Vaikai ir pinigai

Vaikai ir pinigai

21. Aug 2017, 23:02 Loreta_K Loreta_K

Sakykite, kaip mokote vaikus elgtis su pinigais? Ar leidžiate jiems visus duotus pinigus išleisti iki paskutinio cento ar skatinate juos taupyti. Man asmeniškai, kartais būna šiek tiek pikta, matant kai vyresnėlis gautus pinigus tarkim iš senelių išleidžia įvairiems niekučiams, kurie pvz. būna reikalingi ar apskritai naudojami tik pirmas kelias valandas, nes paskuj paprasčiausiai jie sulūžta ir būna nebenaudojami. Pastebiu, kad Gediminas jau po truputį pradeda suprasti pinigų vertę, kartais net ir pats gailisi, kam išleido pinigus ne visai sėkmingam pirkiniui.

20170821224938-12688.jpg

Jau kuris laikas vyresnėlį skatinu taupyti žaidžiant-įprastai mes rimčiau namus tvarkome beveik pagal grafiką tris kartus per savaitę-trečiadieniais, penktadieniais bei sekmadieniais, tad sutarėme, jog už kiekvieną kartą kai jis tinkamai susitvarkys savo kambarį iš manęs gaus po eurą, tačiau jei sutartomis dienomis kambarys bus nesutvarkytas eurą duos man ir visvien turės susitvaryti kambarį. Galiu pasakyti metodas veikia puikiai, jo taupyklė-seifas sėkmigai pilnėja, o mano piniginė tuštėja! ;)

20170821225508-82971.jpg

P.S. Mūsų naujoji žavi taupyklė-seifas iš el. parduotuvės TirlimPamPam maloniai kviečiu joje apsilankyti, ten rasite gausybę prekių kūdikių ir mažų vaikų lavinimui, žaidimams bei kambario interjero detalių. Jei sugalvosite joje apsipirkti pasinaudokite nuolaidos kodu LORJUSLIFE - gausite net 10 proc. nuolaidą visam pirkinių krepšeliui! ;)

Loreta_K Loreta_K 24. Aug 2017, 20:25 floryte

Mano vyresnėliui, žiemos pradžioje bus aštuoni metai, keliaus į antrą klasę jau. Būdamas penkiametis, iki kol nepradėjo eiti į mokyklą tai buvo tiesiog skrupulingai taupus, o dabar užėjusi kažkokia manija vis pirkti ir pirkti kažką 😪 Bet jau po truputį tvarkomės su tuo 😉

floryte floryte 23. Aug 2017, 23:08 saisai

Taip manau, nes maniškė galvoja, kad už pora centų galima nupirkti jogurtą. Dar per mažai treniravomės parduotuvėje, leisdami jai pačiai savarankiškai pirkti. Reikės tam skirti daugiau dėmesio.

saisai saisai 23. Aug 2017, 22:31 floryte

O kodėl manot, kad nesupranta? Mano vaikiui šešeri, elgiasi panašiai. Taupo, siūlo prisidėti prie brangių šeimos pirkinių. Už savo santaupas ką nors perka retai (kartą pirko didelį lego rinkinį). Manau, tai kaip tik pinigų vertės suvokimas.

floryte floryte 23. Aug 2017, 12:37

O kiek Jūsų vyresnėliui metų? Labai įdomu, nes maniškė keturmetė, manau, dar sunkiai suvokia pinigėlių vertę. Apskritai, ji elgiasi priešingai, negu Jūsų berniukas. Ji tik taupo, taupo ir visai neleidžia pinigėlių iš savo taupyklės. Pinigėlių jai duodame už pastangas, t.y. jei ypatingai stengėsi kažką atlikti, ar ypatingai mandagiai, gražiai ir t.t. elgėsi. Mažus dalykėlius, skanėstus, ji ir taip iš mūsų išsiprašo, neatidarydama savo taupyklės, o kažko brangesnio ir nereikalauja. Jei mes kuris iš tėvų kalbame, kad neturime tiek pinigėlių kažkam nusipirkti, per brangu, ji visada pasiryžusi mums atiduoti visus savo sutaupytus pinigėlius😀

saisai saisai 23. Aug 2017, 11:40

Nesu tikra, kad mes žinome teisingus atsakymus, tad tik pasvarstymai.
Už tvarkymąsi, prausimąsi, mokymąsi – jokio atlyginimo. Tai vaikas daro dėl savęs. Mes kalbamės susitvarkę, kad labai gražu, kad patogu dabar jo kambary. Bijau iškreipti motyvaciją. Kas bus, kai nustosite mokėti už tvarkymą?
Su seneliais pasikalbėta – duoti nedideles sumas ir monetomis. Recidyvų būna, bet tada primenam seneliams vėl. Kai pinigų per daug, vaikas nesusigaudo, nesuvokia vertės. Kai niekučiui tenka pataupyti, dažniausiai to niekučio ir nebereikia.
Skaitome knygeles. Pvz., „Debesėlis, vertas milijono!“