Versli mama Milda kuria kartoninius žaislus ir baldus!

Versli mama Milda kuria kartoninius žaislus ir baldus!

01. Jul 2014, 10:00 Goda_Mamyciuklubas.lt Goda_Mamyciuklubas.lt

Interneto platybėse užkliuvus akims už itin originalių kartoninių baldų nuotraukų pasidarė aišku, kad tokius sukurti galėjo tik mama. Pasirodo, neklydome, todėl labai smagu pristatyti "Igaga" idėjos autorę - Mildą Mizarienę, kuri svajoja, jog vis daugiau tėvų supras, jog vaikui nebūtini patys brangiausi žaislai, svarbiausia, jog jie būtų įdomūs!

20140701093606-71500.jpg

- Kaip ir kada pradėjote galvoti apie kartoninius žaislus ir baldus vaikams? 

- Pati idėja gimė daugiau nei prieš metus, kai mano tuomet dvejų metų sūnus jau visai “supaišė” ir “sužaidė” savo turėtą kartoninį namelį – visos šeimos labai mylimą. Tokių namelių jau buvo galima įsigyti Lietuvoje. Kai namelyje pragyventa buvo beveik pusantrų metų, o jo sienas puošė kokie penki dažų sluoksniai, šeimos narių portretai, visas gyvūnijos pasaulis ir keturi metų laikai, tapo akivaizdu, kad jau laikas naujai kūrybos erdvei. Tačiau vietoje to, kad reklamuotume kitų produkciją, su sese Agne (nuotraukoje viršuje dešinėje) nutarėme sukurti savo, savito dizaino, galbūt “lietuviškesnius” baldelius, papildyti asortimentą pasiūlant ir tai, ko Lietuvoje dar nebuvo. Norėjome tokius originalius baldelius padovanoti savo ir draugų vaikams. Taip prasidėjo pirmi papaišymai sąsiuvinio lape ir idėja iškeliavo į Italiją, kur jai pavidalą ir dizainą suteikė jaunos ten studijuojančios ir dirbančios architektės Ieva Ramonaitė ir Justė Surplytė.

Neapsirikome – mūsų vaikai savo kartono namučiuose praleižia labai daug laiko, o kūryba čia liejasi laisvai. Draugų vaikams irgi patiko, tad nutarėme prisistatyti plačiau ir dabar mažais šuoliukais šuoliuojame į mažųjų kūrėjų namus. Visi šie žaislai mums labai brangūs, sukurti nuo nulio, ir gimę pirmiausiai iš meilės savo vaikams.  

20140701093630-35336.jpg

- Kodėl kartonas, o ne medis ar kita natūrali medžiaga?

- Kažkaip kartoną įsimylėjome labai greitai. Kai nebeliko vietos ant pirmojo turėto kartono namelio, tuomet prasidėjo kūryba su pakavimo dėžėmis – gaminome gaisrines, greitąsias, stalus ir kėdes...

Man kartonas patinka tuo, kad jis niekada nebūna galutinė, baigtinė medžiaga, jo panaudojimo galimybės labai plačios, jis atviras kūrybai ir improvizacijoms kiekvienam. Mūsų baldeliai yra skirti išpiešti, klijuoti, karpyti ir visaip kitaip kurti bei improvizuoti. Vietos vaikų bei jų tėvų kūrybai čia tikrai daug. Be to, tobulindami kartoninius namučius kartu praleidome labai daug laiko. Strategavome, po to savo sumanymus įgyvendinome: pradžioje tepliojome su dideliais teptukais pasileidę muziką – pusantrų metų vaikui užsiėmimo susikaupus būdavo kokiam pusvalandžiui, o tokiame amžiuje tai jau daug. Vėliau pradėjome piešti šeimos narius, gyvūnus, metų laikus. Dabar jau paišome raides, klijuojame visokius lėktuvėlius, plakatus – žodžiu, interjeras nuolat keičiamas.  

Kartono baldai patinka, nes gerokai praplečiama vaiko kūrybos erdvė. Piešti ir improvizuoti galima nebe tik ant popieriaus lapo, bet kur kas platesnėje erdvėje. Kažkaip nebeliko jokių draudimų, tiesiog gražiai susitarėme, kad piešti galima ir ant namo, lentynos, stalo, kėdučių. Tad kažkaip natūraliai noro teplioti dar ir kitur nebeliko.

Be to, kartono baldeliai labai lengvi, tad vaikai bet kada gali patys juos perkelti, perstatyti į norimą vietą. Kitas, ne mažiau svarbus, tokių žaislų privalumas yra žaidimo kartu su tėvais nauda vaikams, jų lavinimui. Esu šventai įsitikinusi, kad jokie žaislai nesuteiks tiek džiaugsmo ir naudos, kaip žaidimas ir kūryba kartu su tėvais. Čia vėlgi puikiai pasitarnauja kartoniniai baldai, kuriuos reikia kartu konstruoti, o po to kartu dalyvauti kūrybiniame procese. Manau, kad bendravimas su vaiku per kūrybą labai svarbus tiek tarpusavio ryšio kūrimui, tiek vaiko emocijoms, pasitikėjimui savimi, skonio lavinimui. Ne mažiau svarbu tai, igaga baldeliai draugiški aplinkai. Juos galima perdirbti ir, užėjus naujam įkvėpimui, pakeisti kitais, neužverčiant sandėliuko nereikalingais baldeliais, nameliais ar supamais arkliukais. Taip ugdomas ir vaikų požiūris į aplinką, jos tausojimą.

20140701093649-62144.jpg

- Kaip vyko kūrimo procesas - kas piešė, kas darė ir kaip viską suradote?

- Žinoma, viskas prasidėjo nuo daugybės idėjų ir jų paišymo sąsiuvinio lape, o tada jau kreipėmės į specialistes. Pavidalą ir dizainą igaga baldeliams suteikė jaunos architektės Ieva Ramonaitė ir Justė Surplytė, šiuo metu studijuojančios Milane. Surasti nebuvo sudėtinga, mat Ieva – mūsų pusseserė. Taip igaga tapo šeimyniniu sesių-pusseserių projektu. Mūsų baldelių dizainerės tam skyrė labai daug laiko ir pastangų – domėjosi, dalyvavo įvairiose dizaino parodose, ieškojo.

Tiek dizainas, tiek kokybė mums buvo labai svarbūs. Tad nuo pat pradžių visos dalyvavome kūrybiniame procese, ieškotjome idėjų, konstravome, bandėme pačios ir su vaikais, ir t.t. Iš tikrųjų procesas užtruko ilgai, keletą mėnesių – kiekvieną baldą konstravome, tobulinome, testavome… 

- Kaip gimė pavadinimas Igaga?

- Pirma atsirado arkliukai, o nuo jų – ir pavadinimas. Esu truputį patriotė, tad pirmas reikalavimas kuriant kartono baldelius buvo “kažkas lietuviško”. Labai norėjome, kad baldukai būtų ne tik praktiški, bet ir gražūs, artimi savo kilmei. Taip bedėliojant rūtas ir paukštukus, ėmė ir “nutūpė” ant baldelių arkliukai-stumtraukiai, atkeliavę iš senovės baltų laikų. Iš karto juos įsimylėjome – taip arkliukai tapo ir mūsų logotipu ir inspiravo pavadinimą: igaga skambėjo ne tik “arkliukiškai”, bet ir vaikiškai, visiems suprantamai.

20140701093712-73059.jpg

- Kartoninių namelių jau ir prieš keletą metų Lietuvoje buvo galima rasti - ar žiūrėjote ko yra mūsų rinkoje, o ko trūksta? 

- Taip, tikrai domėjomės, žiūrėjome, kas gaminama pasaulyje. Pirmieji Lietuvoje pristatėme kartoninį supamą arkliuką ir visiškai originalią lentyną su dėžutėmis-stalčiukais – nieko panašaus neteko matyti. Tiesą sakant, man pačiai tai mylimiausias igaga daiktas su plačiausiomis panaudojimo galimybėmis, be to, praktiškas.

Tai net minime ir jos aprašyme: "Visų pirma, yra vilties, kad simpatiškos lentynos ir šeši stalčiukai-dėžutės įkvėps vaiką susitvarkyti savo reikalus ir paslaptis. Kur kas smagiau suslėpti savo pieštukus, dažus, knygeles ir kitą turtą į skirtingomis spalvomis ar piešiniais pažymėtus stalčiukus - gal taip bus lengviau nepamiršti, kur kieno vieta? Gerų idėjų lentynėlę vaikai patys gali lengvai pernešti į norimą vietą, o stalčiukus išdėlioti kaip tik mažiesiems tvarkytojams patinka. Be to, kitos lentynėlės pusės visai nereikia atremti į sieną - ji gali pasitarnauti kaip puikiausia mokyklinė lenta ar scenografija namų teatro spektakliui. O kas mums patinka labiausiai, lentynėlė labai primena keturaukščio namo karkasą. Pasitelkę žirkles, dažus ar nereikalingas medžiagų skiautes jame kartu sukursite legendos vertą lėlių namą su langinėmis, liftu ir ant stogo želiančia žole, gaisrininkų stotį su nusileidimo stulpu ir garažais apačioje ar dar tik jūsų vaizduotė žino ką..."

Tačiau, turiu pripažinti, kad ir igaga asortimente favoritais išlieka būtent namukai.

20140701093728-94377.jpg

- Kuo jūs išsiskiriate iš kitų kartoninių daiktų gamintojų?

- Kaip jau minėjau, pirmieji Lietuvoje pristatėms kartoninį supamą arkliuką. O mūsų lentynėlė su stalčiukais – visiškai originali, tokios nematėme niekur.

Be to, tai nuo-iki lietuviški, išskirtinio dizaino baldeliai ir žaislai. Sienas ir stoglangius puošia simpatiški  arkliukai-stumtraukiai, atkeliavę iš senovės baltų laikų. – taip į vidų patenka daugiau šviesos, o ant vidinių sienų paslaptingai šoka arkliukų šešėliai. Dėl dizaino sulaukiame daug komplimentų.

Dar turėčiau paminėti, kad mūsų baldeliai kokybiški, pagaminti iš tvirto kartono, patikimų konstrukcijų. Teko matyti, pavyzdžiui, kiniškų kartono namelių, kurie suplyšta jau pirmą žaidimų dieną... 

- Ar taikotės į LT rinką ar ir į užsienį?

- Iš pat pradžių buvo aišku, kad Lietuvoje šis produktas daug neuždirbs. Lietuvos rinka ne tik maža, bet ir stokojanti supratimo apie tokių žaislų naudą. Norėtųsi tą supratimą skatinti, bet dar reikia nemažai nuveikti – kol kas tėveliai mieliau nei kartoninį renkasi penkis kartus brangesnį plastmasinį namelį, 

Be to, kol kas tokių baldelių gamyba pakankamai brangi. Na, bet jei ir nelabai iš šio projekto uždirbsime, turime kuo didžiuotis – malonu, kai pasako gražių žodžių, suvokia tokių žaislų prasmę, giria dizainą ir kokybę. Ypač malonu, kai mūsų baldeliai puošia draugų vaikų kambarius ir yra naudojami pagal paskirtį.  Matau tokių žaislų prasmę ir kažkaip tikiuosi, kad vis daugiau žmonių suvoks. Labai džiugu, kai grįžta tie patys žmonės ir perka trečią ketvirtą namą dovanų savo draugams ir giminaičiams. Vadinasi, patiko, suprato.

Tam, kad iš šio projekto uždirbtume, žinoma, reikia skirti dar daugiau laiko ir, net neabejoju, eiti į užsienio rinkas, ką greitu metu ir planuojame.

20140701093745-89248.jpg

- Kur šiuo metu prekiaujama Igaga daiktais?

0 Iki šiol igaga baldelius-žaislus pardavinėjome tik tiesiogiai. Dabar, didėjant susidomėjimui ir daugėjant užsakymų, pradedame darbą ir su didmenininkais. Labai tikiuosi, kad iki rudens jau pasirodysime nemažai parduotuvių, krautuvėlių, pradėsime elektroninę prekybą. Labiau orientuojamės į tikslines vietas, kur ateina labiau sveika gyvensena, lėtesniu gyvenimo būdu, vaikų lavinimu besidomintys žmonės.

- Kiek turite vaikučių? 

- Turiu sūnų Mykolą, 3 metų. Kol kas esu “pradedanti mama” (juokiasi).

- Ar jūsų mažyliui nenusibosta Igaga daiktai? Jie turbūt su jais ir užaugo?

- Nepasakyčiau, kad nusibosta. Jie atsirenka labai individualiai ir naudoja tokius žaislus pagal savo amžiui būdingus poreikius. Pavyzdžiui, mano sūnus labiausiai žaidžia su lentyna ir namuku, arklys jo visai nedomino. Pusantrų metų dukterėčia labai mėgsta arkliuką ir slapstytis namuke. Augant vaikams randame vis kitokių panaudojimo galimybių.

Kūrėme įsivaizduodamos 2-4 metų vaikus. Tačiau praktika rodo, kad auditorija kur kas platesnė ir labai priklauso nuo žaislų panaudojimo galimybių. Pavyzdžiui, ant arkliuko mieliausiai supasi patys mažiausi, metų-pusantrų mažyliai, namuke slapstosi ir visai kūdikiai, ir net šešiamečiai (o telpa tai visa šeima!). Piešia, klijuoja irgi labai skirtingai – mažyliai linsminasi “tapydami” rankytėmis ar teptukais, o vyresnieji jau išradingai kuria savo pasaulį. Girdėjau, kad ir paaugliai prigalvoja įdomių namuko panaudojimo galimybių. Mamoms irgi ne mažiau įdomu užsiimti kūryba. 

- Ar planuojate papildyti asortimentą? Dabar yra arkliukas, staliukas/kėdutės, lentynėlės...

- Taip, jau pačioje pradžioje idėjų buvo labai daug. Jei galėtume, kartono baldeliais mielai apstatytume visa vaiko kambarį. Tačiau stebime paklausą, domimės, ko reikėtų pirkėjams. Dabar turime "Gerų idėjų lentynėlę", "Arkliuką, kuris norėjo spalvų", "Įkvėpimo kampelį" ir "Nuotykių namutį".

Kiekvieno naujo produkto kūrimas – ilgas ir sudėtingas procesas, bet idėjų sąrašas netrumpas ir labai tikiuosi, kad galėsime pristatyti bent porą naujienų dar šiemet.

20140701093808-55679.jpg

- Ar tai verslas, ar labiau pomėgis? Planuojate iš to pragyventi dabar ar ateityje?

- Pomėgis, idėja, projektas. Iki verslo jam toli. Jei norėtume iš tokios veiklos uždirbti, galbūt reiktų vežtis pigesnės produkcijos ir ją pardavinėti čia, bet mums rūpėjo dizainas ir kokybė. Dabar mums smagiausia, kai  turime kuo didžiuotis – malonu, kai pasako gražių žodžių, suvokia tokių žaislų prasmę, giria dizainą ir kokybę. Ypač malonu, kai mūsų baldeliai puošia draugų vaikų kambarius ir yra naudojami pagal paskirtį.  Matau tokių žaislų prasmę ir kažkaip tikiuosi, kad vis daugiau žmonių suvoks. Labai džiugu, kai grįžta tie patys žmonės ir perka trečią ketvirtą namą dovanų savo draugams ir giminaičiams. Vadinasi, patiko, suprato. O tam, kad igaga taptų verslu, žinoma, tam reikia skirti dar daugiau laiko ir, net neabejoju, eiti į užsienio rinkas.

- Kuo užsiėmėte prieš atsirandant vaikams ir Igaga?

- Iki tapdama mama daugiausiai dirbau tekstų kūrėja/copywritere. Šia veikla kartais užsiimu ir dabar, taip pat neseniai pradėjau naują, kelionių į Lietuvą organizavimo, veiklą.

Ačiū už pokalbį.

O "Igaga" pačios pakalbinti galite www.facebook.com/mazuciunamuciai. Be to, netrukus paskelbsime konkursą, kuriame galėsite laimėti "Igaga" įsteigtą prizą!

Nuotraukų autorė - Raimonda Vyšnia.

20140701093829-25069.jpg

01. Jul 2014, 14:12

noreciau tokios lentyneles vaku kambary 👍😍

motinysteveza motinysteveza 01. Jul 2014, 12:25

mane ir labai sužavėjo ši idėja ir straipsnis 😀
tikra tiesa, kad tėvus reikia šviesti 😃 nes tie didieji gamintojai tiek įtikinę tėvus, kad be didelių spalvotų plastmasinių žaislų vaikai neužaugs, nesilavins ir pan. Be abejo, kūdikius traukia kas spalvota ir ryšku, bet paskui be didesnių klonadų ir sunku besudominti vaikus rimtesniais mokslais...
aš kaip patriotė norėčiau ir palinkėčiau, kad jums pasisektų įsitvirtinti ir Lietuvos rinkoje 😀))

pypse pypse 01. Jul 2014, 10:53

Pirmą kartą matau tokią idėją, super