Trijų vaikų mama Eglė: „Dulos pagalba gimdykloje yra neįkainojama“

Trijų vaikų mama Eglė: „Dulos pagalba gimdykloje yra neįkainojama“

24. Oct 2021, 11:45 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Ketverius metus žindymo klausimais mamas konsultuojanti klaipėdietė, dula, laktacijos specialistė Eglė Gurčinė neslepia, kad pastaruosius porą pandemijos metų dirbo kone be pertraukos. Ekonomikos studijas iškeitusi į dulos mokymus trijų vaikų mama džiaugėsi, jog gyvenimas davė šansą viską pradėti kone iš naujo.

Gyvenimas pasikeitė šimtu procentu

Jau su pirmagimės dukros gimimu Eglė sako supratusi, jog ją labiau traukia ne skaičiai ir rinkodara, o motinystė, tėvystė ir vaikų auginimas. O susilaukusi antrojo vaiko, prisipažįsta, „atrado“ dulas ir gyvenimas pasikeitė kone šimtu procentu.

„Žindydama pusantrų metų sūnų sužinojau, kad yra tokios dulos, pradėjau domėtis ir panorau tapti viena iš jų. Intensyviai dalyvavau dulų mokymuose ir besimokydama pasvajojau susilaukti ir trečio vaikelio. Norams greitai buvo lemta išsipildyti ir galėjau tai ką išmokau ir kur gilinau žinais pritaikyti ir ant savęs praktiškai", – pasakojo moteris.

Metus laiko trunkančiuose mokymuose dulos sužino, kaip moteriai padėti pasiruošti nėštumui, kūdikio laukimosi laikotarpyje, kaip pagelbėti gimdymo metu ir po gimdymo – konsultuoja kūdikio žindymo ir kitais priežiūros klausimais.

Gimdymas – procesas, kurį reikia išbūti

Į klausimą, kaip reagavo vyras į jos sprendimą gimdyti su dula, E.Gurčinė sakė, jog jis tikrai neprieštaravo: „Vyras visada ir visur mane palaikė – ir keičiant profesiją, ir šiuo atveju, gimdyti su dula. Tik gaila, kad Klaipėdos gimdymo namai tuo metu įsileido tik vieną lydintį asmenį, nors karantino prieš ketverius metus dar nebuvo, bet pagal ligoninės taisykles turėjau iškart pasirinkti, kas dalyvaus gimdyme – vyras ar dula. Pasirinkimas buvo aiškus“.

Gimdymas, dulos Eglės manymu, yra toks procesas, kurį reikia tiesiog išbūti. O vyrams išbūti ir išlaukti gali būti ir per sunku.

„Ne kiekvienas vyras tiek plačiai gilinasi į pačią gimdymo eigą ir vykstančius procesus, nedažnas žino ir kaip padėti savo moteriai. Dažnai vyrai apskritai yra labiau gelbėtojai: jei skauda, nori padaryti, kad neskaudėtų ar greičiau praeitų. O čia reikia tiesiog išbūti ir palaikyti“, – svarstė Eglė.

Dulos pagalba gimdykloje

Trečiajame gimdyme dulą į pagalbą pasikvietusi moteris prisipažino, jog dulos pagalba gimdykloje yra neįkainojama. Jai norėjosi, kad šalia esantis žmogus būtų ramus ir palaikytų emociškai, nesiblaškytų.

„Žinoma, dula labai pagelbėjo ir su intensyviausiu sąrėmių skausmu – masažais, pasiūbavimais, pasivaikščiojimais, tiesiog šiltu žvilgsniu. Aš gimdžiau rinkdamasi pozą, t.y. negulėdama ant nugaros, o taip, kaip man tada buvo patogu ir norėjosi: klūpant keturiomis, – pasakojo Eglė. – Vyras irgi būtų pagelbėjęs, žinoma, bet pagalba jau kitokia būtų buvusi. Dula labiau jaučia kitą moterį, ir man ramiau bei saugiau, kai toks žmogus šalia. Gali labiau atsipalaiduoti ir įsijausti į save“.

Pasak E.Gurčinės, yra ir labai entuziastingų vyrų, kurie domisi pasiruošimu gimdymui kartu su moterimi ir puikiai jai padeda, įsijaučia. Bet juk visi mes skirtingi ir ne kiekvienam vyrui tai duota. Svarbu vyrui neperduoti savo baimių gimdymo metu.

Savo kaip dulos praktikoje Eglė yra dalyvavusi gimdyme, kurioje buvo ir moteris, ir vyras, tačiau jis jautėsi lyg ne savame kailyje: „Jam buvo neramu, nejauku ir buvo matyti, kaip visas jo nerimas persidavė gimdyvei, ko jai tuomet visiškai nereikėjo“.

Karantino metu – žindymo konsultacijų antplūdis

Po intensyvių mokymų ir praktikos dulos pasirenka savo kelią, kaip padės moterims: vienos konsultuoja, kaip pasiruošti nėštumui, gimdymui, kitos labiau padeda pogimdyviniame laikotarpyje, trečios apima viską.

Eglė pasirinko pogimdyvinį laikotarpį ir jau ketverius metus konsultuoja mamas maitinimo krūtimi ir naujagimio priežiūros klausimais.

„Pandeminiu laikotarpiu, priešingai turbūt nei daugeliui, mano veikla suintensyvėjo. Ypač per pirmąjį karantiną, kai viskas buvo uždaryta, o pagimdžiusios mamos buvo praktiškai paliktos vienos su savimi – nei šeimos gydytojas galėjo ateiti į namus apžiūrėti naujagimio, nei galėjai patekti į polikliniką. Todėl jos ir ėmė ieškoti pagalbos internete“, – pasakojo laktacijos specialistė E.Gurčinė ir neslėpė džiaugsmo, kad jau kelerius metus gali daryti tai, kas jai arčiausiai prie širdies – teikti žindančioms mamoms konsultacijas nuotoliniu būdu, o atlaisvinus karantino sąlygas ir gyvai Vakarų Lietuvoje.