieskoniais arba žemės riešutais bei įvairiais žalumynais. Skanaus!

Žiemos atradimas – desertai iš morkų

Dažna šeimininkė be morkų neįsivaizduoja kasdienių patiekalų, tačiau nekaloringi ir energijos suteikiantys desertai iš šių daržovių taip pat jau karaliauja visose virtuvėse. A. Rasmussen sako, kad desertus iš morkų pagaminti nėra sudėtinga – tereikia rasti tarpusavyje skaniai derančius ingredientus. 

Morkų keksiukai su pistacijomis 

20180111102455-64016.jpg

Jums prireiks:

150 g tarkuotų morkų

100 g nesūdytų gliaudytų pistacijų

100 g rudojo cukraus

120 ml aliejaus

200 g miltų

2 vnt. kiaušinių

1 a. š. kepimo miltelių

Žiupsnelio druskos

Gaminimas: 

Orkaitę įkaitinkite iki 220 laipsnių. Maišytuve suplakite kiaušinius su cukrumi ir aliejumi, kol masė taps balsva. Tuomet suberkite miltus, kepimo miltelius ir druską. Išmaišykite ir sudėkite morkas bei pistacijas. Viską gerai išmaišykite ir dėkite į keksiukų kepimo formeles. Morkų keksiukus kepkite apie 20 minučių. Skanaus!

Morkų pyragas su šokoladu

20180111102423-99627.jpg

Jums reikės:

300 g morkų

150 g šokolado 

100 g miltų

3 vnt. kiaušiniai

250 g rudojo cukraus 

1 a. š. sutarkuotos apelsinų žievelės

1 v. š. abrikosų uogienės

Gaminimas:

Morkas sutarkuokite, o kiaušinius išplakite su cukrumi, kad neliktų cukraus granulių ir sumaišykite su morkomis. Į morkų mišinį įmaišykite apelsinų žieveles ir miltus. Gautą masę sukrėskite į kepimo indą ir pašaukite į 180 laipsnių orkaitė 20 – 25 minutėms. Kol pyragas kepa išlydykite šokoladą ir jau iškepusį morkų pyragą aptepkite juo. Viršų papuoškite abrikosų uogiene. Skanaus!

Kad galėtum komentuoti, reikia prisijungti Рrisiregistruok

Mamyčių klube smagu gaminti kartu!

7 receptai užgriuvus netikėtiems svečiams

7 receptai užgriuvus netikėtiems svečiams

3 neįprasti receptai su bulvėmis

3 neįprasti receptai su bulvėmis

Naminis limonadas

Naminis limonadas

Šokoladinis pudingas

Šokoladinis pudingas

Versli mama: apie moteris, kurias įkvepia motinystė

Rasos žaidimų kambarys „Mažųjų karalystė

Rasos žaidimų kambarys „Mažųjų karalystė

Otilija ir drabužiai vaikams „Kiddoti“

Otilija ir drabužiai vaikams „Kiddoti“

Milda ir nerti žaisliukai „Siūlinukas“

Milda ir nerti žaisliukai „Siūlinukas“

Viktorija ir paveikslai “Monkey's Tales“

Viktorija ir paveikslai “Monkey's Tales“

Greta ir karuselės „Žmogeliukas“

Greta ir karuselės „Žmogeliukas“

Biblioteka - ką skaito mamos?

Recenzija: "Nėščiosios vadovas"

Recenzija: "Nėščiosios vadovas"

RECENZIJA: Knyga "Tėvai, vaikai ir pinigai" - finansinio stabilumo vadovas

RECENZIJA: Knyga "Tėvai, vaikai ir pinigai" ...

„Auklėjimas pagal prancūzus“

„Auklėjimas pagal prancūzus“

„Laukiame naujagimio“

„Laukiame naujagimio“

Būkime gražios - viskas apie grožį ir išvaizdą

10 vaisių kaukių veidui

10 vaisių kaukių veidui

Kaip taisyklingai trinkti plaukus?

Kaip taisyklingai trinkti plaukus?

Ar būna ne tik ekologiška, bet ir efektyvi kosmetika?

Ar būna ne tik ekologiška, bet ...

Mineralinė kosmetika - kas tai?

Mineralinė kosmetika - kas tai?

Mūsų susitikimai - kaip "Mamyčių klubas" linksminasi, mokosi ir bendrauja

Linksmas Mamyčių klubo Atvelykis su triušiuku Emuku

Linksmas Mamyčių klubo Atvelykis su triušiuku ...

Kaip mokėmės moteriškumo paslapčių su Sport time komanda!

Kaip mokėmės moteriškumo paslapčių su Sport ...

Nuostabus susitikimas su Žaislų muziejaus įkūrėja Indre: visi žaislai nuostabūs!

Nuostabus susitikimas su Žaislų muziejaus įkūrėja ...

Su pačiais mažiausiais muzikavome, šokome ir lipdėme

Su pačiais mažiausiais muzikavome, šokome ir ...

Nuostabus grožio metas nuostabioje draugijoje!

Nuostabus grožio metas nuostabioje draugijoje!

Zen tangle raizgalynės įvyko!

Zen tangle raizgalynės įvyko!

Mamų blogai - dalinkimės mintimis ir įžvalgomis

Kiekviena ketvirtadienį - knyga už geriausią blogą!

Kiekviena ketvirtadienį - knyga už geriausią blogą!

Miesto mamos blogas: Tragedija, kai yra, ką apsirengti!

Miesto mamos blogas: Tragedija, kai yra, ...

Jurgitos blogas: 30 savaitė ir ... atsakymas į didįjį klausimą:)

Jurgitos blogas: 30 savaitė ir ...

Pasiutėlės Urtės dienoraštis: baisieji skiepai

Pasiutėlės Urtės dienoraštis: baisieji skiepai

Vaikystės gidas: mums nereikia renginių organizatoriaus!

Vaikystės gidas: mums nereikia renginių organizatoriaus!

Švarus patarimas su „Jogle“

Kaip paruošti drabužius naujagimiams?

Kaip paruošti drabužius naujagimiams?

Kaip valyti baltus sportinius batelius?

Kaip valyti baltus sportinius batelius?

Kokie audiniai tinkamiausi vasarai?

Kokie audiniai tinkamiausi vasarai?

Kas kiek plauti užuolaidas?

Kas kiek plauti užuolaidas?

Kūrybinga, praktiška ir šiuolaikiška

Kūrybinga, praktiška, šiuolaikiška: "gadžetai" vaikų vežimėliuose

Kūrybinga, praktiška, šiuolaikiška: "gadžetai" vaikų vežimėliuose

Kas labiau apsimoka - pirkti duoną ar ją kepti?

Kas labiau apsimoka - pirkti duoną ...

Parodykite savo vaiko dantų šepetuką!

Parodykite savo vaiko dantų šepetuką!

Nėštumo kalendorius

Norėdama sužinoti, kiek savaičių jau laukiesi ir apie tai paskaityti - įrašyk pirmąją paskutinių mėnesinių dieną.
Prisijunk norėdama pamatyti savo nėštumo kalendorių!
Рrisiregistruok