Versli mama Rasa kuria... drabužėlius lėlėms!

Versli mama Rasa kuria... drabužėlius lėlėms!

02. Sep 2014, 11:00 Goda_Mamyciuklubas.lt Goda_Mamyciuklubas.lt

Šios dienos "Verslios mamos" rubrikos herojė - mama Rasa Katinienė, kurią link naujos veiklos pastūmėjo ne kas kitas, o pats Kalėdų senelis ir dukrytė! Rasa kuria ypatingai kruopščius ir originalius drabužius lėlėms - juos ji pardavinėja el.parduotuvėje www.etsy.com/shop/Medeina.

20140902104434-79460.jpg

- Kaip sugalvojote siūti drabužius lėlėms? Juk tai, daugelis pavadintų, vaikiškais reikalais!

- Drabužius lėlėms mėgau siūti nuo mažens. Vaikystėje valandų valandas galėdavau piešti drabužių eskizus. Baigdama mokyklą labai norėjau mokėti siūti mašina, kelis kartus ją sugadinau, bet išmokau.  Mėgau siūti drabužius sau, nes norėjau visad atrodyti kitaip, sugalvoti kažką savo. Po to atsirado ratas žmonių, kurie norėjo taip pat atrodyti kitokie, atsinešdavo savo minčių ir idėjų. Taip  siuvau drabužius sesei, mamai, sesės draugėms, vaikams.

Gimus sūnui pomėgį teko padėti į šalį, nes jis plėšydavo iškarpas, o ir siuvimas, ne tas darbas, kurį gali veikti tyliai, kol vaikas miega pietų miegelio.  Taigi tuo metu į mano gyvenimą netikėtai įsiveržė veltinis. Dirbamas tyloje, ramiai, tačiau šis užsiėmimas reikalauja nemažai fizinės jėgos, o pastovi drėgmė pakenkia sąnariams. Kad  nuvelti rankinę reikia vien vonioje iš peties padirbėti kokias 3-4 valandas. Kadangi toks sunkus fizinis darbas pasirodė per sunkus vienam mano peties sąnariui, reikėjo galvoti kuo galėčiau pakeisti savo širdžiai mielą užsiėmimą. Nieko vis nepavyko sugalvoti, kol  beveik prieš du metus, dukrai paprašius Kalėdų Senelio "Monster High" lėlės, viskas kaip ir savaime susigalvojo. Vos paėmus lėlę jos drabužėliai tiesiog pradėjo irti rankose, bandžiau sutvarkyti, bet susiuvus vieną siūlę plyšdavo kitur. Tada dukra paprašė naujų gražių lėlės drabužių, po to lėlių drabužėlių ėmė prašyti sesės dukrytė.

20140902104445-58191.jpg

- O kada supratote, jog jie tiktų ne tik dukros lėlėms, bet ir pardavimui?

- Kai lėlių drabužėlių pradėjo prašyti sesės dukra ir dar kelios pažįstamos moterys, tada pagalvojau, kad tai puiki mintis siūti ir bandyti parduoti juos Etsy.  Kadangi jau turėjau Etsy veltinio parduotuve, tai viskas susidėliojo gan greitai.

- Siuvate tik monstriukėms ar ir kitoms lėlėms?

- Kol kas siuvu tik monstrėms. Šiuo metu esu kaip maža mergaitė - pamačius naują lėlę net suspurda širdis ir tada jau galvoje  gimsta naujo drabužio vaizdinys.

- Kokie modeliai populiariausi?

- Sunku ir pasakyti kokie populiariausi. Kiekvienas drabužėlis anksčiau ar vėliau sulaukia savo pirkėjo.

20140902104457-55185.jpg

- Ar sunku pasiūti vieną drabužį? Kiek laiko užtrunka?

- Kartais trunka vos kelias valandas, o kartais tenka ir kelias dienas bandyti susiūti tuos miniatiūrinius gabalėlius krūvon ir išgauti drabužį.  Žmonės kartais mėgsta kreiptis prašydami pasiūti kokį garsaus dainininko kostiumą ar Julijos Roberts iš filmo "Graži moteris" suknelę. Tokie darbai trunka ir visą savaitę, o ir būna gana sudėtingi, kadangi apdarai mažulyčiai, norisi viską padaryti su kokybės ženklu. 

- Siuvate rankomis ar mašina? 

- Dažniausiai stengiuosi siūti mašina, tik ten kur visai neįmanoma to padaryti siuvu rankomis.

- Etsy turite ir kitą parduotuvę - kuo joje prekiaujate ir kaip sekasi? 

20140902104509-84531.jpg

- Turiu veltinio parduotuvę www.etsy.com/shop/katinytis. Sekasi neblogai, tačiau veltiniui daug įtakos turi sezoniškumas, o ir mėgstamiausi man pačiai veltinio dalykėliai yra visos Velykinės dekoracijos. Todėl veltinis labiau atgimsta Velykoms.

- Kuri parduotuvė populiaresnė?

- Šiuo metu lėlių drabužėlių, nes jai skiriu daug dėmesio, laiko.

- Kurioje srityje didesnė konkurencija? Ar stebite ką daro kiti kūrėjai?

- Net nežinau, kurioje srityje didesnė konkurencija, nes nesidairau į kitus. Darau, tai kas man pačiai miela ir malonu. Smagu pasidžiaugti su draugėmis vėlėjomis jų pasiekimas, pasidalinti patirtimi, gauti naudingų patarimų, kartais ir pačiai pasiūlyti vieną kitą mintį.

20140902104523-13403.jpg

- Ar dažnai susiduriate su plagijavimu?

- Veldama rankines susidūriau ir ne kartą, bet tai praeitas etapas. Kol kas nematau ką galima būtų plagijuot.

- Ar įmanoma pragyventi iš prekybos Etsy?

- Tik tik atėjus tikrai nebus didelio pelno. Kol kas aš tik tikiuosi užsidirbti gerą "atlyginimą" būdama namie, besirūpindama buitimi, padėdama kiek galiu vaikams. Jeigu netikėčiau, kad tai įmanoma, nebūtų manęs čia.

- Ar savo darbus - tiek lėlių drabužius, tiek veltus daiktus pardavinėjate kažkur Lietuvoje?

- Veltinius ilgą laiką pardavinėjau tik Lietuvoje, šiuo metu ne. Bet žmonės vis atranda mane, paprašo kažką pagaminti tada tikrai neatsisakau.

20140902104539-29181.jpg

- Ką patartumėte mamoms, kurios nori pradėti pardavinėti Etsy? 

- Nežinau ką patarti, gal tik kantrybės ir suprasti, kad čia nėra viskas taip paprasta. Kartais pirmo pardavimo tenka laukti ir metus. Kad nebus taip, jog atėjot spragtelėjot pirštais ir visi subėga pirkti iš jūsų parduotuvės. Kaip ir visur svarbu atsidurti reikiamu metu, reikiamoj vietoj.

- Kokie planai - plėstis? Pardavinėti gyvai? Kurti naujas kolekcijas?

- Planai - pradėti gaminti baldelius lėlėms. Nors jau galiu pasigirti , kad pirmas blynas nebuvo prisvilęs , mano parduotuvėje pasirodė veltiniu aptraukta sofutė, o galvoje dar milijonas baldelių idėjų. Kadangi abu vaikai šoka pramoginius šokius labai vilioja pabandyti pasiūti pramoginių šokių suknelę dukrelei. Gal tada tektu puošti tikras mažas grakščias "lėlytes".

Nemanau, kad tai kas yra pasiūta yra kokios nors kolekcijos, dažnai viską darau gan spontaniškai ir kas šauna į galvą. Dėl pardavinėjimo gyvai taip pat nežinau, nes man labiau priimtinas modelis pardavinėti internetu.  Aišku, tada žmogus negali pačiupinėti savo rankomis ir pamatyti kaip viskas padaryta, bet man pačiai taip labiau patinka.

20140902104554-86466.jpg

- Ar jaučiasi sezoniškumas kada perka labiausiai?

- Kaip visada pirkimai atgyja prieš visas didžiąsias šventes. Veltinio gaminiams būdingas sezoniškumas, lėlių drabužėliai sezonų įtakai nepavaldūs.

- Ar dukra vis dar žaidžia su lėlėmis ir jai reikia drabužėlių joms?

- Dukra žaidžia ir drabužių reikia vis daugiau, ir vis kiekvienas naujai atsiradęs turi atitekti jos lėlėms. Bet ji jau pakankamai didelė, kad suprastų jog tai yra mamos darbas ir visi drabužėliai negali atitekti josios lėlėms.

- Papasakokite apie dukrą - kiek jai metų, koks vardas, gal turite ir kitų vaikų?

20140902104613-11257.jpg

- Dukrelės vardas Medeina- taigi parduotuvė pavadinta jos garbei. Dabar jai aštuoneri metai, šiemet bus antrokė. Taip pat turiu dar sūnų, jo vardas Dovydas, jam 12 metų. Jis pagrindinis mano darbų vertintojas ir labai dažnai patarėjas, nes sesė labiau mėgsta eiti su tėčiu motociklą paremontuoti ar dviračio padangas pripūsti.

- Kada kuriate rankdarbius - dieną ar kai šeima miega?

- Rankdarbius kuriu diena, kartais vakare. Labai mėgstu tą laiką, kai jau visi suminga .  Tada tokioje tyloje ir ramybėje galiu ramiai dekoruoti drabužėlius, dėlioti karoliukus, plunksneles lėlių papuošalams ir aksesuarams.

- Kokia jūsų profesija buvo prieš tai? Ar dirbate, o gal planuojate dirbti pagal ją?

- Mano profesija - buhalterė.  Tikrai nemanau , kad pasirinkau profesija prie širdies, gal labiau paklausius proto balso. Ir visgi laikui bėgant širdis pasirinko. Dirbti pagal profesiją neplanuoju, nes visad jaučiau, kad tai ne man. Šiuo gyvenimo laikotarpiu esu laiminga , kad galiu sau leisti daryti ką noriu.

Ačiū už pokalbį!

Rasos kurtus drabužius lėlėms galite atrasti www.etsy.com/shop/Medeina

20140902104629-72666.jpg