Nepramiegok UOGŲ sezono!

Nepramiegok UOGŲ sezono!

22. Jun 2017, 07:00 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Braškės, vyšnios, juodieji serbentai, spanguolės ir kitos uogos, kurių sezonas Lietuvoje prasideda vasarą. Jų specialistai rekomenduoja valgyti kiekvienam - ir mažam, ir dideliam. Sužinok, kokios jų naudingos savybės.

BRAŠKĖS

Šios magiškos uogos praturtintos vitaminais - A, C ir K, taip pat beta-karotinu ir foline rūgštimi. Braškės suteikia daugiau energijos nei kava. Fruktozė duoda momentinį energijos antplūdį. Uogų sudėtyje didelis kiekis marganco, kuris greitina medžiagų apykaitą, kraujo kūnelių bei kaulų formavimąsi. 

VYŠNIOS

Vyšnioje palyginus mažai vitaminų ir kalorijų, bet daug cukraus, mineralinių medžiagų ir vandens. Maitinamosios medžiagos šiose uogose teigiamai veikia sveikatą, padeda vėžio profilaktikoje, mažina podagros arba artrito sukeltą skausmą, padeda esant nemigai. Vyšnių sultys turi gydomąjį poveikį esant mažakraujystei.

ERŠKĖTUOGĖS

Erškėtuogių vaisiai - tai neišsemiamas vitamino C šaltinis (dešimt kartų daugiau nei juoduosiuose serbentuose, 100 kartų daugiau nei obuoliuose).

100 gramų erškėtuogių yra 4 dienų dozės vitamino C ir pusę dienos dozės mineralų: kalio, magnio, kalcio. Šiose uogose dar yra B grupės vitaminų, vitaminų PP ir P.

SPANGUOLĖS

Spanguolės teigiamai veikia virškinamąjį žarnyno traktą, burnos srities higieną, apsaugo nuo akmenų susidarymo inkstuose, mažina blogojo cholesterino kiekį ir didina gerojo, padeda greičiau pasveikti po širdies kraujagyslių sistemos susirgimų ir infekcijų.

Spanguolėse yra didelis kiekis antioksidantų, todėl daug ir dažnai jas vartojant mažėja auglių atsiradimo pavojus.

JUODIEJI SERBENTAI

Juodųjų serbentų sirupas padeda pagydyti peršalimą, padidina organizmo atsparumą ligoms ir pagerina apetitą. Juoduosius serbentus vartoja esant vitaminų trūkumui: pakanka per dieną 20-30 uogų norint aprūpinti organizmą vitaminais. Raminančiai veikia nervinę sistemą, šalina iš organizmo druskas, padeda sergant gastritu ir kt.

Kokias uogas jau valgėte ir kurioms jums skaniausios?