Sveika lieknėjanti: kodėl man to niekas nesakė anksčiau?

Sveika lieknėjanti: kodėl man to niekas nesakė anksčiau?

15. Jan 2016, 16:13

Kai pradėjau gauti žinias apie mitybą man pirmiausia iškilo būtent toks klausimas. Kodėl man niekas to nesakė anksčiau?? Suprantu, kad tie, kas domisi – puikiai tai žino. Bet manau, kad tokių yra labai nedaug, ypač besigilinančių į mitybą giliau. Galiu pripažinti, kad tai nėra mano mėgiama sritis, man anaiptol nėra įdomu skaityti apie kas iš ko pagaminama, kokiu būdu ir pan. Aš paprastas žmogus, turintis profesiją nesusijusią su maistu, netgi ne su sveika gyvensena, ir gilintis neturiu nei noro , nei laiko. Bet as esu MAMA ir visa laimė yra vaiko priežiūros atostogos :) tai ir laiko atradau:)

Manęs niekas neišmokė sveikai maitintis: svarbiausia būdavo gauti energijos, kad galėtume dūkti, mokytis, vasarą dirbti ūkyje. Dabar as PRIVALAU savo vaikus išmokyti rinktis maistą. Pirmiausia dėl to, kad parduotuvėse daugiau šlamšto, nei maisto ir reikia mokėti atsirinkti, antra, nes greičiausiai vaikai neturės galimybės nuo ryto iki vakaro karstytis medžiais, pripuolus užkąsti sveikų  obuolių ar uogų nuo krūmo, trečia, tikėtina, kad sunkaus fizinio darbo ūkyje irgi nedirbs...nors ką gali žinoti :) Aš be abejo nekalbu apie užsiėmimus, būrelius ir sportus. Bet jei vaikai turės žinių – manau nepakenks. O lengviausia žinias perduoti pavyzdžiu.

Kad tas žinias galėčiau perduoti, PRIVALAU išmokti maitintis pati. Mane kažkokia panika apima, kai pagalvoju, kad pati nemoku, o turiu išmokyti...Jums taip nebūna??

Taigi grįžtu. Aš tikrai būčiau norėjus sužinoti tai anksčiau, arba, kad bent jau mano tėvai būtų tai žinoję:

-Cukrus yra ne tik tie balti kristalai indelyje. Cukrus yra turbūt 50-yje proc. mūsų maisto produktų

-Margarinas yra nuodų nuodas. Tai yra hidrinti riebalai

-Hidrinti riebalai yra turbūt 50-yje proc. (o gal ir daugiau) konditerijos gaminių

-Aliejus nebūtinai reiškia, kad jis yra aliejus. Rafinuoti aliejai yra tiesiog riebus skystis pridėtas skonių ir spalvų (nuodų)

-Bulvės ir kitos krakmolingos daržovės, kepamos daugiau nei 170 laipsnių temp. tampa nuodais

-Pirmiausia valgom daržoves, o tik paskui „rimta maistą“, nes kitaip viskas pradeda pūti ir tampa nuodais.

-Produktų etikėtesė sudėtis surašyta pagal tai, ko daugiausia

-Džiovinti vaisiai dažniausiai būna su pridėtu cukrumi ir aliejais.

Ir dar daug kitų dalykų, apie miltus, pieną ir tt. Bet keletą šitų taip paprastai buitiškai išvardintų tai tikrai būtina žinoti. O juos juk taip nesudėtinga pakeisti. Nereik net gyvenimo būdo, nei mastymo keisti. Tiesiog parduotuvėje prieiti prie kitos lentynos, atrasti produktus su geresne sudėtim..

Vyresnėlis renkasi sau skanėstą. Lentynoje daug šokoladinių ir vaisių batonėlių. Čiumpa su gražiausia pakuote. Sudėtis: cukrus, sutirštintas pienas (cukrus, pienas), krakmolas....na ir ten dar džiovinti vaisiai, bet jau pačiam gale. Tikėtina, kad ir tie mirkyti cukruje. Tai nutarėm paimti su antra pagal gražumą pakuote, bet cukraus jame nebuvo :)

 Ar čia aš viena tokia gal, kuri nežinojau to būdama paauglė ir tuomet, kai pati pradėjau rinktis maistą..? 


Mama Lina

kodelcia kodelcia 17. Jan 2016, 20:18

ačiū 😀

16. Jan 2016, 19:10

Na, sviesta geriau naudoti...o dar yra sumazinto riebumo sviestas. Tik atidziai skaitykite, kad nebutu riebalu misinys.

kodelcia kodelcia 16. Jan 2016, 17:33

o kas sveikiausia naudoti vietoj margarino?
patarkit 🌷

Loreta_K Loreta_K 15. Jan 2016, 19:17

Būtent, reikia būti labai atidiems renkantis maisto produktus.. Net duonoje pilna cukraus! Paragavęs tikros duonos, sūnus paklausė, o kodėl ji tokia rūgšti? Prireikė nemažai laiko kol įprato valgyt sveiką duoną su sėklomis ir grūdais 😀