Versli mama Alina: "Kuriu protingos prabangos kolekcijas"

Versli mama Alina: "Kuriu protingos prabangos kolekcijas"

16. Sep 2014, 15:30 Goda_Mamyciuklubas.lt Goda_Mamyciuklubas.lt

Kodėl manome, jog krikštynoms tinka tik vasara? Auksinis ruduo ar akinančiai balta žiema, taip pat puikus laikas šiai šventei, o mes ta proga kalbiname vieno iš svarbiausių mamytėms krikštynų atributo - krikšto aprangos kūrėja kaunietė Aliną Stuopelytę, kuri anksčiau siuvusi viską ir visiems, dabar specializuojasi krikštynų drabužiuose ir įkūrė el.parduotuvę kriksto-rubai.lt

20140916153739-57701.jpg

- Kaip gimė idėja pradėti siūti krikšto drabužius?

- Tai buvo tas metas kai norėjosi kažko naujo, kažko kitaip. Ieškojau kas būti nauja, įdomu, gera ir gražu. Viskas įvyko labai natūraliai. O idėja padiktavo dukra. 

- Ar turėjote siuvėjos/dizainerės išsilavinimą? Ką siuvote prieš tai?

- Ilgą laiką mane ir madą sieja, pomėgis, susidomėjimas ir darbas. Tai mano gyvenimo būdas. Turiu siuvėjos, siuvėjos-konstruktorės ir dizainerės diplomus. Visus tris iš kurių negalėčiau išskirti kuris svarbesnis

Kaune  esu įkūrusi studiją, siuvau pagal individualius užsakymus drabužius, namų tekstilės interjerą.

Svarbiausias darbo metu įgytas įgūdis-gebėjimas prisitaikyti prie kliento asmeninių savybių, nuotaikos stiliaus ir naujausios mados sekimas,paskatino tobulėti ir siekti daugiau.

- Prisimenate savo pirmąjį sukurtą krikšto drabužį? Kur jis nukeliavo ir koks buvo? 

- Dienos šviesą pirmoji išvydo dukters suknelė, Ji buvo, švelni itin lengva,romantiška. Ji sukūrė žavinga retro nuotaiką ir dvelkė prabanga, 

O pirmoji mano klientė buvo iš Šiaulių 6 mėn mergytė. Labai gerai prisimenu, tai buvo pirmoji pirkėja iš e-parduotuvės! Mergaitės suknelė buvo lyg mažosios fėjos. Lengva, krentanti, švelni, atlasinio natūralaus šilko gausiai dabinta nėriniais, susisagstė šilkinėmis sagutėmis. Tai neįmanoma pamiršti  

- Kuo ypatingi Alinos krikšto rūbai ir išsiskiria iš siūlomų parduotuvėse?

- Kuriu „protingos prabangos kolekcijas“ - tai natūralūs audiniai (šilkas, linas, medvilnė, vilna) ir labai daug rankų darbo puošybos.

Krikštynų rūbelius siuvame individualiai kiekvienam vaikučiui per 5dienas, pritaikome krikšto rūbelį pagal tėvelių ir mažylio norus. Galime suasmeninti rūbelius –viduje išsiuvinėdami inicialus. Tėvai tampa kūrybinio proceso dalimi 

Rūbelius jie gali užsisakyti tik kelias dienas prieš šventę (kai tiksliai žino, kiek vaikutis paaugęs) ir būti ramūs , kad rūbeliai bus reikiamo  dydžio.

20140916153807-67004.jpg

- Kaip gimsta modeliai? Pagal klientų užsakymus ar jūsų vizijos?

- Kūrybiniai drugeliai, nuolatos skraido virš manęs, juos nutupdyti, sudėlioti padeda betarpiškas domėjimasis krikštynų tradicijomis ir bendravimais su klientais.

Patys mažiausieji mano klientai, pirmenybę teikia drabužiui, kuris kelia geras emocijas, lengvai apsirengia, netrukdo judėti.

Kurdama  naudoju natūralius audinius bei pabrėžiu vienos iš didžiausių šeimos šventės svarbą ir nuotaiką..

- Siuvate viską pati ar turite padėjėjų?

- Be padėjėjų niekaip nespėčiau, juk begalė mažųjų klientų nori puoštis! Pagalbininkės kiekviena turi savo veiklą ir pareigas, juk mums reikia ne tik pasiūti rūbelį, bet į siuntinį sudėti daug meilės ir šilumos, kad klientui atidarius siuntinio dėžę, pilni namai būtų džiaugsmo  nuo mažiausio iki vyriausio.

Mes kaip „senio šalčio dirbtuvėlės“ (juokiasi). Juk kiekvienas siuntinys į kitą miestą, su kitokiais rūbeliais, kitokiais inicialais ir skirtingom dovanėlėm.

- Ar keičiasi krikštynų mados - kaip?

- Tradicinis krikšto rūbas yra baltas-simbolizuoja atsivėrimą ir tikėjimą.Pirmieji krikšto rūbai - buvo didelis stačiakampis medžiagos gabalas, paprastai šilko, puoštas auksiniais nėriniais, juostėlėmis. Kūdikis buvo suvystytas tvirtai ir nešamas prie altoriaus. Tai buvo laikomasi iki XVII amžiaus.

XVIII  amžiaus viduryje atsirado ilgos suknelės, kurios rengiamos nevaikčiojanties vaikučiams ir nesiskyrė berniukų nuo mergaičių. Krikšto rūbo kokybei skyrė ypatingą dėmesį. Stengtasi jį pasiūti iš aukščiausios kokybės, kokią tik šeima galėjo įpirkti, audinio - šilko, satino, dekoruoti prabangiausiais nėriniais bei siuvinėti raštais. Jau tais laikais mažieji buvo išpustomi, derinama prie sukneles kepurėlės, seilinukai, pirštinės, galvos juostos, nosinaitės su inicialais siuvinėti prabangiais pluoštais. Tikėta, kad rūbas lems ir atspindės kūdikio tolimesnį gyvenimą - kuo šis brangesnis, tuo vaikelis geriau gyvens.

XX amžiuje suknelės sutrumpėjo ir tai buvo susiję su tuo, kad vaikučiai buvo krikštyjami vyresni ir jiems reikėjo rengtis patogiau.

Šiuolaikinė krikštynų mados rinka kaip niekad aktyvi. Tėvams ir krikštatėviams dabar siūlomos malonios naujienos, šiuolaikiškiausi audiniai, įmantrūs deriniai ir nepamirštama patogumo. Šiandien aprangos pirkimas - daug sudėtingesnis procesas, nei anksčiau, bet ir tuo pačiu įvairesnis pasirinkimas stilių, skonių. Galima rasti nuo paprastų marškinėlių  iki subtilios prabangos,  nuo poliesterinių audinių iki šilko ir perlų.  Šiandieniniai krikšto rūbeliai pabrėžia kiekvienos šeimos individualumą, išskirtinumą, pomėgius ir charakterį.

20140916153825-93995.jpg

- Mamos dažnai skundžiasi, kad mergaites aprengti paprasta, o vat berniukus... Ar sutinkate su tuo?

- Berniukus taip pat galima gražiai aprengti. Tiesiog dabar tokia mada - mūsų dienų, kad vyrai/berniukai rengiasi kuklesniais kirpimais, audiniais nei moterys ir mergaitės.

Manau, kad petnešos - vyriškas gražus aksesuaras, ne tik prilaiko kelnytes, bet ir suteikia „stileivos“ įvaizdį.

Derinant įvairių raštų, spalvų varlytes ar nosinaites, berniukų apranga taip pat tampa įdomia, geras emocijas keliančia veikla.

- Jūsų dukra jau didelė - kaip ji prisideda prie krikšto rūbų kūrimo ir darbų?

- Jai dabar 11metų ir ji mano didžiausia kritikė bei  padėjėja. Ji visada pirmoji pamato naują modelį ir pasako savo nuomonę. Po pamokų dažniausiai dirbame kartu. Ji siuva nuostabius angeliukus, kuriuos dovanojam mažiesiems krikštukams. Angeliukai - ir vėl  jos pasiūlymas, idėja. Dukra sako, kad šitie Angeliukai naktį saugo sapnelius, o dieną rūpinasi mažyliu kai mama užimta. 

- Kriksto-rubai.lt turi ir anglišką versiją - ar daug sulaukiate pirkėjų iš užsienio? Kaip jie jus atranda?

www.kriksto-rubai.lt turi anglišką ir portugališką/brazilišką versijas. Tik pirmuosius žingsnius dedame į eksportą, bet jie jau duoda rezultatus.

20140916153852-13761.jpg 

- Kur reklamuojatės? Kaip jus atranda pirkėjai?

- Pagrindinė reklama mūsų iš lūpų į lūpas.  Kadangi esame tik e-parduotuvė, daug laiko skiriame svetainės optimizavimui, socialiniams portalams, rašome blogą. 

- Ar tai verslas, iš kurio įmanoma išgyventi?

- Taip. Didelis noras, kantrybė ir atkaklumas visada atsiperka..

- Turite kūrybinę studiją - ar ten galima užsukti, kaip į parduotuvę? 

- Mūsų studija - tai mūsų dirbtuvėles, kur klientas įdėmiai išklausomas, užsisako rūbelius, pasimatuoja pavyzdžius. Visi drabužėliai siūnami nuo pateikto užsakymo ir individualiai kiekvienam vaikučiui. 

- Ar planuojate plėstis į kitus miestus? Kurti "tikrą" parduotuvę ar tiekti kitoms parduotuvėms?

- Planų turime visokių ir daug.

Manau, kad e-parduotuvė  www.kriksto-rubai.lt puikus sprendimas mamoms. Ji veikia visoje lietuvoje 24 valandas kiekvieną dieną. Tai pats patogiausias būdas apžiūrėti krikšto rūbelius prisiderinti aksesuarus, tęsti apsipirkimą kai mažylis miega ar žaidžia. O prireikus patarimo -nusiųst nuotrauką krikšto mamai. Tegul laisvas laikas lieka šeimai.

20140916153927-54230.jpg

- Siūlote ne tik drabužius, bet ir batukus, aksesuarus ir net žvakes - iš kur atkeliauja šie daiktai? 

- Batelius ir aksesuarus mes siuvame,  žvakes perkame iš lietuviškų gamintojų.  Norisi, kad viskas būtu išbaigta ir klientui sutaupome laiką kitiems krikštynų ruošuos darbams. 

- Ar vasarą turite laisvo laiko ar būna labai įtemptas sezonas?

- Vasarą labai įtemtas laikas, visas laikas yra atiduodamas rūbelių siuvimui. 

- Ką darote žiemą, kai sezonas atslūgsta? 

- Ieškau naujovių, naujų galimybių, ir džiaugsmingų įspūdžių,

 Užsiimu kūryba,mokinuosi. Žiemą dedu  “tvirtus” verslo žingsniukus į priekį.

- Ar mamos nori būti panašios į dukras per krikštynas - ar prašo panašių drabužių ar aksesuarų? 

Dažnai mamos ir krikšto mamos renkasi drabužėlius, siuvamus pagal individualų užsakymą. Konsultuojasi ir renkasi panašius rūbelius,  subtilius ir derančius aksesuarus prie krikštuko. Tėčiai taip pat neatsilieka, jie rečiau renkasi vienodus rūbelius su vaikučiu, bet aksesuarus, ir spalvines gamas beveik visada derina.

- Kas sunkiausiai, mamai-verslininkei? 

- Nesunku man, o gal nė negalvoju apie tai.  Ypač jei noriu būti pavyzdys, į kurią galėtų žiūrėti, lygiuotis siekti.

Ačiū už pokalbį!

Alinos kuriamų krikšto rūbų galite rasti www.kriksto-rubai.lt  arba www.facebook.com/kriksto-rubai.

20140916153908-15454.jpg