Motinos diena: faktai, kurių nežinojote

Motinos diena: faktai, kurių nežinojote

27. Mar 2020, 19:21 Gera Dovana Gera Dovana

Motinos diena švenčiama pirmajį gegužės sekmadienį. Tiesa, pasaulyje ši šventė švenčiama ne tuo pačiu metu. Kai kurios šalys turi kitas datas. Vis dėlto Lietuvoje jau nuo seno priimta tai daryti būtent gegužę. Manoma, kad taip įprasta dar nuo pagonių laikų, kadangi su pavasarišku gamtos atgimimu susijusiuose minėjimuose garbinamos deivės – gimdytojos. Taip pat teigiama, kad Motinos diena švenčiama būtent pavasarį, dėl atgimstančios gamtos, grįžtančių paukščių, kuriančių šeimas ir pan.

Faktai apie Motinos dieną

1.      Būtent pirmąjį gegužės sekmadienį yra padaroma daugiausiai skambučių pasaulyje. Ši diena lenkia net Kalėdas ar Naujuosius metus. Per šią parą pasaulyje padaroma 122 milijonai skambučių.

2.      Motinos diena yra trečioji, pagal dovanų perkamumą, šventė pasaulyje. Pirmoji – Kalėdos, antroji – Chanuka. Dovanos mamos dienai yra išties ypatingas dalykas, tad verta jas suplanuoti iš anksto!

3.      Viena pirmųjų Motinos dienų buvo švenčiama dar Antikos laikais. Anuomet ši šventė buvo skirta graikų vaisingumo deivei Rhea.

4.      Statistiškai Motinos diena yra laikoma pačia užimčiausia diena restoranams. Tai galbūt ne visai galioja Lietuvoje, tačiau užsienio šalyse šiai dienai reikia rezervuoti staliuką jau prieš keletą savaičių.

5.      2019 metais per Motinos dieną JAV piliečiai dovanoms išleido net 33 milijardus dolerių. Pagrindinės dovanos buvo juvelyrikos dirbiniai bei pietūs ar vakarienės.

6.      Populiariausia dovana šią dieną yra atvirukai. Praeitais metais jiems buvo išleista net 154 milijonai dolerių.

7.      Nors Motinos diena pasaulyje švenčiama keliomis skirtingomis datomis, vis dėlto absoliučiai visos šalys švenčia šią dieną be jokių išimčių.

Kaip Motinos dieną švenčia kitos šalys?

Švedija. Švedijoje Motinos diena švenčiama paskutinį gegužės sekmadienį. Šventės metu švedai aukoja nepasiturinčioms mamoms ir jų vaikams.

Tailandas. Tailandiečiai šią dieną mini rugpjūčio 12 dieną. Tą pačią dieną švenčiamas iš šalies karalienės Sirikit gimtadienis. Šią dieną šalyje vyksta paradai, iškilmingi renginiai, o motinoms dovanojamos jazminų puokštės.

Meksika. Čia Motinos diena švenčiama gegužės 10-ąją. Jos metu vaikai savo mamoms dovanoja gėles, vaišina pietumis arba vakariene, o ryte dainuojama „Las Mananitas“ serenada.

Pietų Afrikos Respublika. Šioje šalyje, kaip ir Švedijoje, Motinos diena švenčiama paskutinį gegužės sekmadienį. Tada vaikai dovanoja rankdarbius mamoms, močiutėms ir kitoms tetoms, prisidėjusioms prie vaiko auginimo.

Etiopija. Etiopijoje, kiek kitaip nei pasaulyje, Motinos diena švenčiama rudenį, pasibaigus lietingajam sezonui. Šventė vyksta net tris dienas, tad vaikai, nebegyvenantys pas mamas, atvyksta pas jas. Mamos lepinamos, vaišinamos pusryčiais, pietumis ir vakariene visas tris dienas.

Taigi, tikimės, jog šie faktai Jums buvo nauji, o artėjanti Motinos diena suteiks daug džiugių akimirkų. Nepamirškite dovanomis pasirūpinti iš anksto!