Šokoladinis kavos tortas - iššūkis Jonuko 5-tam mėnesiadieniui

Šokoladinis kavos tortas - iššūkis Jonuko 5-tam mėnesiadieniui

18. Oct 2012, 00:00 gintarerei gintarerei

Kažkaip pastaruoju metu "patraukė" kepti desertus. Labai norisi vis kažką naujo išbandyti, nors pati nesu saldžių desertų mėgėja, tik kartais ir labai man patinkančių.

 

Man geriausias desertas iki šiol - tai silkė arba šoninė su juoda duona.

 

Na bet turiu smaližių vyrą, kuris mielai mano saldžius eksperimentus testuoja ir valgo, todėl nesikuklinu, ir jei ne pyragą, tai kepu tortą.

 

Taigi ir artėjant 5 Jonuko mėnesiadieniui, norėjau šį kartą tortą iškepti pati (iki šiol arba pirkome tortus, arba kepė mano mama). Pažiūrėjus savo turimus receptus, akis užkliuvo už nelabai vaikiško, bet man skaniai atrodžiusio torto.

 

Karamelinis šokoladinis kavos tortas - skamba labai skalsiai, saldžiai ir sočiai, todėl abejojau, ar kepti, bet paskaičiusi sudėtį ir gamybos procesą, visgi susigundžiau.

 

Visas darymo procesas užtruko maždaug 3 valandas, taigi darbavausi po Jonuko užmigimo. Šiam tortui įmantrių produktų nereikia, o ir pagaminti jį tikrai nesudėtinga, tiesiog reikia šiek tiek laiko ir vienos paros jam pastovėti.

 

Kaip minėjau, tortas nėra labai vaikiškas, nes į jo sudėtį įeina stipri kava ir šiek tiek alkoholio, bet aš bevalgydama to labai nejutau, o ir miego visai norėjau.

 

Pagal receptą torto tikrai užtektų 10 žmonių, o realiai, manau, didesniam kiekiui, nes tortas tikrai sotus ir skalsus.

 

Biskvitui reikės:

250 g sviesto

440 g cukraus

4 dideli kiaušiniai (mano buvo maži, tai dėjau 5)

400 g miltų

80 g kakavos

2,5 šaukštelio kepimo miltelių

4 šaukštai tirpios kavos (reikia ištirpinti 3 šaukštuose karšto vandens)

350 ml pieno

vanilės (ekstrakto arba cukraus)

 

Kremui reikės:

500 g maskarponės sūrio

1 indelis (400 ml) karamelės (aš naudojau Rududu)

2 šaukštai kavos likerio (aš naudojau brendį, nes neturėjau)

 

Sirupui:

300 ml paruoštos stiprios kavos

150 g cukraus

50-100 ml brendžio (aš dėjau viduriuką - 75)

 

Papuošti:

juodojo šokolado

 

Eiga:

Pirmiausia kepame biskvitą. Kambario temperatūros sivestą dedame į dubenį kartu su cukrumi.

Elektrinių plakikliu išplakame iki baltumo (aš dėjau ne kambario temperatūros, tai plakimas užtruko, sviestas turi būti toks apsilydęs ir klampus jau).

Į šią masę įmušame vieną kiaušinį (kiaušiniai taip pat turi būti kambario temperatūros, geriau įsimaišo) ir plakame, tada įmušame antrą kiaušinį ir vėl plakame, tą padarome su visais kiaušiniais.

Visą masę reikia išpurenti kuo geriau, tad plakame ne mažiau kaip 5 minutes. Konsistencija panaši į gerai išplaktos grietinėlės.

Atskirame dubenyje persijojame miltus, kakavą, kepimo miltelius ir druską. Kuo daugiau kartų persijosite miltus, tuo daugiau oro į juos pateks ir jie bus puresni (aš sijojau viena kartą, kitą kartą tikrai daugiau tai darysiu).

Po truputį iš lėto, ramiai pilame miltų mišinį į sviesto ir kiaušinių plakinį ir vis pamaišome šaukštu (elektrinio plaktuvo nenaudojame). Taip įmaišome pusę miltų.

Kavą, ištirpintą trijuose šaukštuose vandens, supilame į pieną (galima naudoti ir kavos sirupą/ekstraktą, tuomet jį piltume tiesiai į sviesto ir kiaušinių plakinį), įdedame vanilės.

Pamaišydami kavą su pienu, pilame į tešlą.

Pamažu beriame likusius miltus ir baigiame maišyti tešlą.

Paruošiame dvi vienodas torto formas, jei neturite, teks kepti du kartus (aš taip dariau, todėl užtrukau valanda ilgiau). Torto formą ištepame sviestu (ir dugną ir šonus) ir dugną išklojame sviestiniu popieriumi.

 

Pilame pusę tešlos ir šauname į 160-170 laipsnių orkaitę 40-50 minučių (aš žinodama savo orkaitę, kepiau 170 laipsnių, apie valandą).

Iškepusius biskvitus paliekame ramybėje, kad atauštų. Tada labai atsargiai išimame iš formos.

Kai iškepsite antrąjį biskvitą ir jis vės, galite pradėti gamintis sirupą (juo bus pertepami biskvitai). Stiprią kavą (tinka ir tirpi, ir ne, svarbu stipri) pilame į puodą, beriame cukrų ir verdame ant nedidelės ugnies maždaug 15-20 minučių, kol sumažėja per pusę ir pasidaro tirštokos sirupo konsistencijos masė.

 

Įpilame brendžio ir daugiau neverdame. Turėtų išeiti nepilna stiklinė sirupo.

Ruošiame kremą. Maskarponę ir karamelę sudedame į vieną dubenį, įpilame 2 šaukštus kavos likerio ar brendžio ir išplakame plakikliu arba išsukame šaukštu iki vientiso kremo.

 

(Patariu Rududu prieš atidarant palaikyti karštame vandenyje, jis atšoka nuo sienelių ir šiek tiek suskystėja).

Abu biskvitus perpjauname per pusę, kad gautųsi po du plonesnius lakštus.

Pirmąjį biskvitą gerai patepame sirupu (aš naudojau konditerinį tepuką, labai gerai suveikė). Dedame 2-3 kupinus šaukštus kremo ir peiliu vienodai paskirstome.

 

Dedame kitą biskvito lakštą, vėl tepame sirupu ir vėl dedame kremą. Taip sudedame visus biskvito sluoksnius. Torto viršų ir kraštus taip pat patepame kremo sluoksniu ir apibarstome tarkuotu šokoladu.

Taigi štai ir visas torto darymo procesas. Tortas didelis, sunkus ir užtikrintas :) Būtina palaikyti per parą šaltoje vietoje, kad susigulėtų, sustingtų ir susimašytų kvapais.

Mano visi valgytojai įvertino teigiamai, o aš net irgi suvalgiau didelį gabalą ir man buvo labai skanu. Skonis buvo naminis, natūralus ir jautėsi ir karamelinis ir šokoladinis ir kavos tortas.

Skanaus ;)

05. Apr 2015, 02:11

😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀
Kavos aparatų remontas www.kavosmeistras.lt
Kokybiškas darbas
Malonus bendravimas
Greitas aptarnavimas
meistras Marius tel. 🤓625-35950
Kaunas
www.kavosmeistras.lt
😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀

18. Oct 2012, 15:52

na tada reiks ismegint 😀

18. Oct 2012, 13:41

na reiks tikrai kada ir man ji pabandyt😀

18. Oct 2012, 10:48

mmmm, skaniai atrodo😀 reiks pamėginti😀

gintarerei gintarerei 18. Oct 2012, 10:09

Kadangi biskvitas liejamas sirupu ir dar tepamas kremu, tai per nakti jis puikiai suslapo ir gavosi toks pacios idealiausios konsistencijos. Daugiau slapias negu sausas. Sausuma galima reguliuoti sirupu, jei norisi labai slapiai tepi jo daugiau, jei nori sausiau, galima ir netepti, nuo kremo siek tiek sudreks 😀

gintarerei gintarerei 18. Oct 2012, 10:07

man pirmiausia perkaicius Karamelinis sokoladinis kavos, buvo atmetimo reakcija, nes kaip sakiau, nesu labai didele saldumynu megeja, o cia atrode bus saldu saldybe 😀 bet neneusivyliau, nes skonis naturalus, jauciasi visko po truputeli ir dziaugiuosi, kad surizikavau ir pagaminau 😀

18. Oct 2012, 10:03

Jis nesigavo sausas? noreciau iskepti bet abejoju,nes man toks dregnas patinka.o kaip sis?

18. Oct 2012, 07:59

mmmm kaip skaniai atrodo😀 nors as nemegstu kavos skonio saldumynu, bet sis labai gundo😉