Versli mama Lija kuria veltus drabužius

Versli mama Lija kuria veltus drabužius

17. Nov 2015, 09:46 Goda_Mamyciuklubas.lt Goda_Mamyciuklubas.lt

Kaunietė Lija Janauskienė juokiasi prisiminusi savo pirmąją pažintį su veltiniu ir pamena, jog jis jos tuomet visai nesužavėjo. Praėjo šešeri metai ir Lija mus supažindina su jos veltų drabužių ženklu "Dress In Felt" - www.dressinfelt.com.

20151116161705-89340.jpg

- Kaip atradote veltinį? Kur mokėtės velti? Kiek užtruko, kol jau jautėtės "rimta" vėlėja?

- Pirmą kartą susidūriau su veltiniu palydėjusi draugę į kursus. Atvirai sakant, pirma pažintis manęs nesužavėjo (juokiasi). Į veltinį rimčiau pažvelgiau tik tuomet, kai atradau, jog galima velti ir drabužius! O tai kaip tik sutapo su dukros gimimu. 

Ėmiau ieškoti kursų, mokymų, kurie būtų labai specializuoti ir novatoriški. Į pirmą „rimtą“ seminarą nuvažiavau pas veltinio meistrę Dianą Nagornają, kurie vyko Rygoje. Vėliau, sekė daugybė mokymų internetu: kursai nuotoliniu būdu, konferencijos. O šį pavasarį įgyvendinau seną svajonę ir pavyko sudalyvauti Viltės Kazlauskaitės kursuose. Kiekvienas toks susitikimas betarpiškas ar per kompiuterio ekraną suteikia ne tik technologinių žinių, bet tuo pačiu yra ir įkvėpimo šaltinis.  Labai įdomu matyti, kaip ta pačia technologija dirbanti vėlėja daug ką daro visai kitaip.

- Labai daug veliančių šlepetes ar žaislus, kaip sugalvojote velti drabužius?

- Aistrą rūbų kūrimui turėjau nuo mokyklos laikų. Tik tuomet, kai susidomėjau veltiniu nežinojau apie rūbų vėlimo galimybę. Kaip ir daugelis kurį laiką vėliau tapukus, vėliau pamačiau vaikiškus veltus krikšto rūbelius. Man tai buvo man didelis akstinas ir iššūkis. Visuomet naujas idėjas dažniausia išbandau veldama savo vaikams. Vėliau išdrįsau pereiti prie didesnių projektų.

- Kokius drabužius veliate? Kiek jie pritaikomi praktiškai?

- Daugiausia veliu proginius rūbus. Nuotakos užsisako švarkelius vestuvėms, krikštynoms tenka pilnai aprengti vaikučius nuo suknelės iki kepurės ar peteliškės. Turiu klientų kurie mėgaujasi vilnos  termoreguliacinėmis savybėmis kievieną dieną. Užsisako sau ir savo vaikams paltus, švarkelius.

20151116161739-57123.jpg

- Kokiomis progomis dažniausiai atkeliauja užsakymai?

- Dažniausiai rūbelius užsako ypatingai progai: krikštynoms ir vestuvėms, bet paskutiniu metu daugėja klientų kurie vilnos veltinį nori nešioti dažniau. Ieško išskirtinio palto, švarko, suknelės, kurią dėvės gana dažnai.

- Kaip tokius drabužius prižiūrėti?

- Veltinio gaminius reikia išvėdinti, dažnai skalbti nebūtina. Ištepus skalbti rankomis, kaip megztinį su vilnai skirtomis priemonėmis. Svarbu negręžti, nes tai deformuoja gaminį.

- Kiek laiko užtrunka nuvelti vieną daiktą?

- Laiką sunku paskaičiuoti, nes priklauso ir nuo modelio sudėtingumo, ir nuo daikto dydžio. Kepurę galiu nuvelti per porą valandų, o švarkas – suknelė gali užtruti nuo poros dienų iki savaitės.

- Kur semiatės idėjų? 

- Peržiūriu ateinančio sezono naujienas, prognozuojamus "trendus". Tiesa, dažniausiai turiu daugybę idėjų kurių įgyvendinimui visuomet trūksta laiko.

- Ką dirbote prieš tai? Ar tai kaip nors padeda?

- Esu baigusi istorijos magistratūros studijas VDU, visuomet domėjausi ir analizavau aprangos istorijos raidą Lietuvoje. Tai man labai padeda dabar, nes įgytas žinias pritaikau, tai yra vienas iš įkvėpimo šaltinių.

20151116161804-88434.jpg

- Pasibaigus motinystės atostogoms, nusprendėte negrįžti į ankstesnę darbovietę. Kaip kilo toks sprendimas ir ar jis pasiteisino?

- Veltinis mane taip įtraukė, kad atėjus laikui grįžti į darbą nusprendžiau metus dar pasilikti namuose ir įgyvendinti savo idėjas. Mintis negrįžti į darbą gąsdino ir atrodė nesaugi. Po metų užsakymų vis daugėjo ir minčių grįžti į darbą neliko. Tokį darbą buvo patogu derinti, kol vaikai pratinosi lankyti darželį, pirmaisiais metais daugiau sirgo. Šiuo metu dirbu labai intensyviai, kartais aukojami ir savaitgaliai ir miegas. 

- Kur reklamuojatės? 

- Aš reklamuojuosi internete, retkarčiais dalyvauju parodose ar mugėse. Geriausia reklama yra patenkinti klientai ir jų rekomendacijos. Taip pat esu visuomet atvira įdomiems pasiūlymas, bendroms fotosesijoms.

20151116162239-42693.jpg

- Ar užtenka žinių apie verslo kūrimą?

- Žinių apie verslo kūrimą tikrai neužtenka, nes man veltinis pirmiausia yra savirealizacijos galimybė. Tik vėliau pradėjau domėtis verslo subtilybėmis.

- Kur šiuo metu pardavinėjate veltus drabužius?

- Savo veltus drabužius parduodu internetinėje erdvėje - Facebook profilyje www.facebook.com/Dress-in-Felt, Etsy svetainėje www.etsy.com/shop/DressInFelt, elektroninėje parduotuvėje www.dressinfelt.com.

- Kaip žadate plėstis? Ką naujo pristatyti?

- Planuoju ateityje turėti savo studiją, kur galima bus gyvai pačiupinėti ir pasimatuoti gaminius.  

20151116162146-85470.jpg

- Papasakokite apie vaikučius! Ar turi daug veltų daiktų?

- Auginu šešerių metų dukrą Sofiją ir ketverių sūnų Konradą. Mano vaikai yra pirmieji, kurie išbando gaminius. Daugiausia gaminių turi dukra. Ji mėgsta puoštis, todėl nešioja lankelius su gėlėmis, paltus, sukneles. Sūnus sako, kad jam šilta ir iš mano veltinių pripažįsta tik kepures ir šalikus. Abudu visuomet man kelia didelius iššūkius su kostiumais spetakliams. Jie žino, kad mama įgyvendins visus jų norus.

- Kokios veltinio naujovės, tendencijos? 

- Veltiniui keliami įvairiausi uždaviniai. Nuo patvaraus nešiojimo iki išskirtinio proginio rūbo. Technologija yra tiek paprasta ir tuo pačiu unikali, kad susidoroti su keliamais iššūkais reikia talentingo savo darbą išmanančio kūrėjo. Viena iš tendencijų padaryti kuo plonesnį ir lengvesnį veltinį. Kita tendencija sukurti šiltus atšiaurioms oro sąlygoms pritaikytus, bet tuo pačiu stilingus rūbus. Taip pat veltinis yra puiki priemonė tiems kurie nori išsiskirti iš minios ir būti originaliais. Juk besiūle veltinio ir šilko suknele pasipuošusi nuotaka tikrai neliks nepastebėta.

- Dirbate tokioje srityje, kur konkurencija didžiulė, kaip atrandate savo klientus?

- Mano klientas ieško išskirtinės kokybės ir originalumo. Veltinio avalynę jau pažįsta daugelis Lietuvoje. Bendraudama su klientais suprantu, kad nemaža dalis užsisako ne todėl, kad tai veltinis, o todėl kad pamatė nuotrauką ir patiko vaizdas. Tik pamačius nuotrauką klientas susidomi iš ko ir kaip tai padaryta. Kita dalis klientų ateina tikslingai norėdami užsisakyti originalų veltinio gaminį.

Vienas mano tikslų kalbėti ir rašyti apie veltinį kuo daugiau, kad daugiau žmonių sužinotų apie šią tekstilės formą. Šiuolaikinis veltinis yra pateikiamas kaip naujovė ir aš nenoriu abejoti, kad toks koks jis yra šiandien – plonas, lengvas, elastingas ar net perregimas – visa tai modernaus veltinio bruožai. Bet pati tehnologija mena pačius seniausius laikus ir net mitus.

Ačiū už pokalbį!

Lijos kurtus veltinio drabužius atrasite www.dressinfelt.com, pakalbinti www.facebook.com/Dress-in-Felt

Nuotraukų autoriai - "Miusla"

20151116162210-50067.jpg

ramune. ramune. 17. Nov 2015, 10:00

labai gražu ir elegantiška 👍