Sraigės

Sraigės

14. May 2012, 00:00

Pavasaris – sraigių rinkimo metas. Lietuvoje surinktos ir supirktos už kilogramą sumokėjus vos kelis litus, kavinių valgiaraščiuose jos netikėtai pabrangsta dešimteriopai.

 

Manoma, kad sraigės į Lietuvą pateko iš Prancūzijos prieš penkis šimtus metų, tačiau neišpopuliarėjo ir iki šiol yra gana retas patiekalas ant lietuvių stalo. Valgomos yra  burgundiškosios, arba vynuoginės sraigės, jų mėsa balta.

 

Neteisingai manoma, kad valgant sraiges gali sulieknėti, esą tai kone „stebuklingas“ dietinis patiekalas. Taip, balta mėsa turi mažiau energinės vertės nei raudona, be to, sraigęs ruošiamos ir pateikiamos su daržovėmis, o tai savaime liesiau, negu, pavyzdžiui, valgyti lietuviui įprastas bulves ar miltinius bei riebius patiekalus.

 

Norint teisingai paruošti sraiges, reikia ne tik žinių, bet ir daug kantrybės ir laiko. Štai patariama surinktas gyvas sraiges palikti 10-15 dienų, gausiai apibarsčius jas druska. Tada teks valyti šepetėliu, kruopščiai nuplaunant po tekančiu vandeniu. Tolimesni žingsniai:

 

- Virti vandenyje 10-15 minučių;

- negyvas sraiges iš kriauklių išimti peiliu: nupjauti minkštąją kūno dalį (koją), išimti žarnas;

- nuvalytas pabarstyti druska ir gerai išmaišyti tam, kad  išsiskirtų gleivės, ir tada kelis kartus praplauti actu;

- sudėti į puodą ir virti pasūdytame vandenyje 2-3 val. ant lengvos ugnies, nuolat pripilant tiek vandens, kiek išgaravo.

 

Tai štai koks sraigių kelias iki kelio. Ilgokas, ar ne?

 

Ar esate ragavusios sraigių? O gal net bandėte jų pasigaminti iš gyvenančių Lietuvoje?

14. May 2012, 10:50

labai skanu,esu valgius keleta kartu-labai patiko,nors is pradziu labai nepatikliai ziurejau😀 pabandyk kada nors😀