Versli mama Lina organizuoja apželdinimo kursus!

Versli mama Lina organizuoja apželdinimo kursus!

13. Jan 2015, 11:00 Goda_Mamyciuklubas.lt Goda_Mamyciuklubas.lt

Žiemą, kai viską dengia sniegas, pats laikas galvoti apie augalėlius - kokius sodinsime pavasarį, kaip apželdinsime savo sodą, kuo puošime terasą. Todėl šįkart pristatome jums unikalios idėjos autorę Liną Liubertaitienė, kuri organizuoja modernius apželdinimo kursus "Geltonas karutis" (www.geltonaskarutis.lt).

20150113090100-73445.jpg

- Kaip gimė idėja siūlyti apželdinimo kursus?

- Kaip ir interjerą, taip ir savo kiemo aplinką vyrai dažniausiai patiki kurti savo žmonoms. Taip buvo ir mano atveju – įsikūrus su šeima naujame name, atėjo laikas ir aplinkai. Tada supratau, kad nors vaikystėje padėjau mamai sode ravėti, tačiau visai nežinau, nuo ko pradėti kurti savo aplinką – kaip pasirinkti takelio vingį, kokio pločio įrengti įvažiavimą, kokią gyvatvorę sodinti, kaip suplanuoti daržą. Kai į rankas pateko viena knyga, supratau, kaip primityviai mąstau apie aplinką, kiek įdomių sprendimų galima sukurti. Supratau, kad aš ne viena, kuriai trūksta informacijos, todėl pribrendau ir ėmiausi organizuoti kursus „Geltonas karutis“.

- Gal  pati esate baigusi šias studijas? 

- Nesu apželdinimo specialistė, mano sritis – marketingas. Manau, tai mano stiprybė – siekiu kursus rengti tokius, kokių ir ieško žmonės: juose aiškiai ir paprastai pateikiama svarbiausia informacija, geriausi pavyzdžiai įkvėpimui, praktika pagrįsti patarimai, galų gale jauki atmosfera. Be to, kursai trumpi ir koncentruoti – juk niekas neturime laiko :) Kursuose dėsto specialistai, kurie turi patirties ir gali ja pasidalinti.

- Kodėl toks pavadinimas? Ir kodėl tas karutis geltonas? O gal turite tokį ir "gyvai"?

- Pavadinimą sugalvojo mano vyras Arnas – specialiai ieškojome tokio pozityvaus, įsimenančio pavadinimo. Išgirdę žmonės paprastai šypteli – to ir siekėme! Tikrą geltoną karutį vėliau gavome iš „Stokker“ ir jis dabar dirba savo kaip kursų simbolio darbą.

20150113090141-38678.jpg

- Kurios kursų programos pačios populiariausios?

- Populiariausia programa – „Mano sodo dizainas“. Manau, tai tobula dovana naujakuriams – čia mokomės, kaip susikurti savo sklypo projektą. Susirenkame su savo sklypų planais ir kartu pereiname pagrindinius sklypo kūrimo žingsnius. Labai naudinga!

- Jūsų kursai skirti profesionalams ar mėgėjams?

- Modernūs apželdinimo kursai „Geltonas karutis“ skirti iš esmės mėgėjams. Net ir visai žaliems! Bet mielai ateina ir tie, kurie jau daug metų puoselėja grožį savo sklype, ir net tie, kurie kuria projektus ir kitiems. Kursai yra lengvas būti gauti daug susistemintos informacijos vienoje vietoje.

- Ar būtina turėti namą su didžiuliu sodu, kad vertėtų eiti į šiuos kursus?

- Tikrai nebūtina! Net daugiabučių kiemų puoselėtoja gali ateiti į programą „Augalų dizainas“ ir pritaikyti augalų komponavimo principus kad ir vienam kvadratiniam metrui. Po šių kursų net į miesto parkus kitom akim pradėjau žiūrėti. O tie, kurie balkonuose bando išauginti pomidorus, nepasigailės atėję į kursus „Modernus sodas ir daržas“ – apskritai šis kursas ne tik apie daržoves, o apskritai apie auginimą, nuo grunto ištyrimo, sėklos iki genėjimo. Šitą pradžiamokslį tiesiog privalu žinoti, ar jūsų tik prieskonių lysvė ant palangės, ar didelė sodybos teritorija.

- Ar siūlote apželdinimo paslaugas?

- Ne, organizuojame tik kursus ir kitokius renginius – šiemet pradėsime ir vaikų gimtadienius sodo tematika, jau labai nekantraujam ir laukiam pavasario... Svarstome apie susijusias prekes, pavyzdžiui, knygas, įdomius stilingus daiktus, reikalingus sode.

- Ką dirbote prieš tai ir kaip tai pasitarnavo kuriant naują verslą?

- Prieš motinystę dirbau tarptautinėse įmonėse marketingo srityje. Patirtis labai pravertė, nes dirbau su išvystytomis strategijomis ir mačiau daug gerai apgalvotų sprendimų. Todėl dabar galiu į savo nedidelį verslą žiūrėti profesionaliai, taikyti aukštus standartus ir kiek kitaip matyti ateities perspektyvas. 

- Papasakokite apie vaikučius!

20150113090126-76158.jpg

- Vaikai – du berniukai: Rimas (4,5 m.) ir Vilius (3 m.), abu lanko darželį. Jie mano įkvepėjai ir gelbėtojai (juokiasi). Gaila, kad aktyviausiu metu, kai kursai vyksta vakarais, negaliu matytis su jais kiek norėčiau, tačiau šiuolaikinis verslas, kai reikalingas tik kompiuteris, leidžia atsigriebti vasarą - tada gali su vaikais tiesiog persikelti į kaimą, kad lakstytum basomis ir džiaugtumeis saulėtomis dienomis.

- Ar jūsų sodas tobulai apželdintas?

- Žinoma... kad ne! Esu tokia pati mirtingoji, kuri nuolat dirba prie kompiuterio ir neturi laiko (šypsosi). Bet aš jaučiuosi gerai, nes aš turiu savo sodo viziją. Įgyvendinu ją po truputį, po dalelę. Iš šono kiti nepasakytų, bet aš matau tą vaizdą, žinau, kaip daugmaž tai atrodys. Man patinka šitas kūrybinis procesas.

- Kaip skiriasi požiūris į darbą iki motinystės ir po to? 

- Pasikeitė laiko suvokimas, visų pirma – tikslingas laiko išnaudojimas. Anksčiau apie laiko efektyvumą atrodė supratau, tačiau, tapus dviejų pametinukų mama, prioritetus pradėjau taikyti gerokai griežčiau. Atrodė nebeįmanoma dirbti tokį darbą, kuriame atliekamos užduotys vestų ne į rezultatą, o į kokius nors biurokratinius dalykus ar peripetijas. Sakoma, kad paprastai mažų vaikų mamos dirba labai produktyviai ir neleidžia laiko veltui nė minutės. Todėl matyt natūralu, kad pradėjus verslą ir auginant du vaikus, mūsų kambariai buvo tvarkomi retai (juokiasi).

20150113090154-58804.jpg

- Ką patartumėte mamoms, kurios nori pradėti savo ir negrįžti į senąjį darbą? 

- Visų pirma, reikia turėti tikrai gerą verslo idėją. Geriausia ją pasitikrinti dar kol esate motinystės atostogose - tai iš esmės yra geras laikas keisti veiklą. Dažnai verslas yra įmanomas tik todėl, kad turite tą ankstesnę savo patirtį ir randate būdą ją panaudoti kitaip, kitoje srityje. Ne kiekvienas pabaigęs mokyklą jau yra pakankamai subrendęs savo verslui, o motinystė ir iki jos įgyta patirtis duoda savo svorio. Svarbiausia yra neskubėti, pasitikrinti ir subręsti savo idėjai.  

- Ar yra mados tendencijos apželdinime? Kokios naujovės bus kitais metais? 

- Taip, mados tikrai egzistuoja. Apželdinimo madas daugiausia diktuoja Didžioji Britanija, kur tradicijos labai stiprios, taip pat Olandija, Vokietija. Dabar į Lietuvą įsibrovusi vadinamoji olandiška banga, su jos garsiausiu kūrėju Piet Oudolf priešakyje. Tai daugiamečiai žoliniai augalai (daugiametės gėlės ir dekoratyvinės žolės), kurie sodinami banguojančiais šuorais ir paliekami styroti nenupjauti net žiemą – atrodo labai gamtiškai ir nenuobodžiai, bet vis dar priešingai mums įprastam sterilios gamtos suvokimui. Iš kitų sodo elementų, savo pozicijų neapleidžia specialiai rūdintas metalas, iš kurio gaminamos sienutės, sodo skulptūros ir kitokios dekoratyvinės detalės.

Ačiū už pokalbį!

Linos organizuojamus kursus rasite www.geltonaskarutis.lt ir www.facebook.com/geltonaskarutis