Sportuojančių moterų mityba - knyga pradedančiajai, kuri man labai patiko ir tiko

Sportuojančių moterų mityba - knyga pradedančiajai, kuri man labai patiko ir tiko

25. Nov 2014, 15:55

Sveikos, mielos MK mamos.

Visų pirma didelis AČIŪ Mamyčių klubui ir leidyklai BRIEDIS už puikią knygą, kuri tikrai nepamainoma ne tik man, bet kiekvienai pradedančiajai sportuojančiai moteriai ar merginai.

Noriu su Jumis pasidalinti pastebėjimais apie šią knygą.

Knyga, tai knygų serijos „Bėgimo enciklopedija“ – dalis.

Kadangi buvau tokioje kryžkelėje, kai informacijos vedlys mitybos klausimais – internetas, o ten vienas teiginys prieštarauja kitam, tai ši knyga man buvo tikras ATRADIMAS, ir papuolė į rankas labai reikiamu metu. Na, prisipažinsiu, aklai nesivadovauju viskuo kas parašyta juodu ant balto, mėgstu saldumynus, BET, žinau, kaip „išpirkinėti“ nuodėmes, kaip tikslingai maitintis prieš treniruotę, po jos. Netgi suvokimas apie sportą kiek pakito. Mat ir mityba toms, kurios siekia apmažinti kūno linijas, ir toms, kurios siekia profesionalaus kūno, raumenukų – labai skiriasi.

Pasirodo aš NIEKO nenusimaniau apie savo mitybos poreikius, kurie yra energijos šaltinis, tiek kasdieniniams procesams, tiek rimtesniam sportui. Tad pradžią, pirmąjį skyrių SPORTININKŲ MITYBOS POREIKIAI skaičiau visus tris kartus, kol perpratau paprastai moksliškai perteiktus faktus ir formules, kaip apskaičiuoti kuo tiksliau sau reikalingos energijos poreikį bei suderinti mitybą.

Šiame skyriuje rašoma nuosekliai kas yra kalorijos, kaip apskaičiuoti kiek jų reikia INDIVIDUALIAI pagal savo svorį, fizinį aktyvumą. Atradau naujoves, BAZINĖ MEDŽIAGŲ APYKAITA, Fizinio aktyvumo lygį ir visa tai galima apskaičiuoti !

Labai išsamiai aprašyta ką galima valgyti prieš treniruojantis, kad neprarastume energijos, ką valgyti ir gerti per ir po treniruočių.  Aprašoma ir energijos šaltiniai, pateikiama alternatyvos. Pasikeitė suvokimas ir apie riebalus, jie NĖRA BLOGIS, tik reikia atsirinkti kas yra kas ir riebalai netgi būtini organizmui.

Taip pat rašoma apie vitaminus ir mineralus, kurie taip pat būtini žmogui, ypač sportuojant, kai jų nemažai prarandama.Įdėta išsami vitaminų ir mineralų apžvalga lentelės pavidalu, kurioje rašoma kiek vidutiniškai reikia vieno ar kito vitamino, kam jis reikalngas, iš kur jo gauti su maistu bei kas nutiks, jei bus pavartota per mažai ar perdozavus.

ANTRAME SKYRIUJE plačiai ir konkrečiai aprašomi SPORTININKŲ VALGYMO SUTRIKIMAI, kur aprašoma ne tik ligos anoreksija, blimija, bet ir valgymo sutrikimas, kaip jį atskirti nuo sutrikusių valgymo įpročių. Šiame skyriuje ne tik paaiškinamos ligos, sutrikimai, bet ir šsamiai paaiškinama kas atsitinka turint vieną ar kitą sutrikimą, ir kaip jų išvengti, bei kaip padėti sau ar kitam žmogui, kenčiančiam nuo tokių sutrikimų,

TREČIAM SKYRIUJE – KŪNO SUDĖTIS IR SPORTINIAI REZULTATAI mokoma kaip išmatuoti procentinį kūno riebalų kiekį įvairiais būdais. Taip pat rašoma apie kūno sudėtį ir sportinius rezultatus. Išties įdomūs faktai apie riebalų „privalumus“ ir „trūkumus“ sportininkų pasiekimams.

Šiame skyriuje pateikta formulė padėjo apsikaičiuoti preliminariai, kiek man reikalinga baltymų, anglevandenių ir riebalų bei kalorijų kiekį. Na ir PATI ĮDOMIAUSIA DALIS MAN – KAIP SVEIKAI SUMAŽINTI SVORĮ – logiški patarimai, kurie davė rezultatų, NEATSISAKANT MĖGSTAMO MAISTO !!!!

KETVIRAS SKYRIUS. AMENORĖJA IR SPORTAS. Skirtas išsamiai aprašyti amenorėją – mėnesinių sutrikimą, kuris pasireiškia sportininkėms, kaip to išvengti, kaip sau padėti esant tokiai bėdai, kas tai yra, kas įtakoja.

PENKTAS SKYRIUS.MITYBA IR SPORTAS PER NĖŠTUMĄ. Kaip nusiminiau, kad neturėjau šios knygos dar nėštumo metu – nors internete skaitydavau pavieniui apie pratimus, bet tokios išgrynintos informacijos nuosekliai kaip tinkamai daryti, ką galima, ko ne – neturėjau, o būtų labai labai pravertę ! Tad šis skyrius skirtas nėštukėms, planuojančioms moterims, kuris atsako į daugelį rūpimų klausimų apie nėštumą ir sportą. O tai ištiesų suderinama ! Aprašoma ne tik sportas nėštumo metu, bet ir kiti galimi dalykai ir negalimi (alkoholis, kiek galima kofeino turinčių gėrimų), kada galima sportuoti vėl po gimdymo.

Likusi knygos dalis PASIGARDŽIAVIMAS AKIMS IR SKRANDŽIUI, mat seka PAGRINDINIAI PATIEKALAI, vegetariški pagrindiniai patiekalai, sriubos, pikantiški užkandžiai, saldieji užkandžiai. Visi patiekalai surašyti su išsamia suvestine kiek porcijoje kalorijų, baltymų, anglevandenių ir t.t.

Dalinuosi virtualiai ir vaišinu vienu iš knygos receptų KEKSIUKAIS SU MĖLYNĖMIS

 20141125155406-44114.jpg

Gardūs ir laaabai skanučiai !

Kiekvieno skyriaus pabaigoje yra svarbiausių faktų apžvalga, kuri tarsi padeda išgryninti tai kas perskaityta ir prisiminti.

Visa ir dar daugiau perskaitysite knygoje, negaliu juk visų gerumų išviešinti, tik galiu drąsiai teigti, man kaip pradedančiajai labai naudinga knyga !

Vienareikšmiškai ŽINIŲ LOBYNAS ir KERTINIS TAŠKAS SVEIKATOS, GRAŽAUS KŪNO IR LAIMINGOS SIELOS LINK !

Roberta.

26. Nov 2014, 23:58

Pagal poreikį valgyt ir žinot ką valgyt 😀
Daug info tik kai ką skaičiau kelis syk, kad perprasčiau - ir dabar vos ne kasdien vartoma knyga 😀 👍

Krisliukas Krisliukas 26. Nov 2014, 11:27

aha,tai ką vis tik reik valgyt prieš treniruotes? 😀 nes aš prieš treniruotes šiaip nevalgau nieko..tiksliau,kadangi sportuoju ryte, tai mano pusryčiai prieš treniruotes būna kava ir bananas..kaip suprantu per treniruotes vandenuką gert..
o dėl riebalų..man tai irgi buvo geras atradimas prieš metus laiko... dabar stengiuos,kad mano mityboje būtų kuo daugiau baltymų,riebalų ir kuo mažiau angliavandenių 😉