Ugnė Barodicienė: ,,Vertėjos darbas televizijoje man davė labai daug"

Ugnė Barodicienė: ,,Vertėjos darbas televizijoje man davė labai daug"

Versli ir dirbanti mama šiais laikais tikriausiai jau nieko nebestebina. Tačiau, kaip tuomet viską suderinti ir skirti kokybiško laiko ne tik sau, bet ir šeimai? Apie naują verslą, vertėjos darbą televizijoje ir ne vieną dešimtį moterų sujungusius sporto ir sveikos gyvensenos iššūkius, skaitykite itin atvirame interviu su Kodaslt.com įkūrėja  - Ugne Barodiciene.

  • Ugne, esate labai veikli moteris,mama, turite ne vieną verslą, tai kaip visur suspėjate?

Visu šimtu pritariu minčiai, kad svarbiausia dirbti nedaug, bet efektyviai. Stengiuosi šia taisykle ir vadovautis. Anksčiau galvodavau, kad norit daugiau suspėti, nuveikti, reikia „multitaskinti“, vienu metu atlikti kuo daugiau užduočių. Kartais savaime esame priverstos tą daryti, mamos tikrai tą supras(šypsosi - red.past.). Bet kalbant apie darbą, dabar renkuosi priešingą strategiją ir vienu metu stengiuosi susikoncentruoti į vieną užduotį. Tada ją pavyksta atlikti ir greičiau, ir geriau. Visada susiplanuoju dienos darbus iš anksto, susidėlioju pagal prioritetą ir pirmiausia imuosi to, kuris sunkiausias, svarbiausias, nors gal nemaloniausias.

  •  Neseniai įkūrėte dar vieną verslą(kodaslt.lt), papasakokite apie jį plačiau

Portalas www.kodaslt.lt , kaip ir sufleruoja jo pavadinimas, yra skirtas Lietuvos kūrėjams ir žmonėms, kurie vertina lietuvių kūrybą, renkasi lietuvišką prekę. Jo tikslas pirmiausia yra garsinti mūsų šalies gamintojus ir prekės ženklus, pristatyti visuomenei jų idėjas, asortimentą, padėti jiems pasiekti tikslines grupes. Tuo tarpu skaitytojai čia visada gali tikėtis įdomaus ir aktualaus turinio bei specialių pasiūlymų.

Juokaudama sakau, kad KODASLT yra „karantino kūdikis“. Idėja kurti tokį portalą gimė iš asmeninės patirties. Pati ne vienerius metus puoselėjau moteriškų drabužių prekės ženklą, tad puikiai žinau, kiek pastangų, laiko ir lėšų reikia skirti, ypač verslo pradžioje, kad taptum matomas. Važinėjant po parodas, dalyvaujant įvairiuose kūrybiniuose projektuose mezgėsi šilti santykiai su kitais kūrėjais. Įsitikinau, kad Lietuvoje gyvena daug talentingų žmonių apie kuriuos, deja, mažai kas žino. Pamaniau, būtų šaunu, jei turėtume vietą, kurioje šie žmonės galėtų prisistatyti platesniam vartotojų ratui. Galvoje jau kurį laiką sukosi tokio portalo mintis, o užklupęs karantinas tapo puikia proga atsidėti šios idėjos pavertimui realybe.

Portalas startavo balandžio gale. Džiaugiuosi, kad portalo ir KODASLT paskyrų socialiniuose tinkluose(,,Facebook'' Kodas LT , ,,Instagram'' kodas_lt) skaitytojų ratas kasdien auga. Per nepilną pusmetį skaitytojams pristatėme daug  įvairių lietuviškų prekės ženklų, surengėme tris temines dovanų idėjų rubrikas, paskelbėme per pusšimtį akcijų. Portalo turinys taip pat darosi įvairesnis – šiuo metu turime atskiras rubrikas, skirtas verslioms mamoms ir tvariai kūrybai Lietuvoje. Ypatingai laukiame Kalėdinio periodo, kuriam aktyviai ruošiamės jau dabar: skaitytojų lauks dovanų idėjos, įvairios nuolaidos. Išduosiu, kad metų gale taip pat planuojame didelę naujovę, kuri dar labiau suartins kūrėjus su pirkėjais.

Šiuo metu pagrindinį turinį kuriame dviese – aš ir mano kolegė iš televizijos, Giedrė. Prie KODASLT veiklos prisideda marketingo specialistė Jurgita. O netrukus mūsų komandos gretas papildys dar keli atskirų sričių specialistai.

  •  Tačiau tai nėra vienintelės Jūsų veiklos,dar dirbate ir televizijoje vertėja, ką konkrečiai Jums tenka daryti?

Taip, tai darbas, kurį labai myliu ir kuris mane labai daug ko išmokė. Esu laisvai samdoma vertėja, verčiu televizijos filmus ir programas iš anglų į lietuvių kalbą. Daugiausiai tenka dirbti su dokumentika. Šis darbas reikalauja daug atsakomybės, privalome sutikrinti visus istorinius faktus, terminus, vardus, gyvūnų pavadinimus ir tt. Kita vertus, versdama daug išmokstu, sužinau. Mūsų nacionalinis transliuotojas visada pasirūpina, kad žiūrovai gautų pačią geriausią, naujausią produkciją, tiek šviečiamąją, tiek pramoginę. Didžiuojuosi, kad galiu prisidėti prie jos adaptacijos Lietuvos žiūrovams.

  • Iš kur pas Jus tiek idėjų?

 Idėjos ateina iš patirties – reikia dirbti, domėtis, bendrauti, plėsti akiratį, tada ir idėjų netruks. Juk retai būna, kad idėja šauna sėdint prie TV, na nebent pamatai, kas tave labai įkvepia, tada taip (šypsosi - red.past.). Pastebiu, kad pradėjus kažką daryti, kažkokiu keliu eiti, žiūrėk, šauna viena mintis, paskui kita. „Užsikuria“ procesas. O kartais geros idėjos ateina „brainstorminant“ su bendraminčiais. Kaip sakoma, dvi galvos geriau nei viena.

  • Beje ne vieną kartą esate organizavusi įvairius sporto ir sveikos mitybos iššūkius, ar daug moterų prie jų psijungia?

Taip. Pirmiausia tie iššūkiai buvo skirti man pačiai. Natūraliai su amžiumi ateina laikas, kai supranti, kad reikia jau dėti daugiau pastangų, kad ir savijauta būtų geresnė, ir linijos grakštesnės. Pradėjau dalintis savo patirtimi soc.tinkle ,,Instagram'' ir sulaukiau netikėto kitų moterų ir mamų palaikymo, atsirado ir tokių, kurios iššūkio pradėjo laikytis su manimi. Kadangi aš apskritai gyvenime esu linkusi į įvairias bendrystes, sumąsčiau surengti kelis organizuotus iššūkius (jų buvo 3), kurių metu prie manęs prisidėjo nuo 20 iki 40 moterų iš visos Lietuvos. Mes kartu laikėmės tam tikro mitybos ir judėjimo rėžimo, bendroje grupėje dalindavomės patirtimi, receptais, buvom kelis sykius susitikusios ir gyvai. Net turėjome iššūkio rėmėjus, kurie skatino dalyves dovanomis. Vis tik geriausia šioje patirtyje buvo draugystės, užsimezgusios iššūkio metu. Su kai kuriomis merginomis ryšius palaikome iki šiol.

  • Galbūt jau planuojate naują iššūkį rudeniui?

 Artimiausiu metu naujų iššūkių neplanuoju, nes jaučiu, kad dabar man labiausiai reikia laiko sau.  Pati kiekvieną dieną pradeda nuo judėjimo – bėgioju, lipu laiptais, darau jogos pratimus ar šiaip pasivaikštau.

  • O  kaip šeima, asmeninis gyvenimas, nenukenčia? Juk dirbate tikrai daug...

 Nemanau, kad dirbu daugiau nei įprasta moteris. Tik gal mano darbo specifika kitokia, ne nuo 8 iki 17 val. Būna darbus pradedu tik 12 dienos, bet būną prasėdžiu ir iki 12 nakties, kai „dega“ terminai ar ruošiesi parodai. Bet kuri sau dirbanti ar verslą kurianti moteris, mama pasakys, kad žinoma, kažką tenka paaukoti. Kartais tai savaitgalis,  laikas su šeima ar draugais, kartais namų tvarka... Bet manau, kad dėl jokio darbo niekada neverta aukoti dviejų dalykų: tai sveikatos ir šeimos. Jei tik jaučiu, kad vienoje iš šitų sričių atsiranda įtampa, iš karto sulėtinu tempą, pagalvoju, ko galėčiau atsisakyti, ką galėčiau daryti kitaip. Laimei, turiu labai supratingą ir visada palaikantį vyrą ir gan nesudėtingo charakterio sūnų. Tai kol kas pavyksta išlaviruoti.

  • Esate perfekcionistė?

 Nepavadinčiau savęs perfekcioniste. Bet mėgstu kokybę. Įkūrusi KODASLT daviau sau pažadą, kad skaitytojams užtikrinsim kokybišką turinį, o gamintojams, su kuriais dirbame, kokybiškas paslaugas. Žinoma, visko gyvenime pasitaiko - ir klaidų, ir nesusikalbėjimų. Bet siekiamybė tokia. Būna, prie vieno teksto prasėdi ilgiausiai, nes norisi kuo geriau pristatyti kūrėją, atskleisto jo kūrybą. Man svarbus ir estetinis vaizdas, todėl daug dėmesio skiriame portalo vizualiniams vaizdui, kruopščiai atrenkame nuotraukas. Profesinėje srityje man nėra nieko blogiau už abejingumą. Geriau jau žmogus atlieka darbą netobulai, bet stengiasi, nei daro tai be meilės (bent noro), visiškai abejingai. Geriau tada iš vis nedirbk to darbo.

  •  Dauguma sako, kad motinystės ir darbo suderinti neįmanoma...Jie klysta?

 Manau, kiekvienas atvejis yra individualus. Žiūrėk, viena su trimis vaikais sugeba ir verslą įkurti, ir dar kasdien atrodyti kaip ką tik nulipusi nuo žurnalo viršelio(šypsosi - red.past). Kita ir su viena atžala niekur nespėja, nes visą laiką skiria tik jai – ir tai nėra blogai! Viskas priklauso ir nuo pačios moters, požiūrio į motinystę, buities, šeimyninių aplinkybių ir t.t.. Jei sulauki pagalbos iš aplinkos verslą vystyti bus kur kas lengviau, nei esant vienai. Juk kažkas turi prižiūrėti vaikus – vyras, mama, anyta, auklė. Bet ne visada toks žmogus yra. Vaikai taip pat būna skirtingi, vieni ramūs, kiti nuolat reikalaujantys dėmesio. Mano sūnus kūdikystėje buvo labai ramus, ūgtelėjęs irgi netapo „rankinuku“, tad man buvo sąlyginai lengva užsiimti savo veiklomis. Žinoma, ir verslas verslui nelygus. Jeigu tai darbas, atliekamas iš namų (kažkokios intelektinės paslaugos, ar  rankdarbiai) jas lengviau priderinti prie įprasto motinystės ritmo. Pavyzdžiui, kol sūnus buvo mažas ir nėjo į darželį, kai pamigdydavau jį pietų miego išaušdavo mano „aukso valandos“! Jas skirdavau ne poilsiui, o darbui. Daug sunkiau plėtoti verslą, kuris reikalauja daug judėjimo, bent jau kol vaikai maži. Bet jiems augant, tampant savarankiškesniems, darosi lengviau.

  • Visgi ar lieka laiko sau, pomėgiams?

 Anksčiau nelikdavo. Kai supratau, kad tai ne į gerą, ėmiausi permainų. Žinoma, tai reikalavo tam tikrų dalykų atsisakymo. Nusprendžiau, kad visų kalnų nenuversiu, visų pinigų neuždirbsiu, bet būsiu sveika ir linksma mama. Dabar pasilikau tik kelias veiklas, kurios man teikia didžiausią pasitenkinimą.  Kaip minėjau, kiekvieną rytą pradedu laiku sau (ne namams, ne šeimai, ne vaikams). Aš giliai įsitikinusi, kad kiekvienai moteriai toks laikas yra tiesiog būtinas. Aš medituoju, sportuoju, nueinu atsigerti kavos į gretimai esančią kavinę, klausau audio knygos ar muzikos. Tai paprastai užtrunka apie valandą, kartais ir ilgau. Tas mano rytinis „ritualas“ ir yra laikas sau, per kurį pasiilsiu, pasikraunu teigiamos energijos. Vakarai būna įvairūs, kartais tenka dirbti ilgiau, tuomet mano vyrai leidžia laiką dviese. Jei nedirbu, darom paprastus šeimyniškus dalykus, lankom draugus, senelius, tiesiog leidžiam laiką drauge.

  • Palinkėjimas skaitytojams

Mano palinkėjimas skaitytojoms būtų nepamirškite savęs ir rūpinkitės savimi. Šiuolaikinės mamos dažnai užsisuka beprotiškame tempe ir save išdalina kitiems, o iš čia ir sveikatos problemos, ir nerealizuotos svajonės, ir pykčiai su aplinkiniai. Reikia ir pailsėti, ir pabūti vienai. Raskite tai, kas teikia jums džiaugsmo, kas jus atpalaiduoja, ir kasdien skirkite tai veiklai bent truputį laiko. Tegu tai tampa jūsų „ritualu“, pamatysite, kiek teigiamų permainų tai gali atnešti.

Na, o palinkėjimas mamoms, svajojančioms apie savo veiklą ar verslą, palinkėčiau niekada nesukti galvos dėl to, ką pagalvos aplinkiniai. Tai yra vienas labiausiai mus ribojančių dalykų. Jeigu turite gerą idėją ir ja tikite,  jos ir siekite. Visada atminkit, kad dažniausiai kritikuoja tie, kurie nieko neveikia patys ir greičiausiai kitą dieną jau kalbės apie kažką kitą.