Versli mama Armantė drabužius kuria iš ekologiškų audinių

Versli mama Armantė drabužius kuria iš ekologiškų audinių

20. Aug 2013, 11:08 Goda_Mamyciuklubas.lt Goda_Mamyciuklubas.lt

Jaukūs. Man pirmiausiai toks apibūdinimas kilo, kai pirmą kartą išvydau “me & mine” drabužius vaikams ir suaugusiems. O dar didesnį susižavėjimą sukėlė tai, jog tai dviejų sūnelių mamos Armantės Kavaliauskės darbai pagaminti iš ekologiškų audinių. Todėl šią savaitę verslios mamos rubrikoje - “me & mine”.

20130819133119-52122.jpg

Kas yra “me & mine” ir kaip tai atsirado?

Iš pirmo žvilgsnio gal kai kam pasirodys, jog tai eilinės mamos eilinė užgaida siūti drabužius. Tačiau „me & mine” pirmiausia yra mano požiūris į daugelį dalykų – sveikatą, vartojimą, socialinę atsakomybę, kainas, kokybę ir pan. Gimus antram sūnui, vieną dieną supratau, jog noriu šiek tiek atitrūkti nuo buities rūpesčių. Taip galvoje gimė „me & mine” idėja, tiesa, viskas turėjo būti šiek tiek kitaip – norėjau, jog drabužius siūtų moterys iš socialiai pažeidžiamų šeimų. Tačiau dėl mūsų valstybės pašalpų politikos tai pasirodė pakankamai sudėtinga padaryti pradiniame etape. Taigi yra kaip yra...

Ar anksčiau siuvote drabužius? Kaip to išmokote?

Kaip išmokau siūti, net nebepamenu. Mano močiutė buvo siuvėja, mama taip pat moka siūti. Turbūt kažkaip natūraliai tai persidavė ir man. Pamenu, jog dar vaikystėje drauges versdavau kartu siūti drabužius lėlėms. Niekam tai nepatiko išskyrus mane. Vėliau siūdavau sau ir vaikams...Nesu profesionali siuvėja, bet siuvimo mašina manęs šiek tiek klauso (juokiasi). 

Kuo užsiėmėte prieš įkurdama “me & mine”?

Dirbau marketingo srityje. Ir dabar jau bandau grįžti į darbus – vaikai auga, poreikiai didėja... Turiu nemažai minčių ir dėl “me & mine”, o viskam reikia investicijų. Paskolomis apsikrauti nesinori, geriau užsidirbti!

Ar drabužių siuvimo veikla įkvėpė motinystė? 

Jei nebūčiau turėjusi tokių ilgų “atostogų”, turbūt niekada nebūčiau prisiruošusi kažką pradėti naujo. Turėjau daugybę darbų ir mažai laisvo laiko mintims į šoną. Tačiau, jog tai įkvėpė motinystė taip pat negalėčiau pasakyti. Man kažkodėl atrodo, kad labiau įkvepia dukrytės… Auginant du nenuoramas berniukus, vos spėju glostyt guzus - jokios romantikos! Tačiau vaikai man yra spyris siekti kažko daugiau, kurti gražesnį pasaulį jiems ir aplink juos.  

20130819133153-75656.jpg

Du nenuoramas suvaldyti sunku - papasakokite kaip gyvenate? 

Kol neturėjau vaikų, turbūt niekas nė neįsivaizdavo, jog motinystė mane gali taip įtraukti. Nebuvau ta švelni mergaitė, kuri nuo vaikystės žino, jog nori ištekėti, turėti gražų sodą ir būrį vaikų. Po studijų gyvenau Vilniuje, dirbau, laisvalaikį leidau su draugais. Bet atsiradus netyčiukui Jonui viskas apsivertė aukštyn kojom. Labai nesipriešinau pokyčiams, o sūnus užvaldė mano mintis, laisvalaikį. 

Po trejų metų gimė Motiejus. Laisvo laiko dar labiau sumažėjo. Mano vaikai yra mano darbas, mano laisvalaikis, mano kasdienybė. Visus reikalus tvarkau kartu su jais. Net vakarais grįžus vyrui negaliu ramiai prisėsti prie darbų, nes mažasis mane matydamas vis tempia kur nors. 

Gyvename Senamiestyje, čia leidžiam dienas. Vasarą išvažiuojam pailsėti pas senelius į kaimą prie ežero. Ten vaikai atsigauna – maudynės, dviračiai, uogos ir kiti kaimo privalumai, atsidarai duris ir jau sėdi smėlio dėžėj.       

20130819133140-50983.jpg

Ar sunku turėti verslą? Nesinori kartais mesti ir tiesiog mėgautis motinyste?

Aš nevadinu to verslu, kol kas iš to pragyventi negalėčiau. Tai tarsi išlėkimas iš rutinos. Atgaiva sielai… Rimtas verslas turi savų reikalavimų, investicijų ir pan. Tačiau kažkuo užsiimti labai smagu. 

Motinyste mėgavausi augindama pirmagimį, augant antrajam, norėjosi nors akimirkos ramybės. Taip atsirado “me & mine” – užuovėja mintims. Dabar jau galvoju, jog per daug padaryta, kad viską taip paprastai galėčiau mesti. 

Kokie ateities planai su “me & mine”?

Labai norėtųsi, jog tai taptų verslu. Iš to būtų galima pragyventi ir nereikėtų dirbti kitiems. O kaip bus, parodys laikas… Minčių yra visokių, labai tikiuosi, jog nors dalis jų materializuosis. 

Kaip renkatės sau ir vaikams darbužius? Tik savo siūtus? Į ką atkreipiate dėmesį?

Aš kaip “batsiuvys be batų”, savimi pasirūpinti nebelieka laiko. Daugumą drabužių perku, tačiau tik tada, kai tikrai to reikia, nes vaikščiojimas po prekybos centrus mane labai išsunkia. Labiau mėgstu pirkti internetu, siunčiuosi iš užsienio, kartais užsuku ir į dėvėtų drabužių parduotuves. 

Perskaitau etiketes – nemėgstu sintetikos (nebent žiemos sezono viršutiniai drabužiai), renkuosi kuo natūralesnį pluoštą. Kuo toliau tuo labiau pastebiu, jog dauguma drabužių tampa vienkartiniais. Po pirmo skalbimo apsivelia, išsitampo ar susitraukia, nublunka. 

O kainos Lietuvoje tikrai nemažos, ypač vaikiškų drabužių. Užsienyje pirkti tarnauja ilgiau.   

Labai nemėgstu perkrautų detalėmis drabužių. Ypač tai būdinga berniukų aprangai – įvairūs neaiškūs užrašai ir piešinėliai, lopai, detalės ir pan. Nors matau, kad vyresnėliui ateina toks amžius, kai reikia to, ką dėvi vaikai kieme, o ten yra visko (šypsosi). 

20130819133213-50033.jpg

Siuviniams naudojate tik ekologiškus audinius? Kodėl?

Ekologiški audiniai neša teigiamą žinutę. Kol nepradedi domėtis, ant drabužio etiketės perskaitęs “100% medvilnė“, imi tai kaip labai gerą daiktą. Deja, auginant medvilnę naudojami labai dideli kiekiai pesticidų, insekticidų ir kitų chemikalų. Jie alergizuoja jautrią odą, tačiau ant drabužio jų lieka jau nedideli kiekiai. 

Didžiausią pavojų chemikalai kelia tuose laukuose, sandėliuose, fabrikuose dirbantiems žmonėms. Daug jų kasmet suserga ir miršta nuo cheminių junginių sukeltų ligų, užnuodijami vandens telkiniai, dirvožemis – o visur pilna gyvybės. 

Medvilnės apdorojimo procese labai paplitęs vaikų darbas. Vaikai vietoj žaidimų kieme, visą dieną praleidžia siuvimo fabrike ir, apskritai, šiame versle labai paplitęs žmonių išnaudojimas. 

Ekologiška medvilnė auginama kitaip ir audiniai tampa kitokie. Čia draudžiami chemikalai, genetiškai modifikuotos sėklos, mokamas sąžiningas atlygis ir draudžiamas vaikų darbas. Audinys savaime yra minkštesnis, mielesnis. Norėjau, kad „me & mine” būtų socialiai atsakingas prekinis ženklas.

Palinkėjimas mamoms, kurios tyliai kažką nori kurti ir nedrįsta imtis to rimtai.

Kiekvienai turinčiai minčių norėčiau palinkėti drąsos tai įgyvendinti. Labai smagu suvokti, jog kažką gali padaryti pati, netarnaudama kitiems. O jei nepasiseks taip pat galėsi kaltinti tik save (juokiasi). 

 Armantės kurtus “me & mine” drabužius vaikams ir moterims galite apžiūrėti https://www.facebook.com/meandminestyle  

20130819133228-57678.jpg