Versli mama Gražina pirmą pleduką pasiuvo savo dukrytei

Versli mama Gražina pirmą pleduką pasiuvo savo dukrytei

01. Apr 2014, 12:00 Goda_Mamyciuklubas.lt Goda_Mamyciuklubas.lt

Vienos mamos verslą pradeda norėdamos išbandyti save naujoje veikloje, kilus naujoms idėjoms ar tiesiog realizuoti savo pomėgius. O kitos, besilaukdamos ar susilaukusios vaikučių pajunta paslaugų ar produktų trūkumą ir stengiasi jį užpildyti. Ši verslo istorija apie pastarąjį variantą ir Gražina Stoškuvienė verslą "Raigra Wool" pradėjo tik įkvėpta pilvelyje besispardančios dukrytės. 

20140331140223-92009.jpg

- Kada ir kaip kilo mintis pradėti siūti vilnos gaminius? 

- Visuomet  vertinau natūralius gaminius. Tad laukiantis pirmos dukrytės ieškojau pleduko, norėjosi pirmiausia natūralios vilnos, gražaus ir žinoma vaikiškai žaismingo. Po ilgų ieškojimų deja nusivyliau, nes nieko panašaus neradau. Tad pasitikėdama, dar tuo metu savo menkais sugebėjimais, nusprendžiau pasigaminti pati tokį užklotėlį, kokį įsivaizdavau. Mažoje senamiesčio audinių parduotuvėje įsigijau vilnos audinio ir pagaminau savo pirmąjį pleduką- skirtą dukrytei.

Iš likusio audinio pagaminau dar vieną pleduką ir neturėdama per daug vilčių, įkėliau pardavimui. Labai stebėjausi, bet jis buvo nupirktas dar tą pačią dieną. Tad užsidegiau noru pagaminti dar keletą pledukų  ir pasiūlyti juos Lietuvos mamytėms. 

- Ką šiuo metu kuria ir siūlo "Raigra Wool"?

- "Raigra Wool" asortimentas nėra labai platus, nes nemėgstu daryti visko daug. Aš labiau akcentuojuosi į vieną – pagrindinę sritį, t.y. pledukus. Žinoma, ką sugalvoju dėl savo dukryčių, tą pasiūlau ir klientams, tačiau kaip patirtis rodo, pas mane ateinama dažniausiai įsigyti pledukų (šypsosi).

"Raigra" siūlo ir tokius smulkius siuvinius, kaip miegmaišiai, švarkeliai/ paltukai, liemenytės, kaklaskarės, kepurytės, batukai.

Kaip naujiena mano asortimente šį pavasarį pristatyti pončai / skraistės.  

20140331140237-73516.jpg

- Iš kur kilo šis pavadinimas?

- “Raigra” yra mūsų su vyru vardų pradžių junginys. Tai buvo atsitiktinai sugalvotas nikas įvairiems socialiniams tinklalapiams. Šiuo slapyvardžiu pradėjau siūlyti ir savo gaminius. Laikui bėgant mane pradėjo žinoti ir rekomenduoti kaip "Raigra" pledukų gamintoją. Pradėjus rimčiau dirbti šioje srityje buvo galvojamas pavadinimas, bet "Raigra" buvo toks savas, kaip sakydavau “tiesiog prilipęs” tad nusprendėme palikti tai ir pridėti tik vieną žodį, po kurio gavosi prekinis ženklas “Raigra Wool”.

- Pildote asmeninius užsakymus ar pardavinėjate tik tai kas asortimente?

- Kalbant apie pledukus, visuomet pildau asmeninius kiekvieno kliento pageidavimus, nes jie renkasi aplikaciją, apipavidalinimo spalvas, akcentus ir pan. Esant kliento pageidavimams dėl kitų siuvinių, kurie įveikiami mano asmeniniais sugebėjimais ir galimybėmis, galiu priimti ir individualius užsakymus. 

- Jūs pati siuvate ar siuvėja? 

- Pradžioje, kol tai buvo daugiau hobis, pledukus gaminau visiškai viena. Didėjant užsakymų kiekiui ir gimus antrai dukrytei  tiesiog fiziškai nebespėjau visko daryti viena, tad šiuo metu turiu pagalbininkę kai kuriems siuvimo darbams. Mano “arkliukas” yra aplikacijos, tad galiu patikinti, jog jos visuomet bus tik mano rankų darbo.

20140331140419-43294.jpg

- Iš kur gaunate medžiagas? Ar užsisakote dideliais kiekiais? 

- Vilnos audinius perku tik iš Lietuvos tekstilės įmonių, siekdama, kad gaminys nuo pradžios iki galo būtų pagamintas Lietuvoje.

Audinius didesniais kiekiais perku rečiau, norisi gaminti kuo įvairesnių, vis kitokių pledukų. Jei klientas pageidauja audinio, iš kurio gaminau pledukus ankščiau, o įmonė gali man tokio patiekti, tuomet viskas įmanoma. 

- Ar sunku rasti natūralios vilnos?

- Ne, rasti natūralios vilnos nesunku, sunkiau susitarti su tiekėjais, kurie nelabai nori dirbti su mažesniais kiekiais.  

20140331140710-65612.jpg20140331140736-58909.jpg

- Kokios aplikacijos pačios populiariausios?

- Per visą mano darbo laiką išlieka populiariausios meškučio, avytės ir zuikučio aplikacijos, kinta tik jų pavaizdavimas. Paskutiniais metais labai populiaru tapo vardiniai pledukai. 

20140331140442-20561.jpg

- Ar jūsų mergaitės turi visus šiuos produktus - išbando pirmosios?

Taip, visus gaminius siuvu pirmiausia dukrytėms, jei pasiteisina, pristatau ir klientams.

- Ar pardavinėjate tik internetu ar ir gyvai?

- Šiuo metu pardavinėju tik internetu, tačiau norėtųsi savo darbus pristatyti, pardavinėti dar plačiau, įvairiuose meniškų darbų pardotuvėse, tad visuomet esu atvira rimtiems verslo pasiūlymams (juokiasi).

Turiu ir svajonę- savo gaminiams įkurti mažą, klientui jaukią parduotuvėlę.

- Gal planuojate kokius nors naujus gaminius?

- Planų visuomet yra, o kol jie iki galo mintyse nesudėlioti, negaliu atvirauti (šypteli).

Bet pažadu,  mano FB puslapio www.facebook.com/Raigrawool  gerbėjai tai sužinos patys pirmieji.

20140331140527-74036.jpg

- Ar pardavinėjate tokiuose tinklalapiuose kaip Etsy užsienyje? 

- Kol turiu užtektinai vietinių užsakymų, dirbu ir laiką investuoju būtent pardavimams čia- Lietuvoje. Nors laiko tam labai trūksta, tačiau taip, gaminius pardavinėju ir Etsy.

- Iš kur daugiausiai pirkėjų atkeliauja?

- Paskutiniu metu pastebiu, jog labai daug klientų ateina pagal rekomendacijas, už ką esu labai dėkinga savo klientams. Vertinant pagal Lietuvos miestus, daugiausia darbų iškeliauja į Vilnių. Žvelgiant plačiau, mano pledukais puošiasi ir Anglijos, Norvegijos vaikučiai. Paskutiniu metu vis daugiau užsakymų susilaukiu iš Airijoje gyvenančių mamyčių.

- Kokios prekės populiariausios?

- Kadangi pati labiausiai akcentuoju pledukus, tai jie, galima sakyti, ir yra populiariausi. Klientai taip pat mielai įsigyja ir tokius smulkesnius siuvinius, kaip kaklaskarės, liemenytės, tapukai kūdikiams.

- Papasakokite apie savo dukrytes - kiek metų, ar lanko darželį, kaip leidžiate laisvalaikį?

- Vyresnioji dukrytė – Grytė penkerių metukų, mažoji Urtė metukų ir dviejų mėnesių. Vyresnioji nuo 3 metų mielai lanko darželį, o mažoji šeimininkauja kolkas namuose su manimi. Abi yra mano geriausios pagalbininkės, tiek demonstruoti gaminius, tiek paderinti smulkmenas (juokiasi).

Kadangi mergytės skirtingo amžiaus tenka pritaikyti, kad užsiėmimai būtų smagūs visiems. Vakarais mėgstame smagiai padūkti, o prieš miegą skaityti pasakas. Atšilus orams vėl atidarysime kelionių, pasivaikščiojimų ir žaidimų smėlyje sezoną. 

20140331141221-57914.jpg

20140331141234-17935.jpg

- Kuo dirbote ar vis dar dirbate iki motinystės?

- Iki motinystės dirbau vienoje vyriško kolektyvo įmonėje, buvau administratore, vėliau tapau pirkimų vadove, bet tai buvo vis ne mano. Dirbdama studijavau papildomai marketingo vadybą, o įgytas žinias pritaikydavau savo asmeninėje veikloje. Galiausiai ryžausi atsisakyti darbo ir pereiti tik prie savo įdėjų įgyvendinimo.

- Ar tai verslas iš kurio galima pragyventi ar labiau hobis?

- Tik pradėjus gaminti pledukus būčiau galėjusi pasakyti, jog tai tik hobis, tai buvo tik vakarinis priedas prie dirbamo darbo. Šiuo metu, esant gausesniems užsakymams, tai jau galima sakyti yra mano mažas, širdžiai mielas verslas, iš kurio pragyventi galima. 

- Kiek motinystė įkvėpė jus imtis šio verslo?

- Savo vaikams visada norime pačio geriausio, tad pagaminau, tai, kas man atrodė geriausia mano dukrytėms, o jei tai geriausia tampa ir kitų mamyčių mažyliams, labai tuo džiaugiuosi.  

Ačiū už pokalbį!

"Raigra Wool" grožybes rasite www.facebook.com/Raigrawool.

20140331140625-30754.jpg