Savaitgalio receptas: Gaivios salotos

Savaitgalio receptas: Gaivios salotos

06. Jun 2014, 14:00 Mamyčių klubas Mamyčių klubas

MK narė ausryte12 dalinasi gaivių vasariškų salotų receptu. Jos tiks ir "Lieknėk su MK" projekto dalyvėms!

Jums reikės:

  • 2 pomidorų,
  • 1 obuolio,
  • 1 didesnio agurko,
  • kelių gabalėlių žiedinio kopūsto,
  • svogūnų laiškų.

Užpilui:

  • šlakelio aliejaus,
  • druskos,
  • natūralių prieskonių,
  • 1 a.š. cukraus,
  • šlakelio acto ar citrinos sulčių.
  • sezamo sėklų.

Visus išvardintus produktus supjaustome kubeliais. Žiedinio kopūsto gabalėlius paverdame 2 minutes. Atvėsiname, taip pat supjaustome.

 

 

Viską sudedame į dubenį.

Apibarstome druska, natūraliais prieskoniais.

 

Pasiruošiame užpilą: į pusę stiklinės vandens įdedame šaukštelį cukraus, pusę šaukštelio acto, pilame porą šaukštų aliejaus. Viską išmaišome, kol ištirps cukrus, užpilame salotas, gerai išmaišome. Truputėlį palaukiame, kol salotos įsigers.

Patiekiame apibarstę sezamo sėklomis.

Šiose salotose gausu vitaminų:

Pomidoruose  yra obuolių ir citrinos rūgšties, baltymų, vitaminų B1, B2, B3, PP, vitamino A, geležies, sieros, jodo, kalio druksų ir vieno stipriausių natūralių antioksidantų - likopeno. 

Agurkai naudingi tuo, kad turi daug mineralinių medžiagų ir mikroelementų: vario, cinko, jodo, geležies, mangano, floro.

Obuoliai turi labai daug įvairių vitaminų: A, B1, B2, B6, B8, C, E, PP, K1, inozitą bei folinę rūgštį. Nustatyta, kad kasdien suvalgyti 2-3 obuoliai sumažina cholesterino kiekį kraujyje. Obuoliai taikomi ir peršalimo ligų profilaktikai. Įtraukus jų į maisto racioną 2-3 kasdien, tris kartus rečiau sergama ūmiomis ligomis. Obuoliai naudingi ir sergantiems širdies bei kraujagyslių ligoms, nes juose daug kalio. Obuoliai taip pat tinka anemijai gydyti, nes juose daug geležies bei folinės rūgšties.

Žiediniai kopūstai turi daug geležies, fosforo, vitaminų B1 ir B2.

Svogūnų laiškai turi daug vitamino C, kurio po žiemos žmogui labai reikia. Svogūnai moka gydyti slogą, kosulį, gerklės uždegimą. Tik turintiems negalavimų dėl skrandžio, kepenų ar tulžies pūslės reikėtų būti atsargiems – daug svogūnų  nevalgyti, nes kaip ne kaip svogūnas – piktoka daržovė.

Šias salotas galime patiekti prie mėsos patiekalų arba tiesiog valgyti vienas.

Štai ir rezultatas!

Skanaus! Ir būkite sveiki!