Versli mama Urtė: "Vietos ir būdų kur parduoti visada yra, reikia tik norėti!"

Versli mama Urtė: "Vietos ir būdų kur parduoti visada yra, reikia tik norėti!"

15. Jul 2014, 13:10 Goda_Mamyciuklubas.lt Goda_Mamyciuklubas.lt

Kas galėtų pagalvoti, kad nuostabias sukneles mergaitėms, galvos papuošimus ir kitus dailius mažosioms princesėms skirtus aksesuarus kuria... dviejų berniukų mama? Urtė Čybaitė įkūrė internetinę parduotuvę "Petit de Lin" ir yra puikus verslios mamos pavyzdys, kuri vien tik savo rankų darbu ir idėjomis prisideda prie šeimos biudžeto! Dalinamės ne tik jos istorija, bet ir patarimais kitoms mamoms.

20140715101605-60270.jpg 

- Kada ir kaip sugalvojote pradėti kurti rankdarbius ir juos pardavinėti?

- Mano šeima turėjo prekyvietę Pilies gatvėje, Vilniuje. Prekiavome gaminiais iš lino virtuvei ir suvenyrais su lietuviška atributika. Čia prabėgdavo mano vasaros paauglystėje bei studijuojant. Tėvai skatino ne tik prekiauti, bet ir sukurti kažką savo. Taip atsirado dovanų maišeliai, prijuostės, o vėliau ir suknelės mergaitėms. Mano darbelius pirko, pradėjo atsirasti užsakymų.

- Kaip išgryninote savo stilių - papuošalai mergaitėms iš lino?

- Kadangi tėvai dirbo su linu, tad nenuostabu, kad ir aš pradėjau siūti iš lino. Aš dievinu liną, ypač natūralų, nedažytą. Jis kvepia: vasara, pieva, ryto rasa. Su linu lengva dirbti. Gera dėvėti. Lietuvišką liną labai vertina užsieniečiai. 

- Minėjote, jog net vaikučių gimimas neatitraukė jūsų nuo darbų - kaip sekėsi suderinti kūdikių priežiūrą ir verslo auginimą?

- Man pasisekė. Vaikų kūdikytė buvo labai rami. Pirmagimis gimė vasario viduryje. O kaip žinia, kovo mėnesį - Kaziuko mugė. Jos nesinorėjo praleisti. Jau po kelių dienų sėdau prie siuvimo mašinos. Antras sūnus gimė gegužės menesį. Buvo prasidėjęs krikštynų sezonas Lietuvoje. Užsakymai jau rikiavosi.

Žinoma, esu labai dėkinga savo šeimynai. Močiutės visada atskuba į pagalbą. Teko samdyti ir auklę, kad išeitų su vaikais į lauką, ar išleistų mane medžiagų.

Na ir šiais laikais dirbti namuose labai patogu. Medžiagas gali užsisakyti internetu. Kurjeriai iš namų paima siuntinukus.

20140715101626-34891.jpg

- Kaip sugalvojote pavadinimą?

- Pavadinimas atsirado, besiruošiant atidaryti parduotuvę etsy portale. Planavau prekiauti ne tik savo suknelėmis, bet ir mamos darbeliais. Norėjosi kažko bendro.  Taip gimė - "Lefthandedcraftclub" ("Kairiarankių rankdarbių klubas"). Kodėl toks? Mano mama gimus tarptautinę kairiarankių dieną, mano sūnaus vardadienis tą pačią dieną. Na ir žinoma, aš pati kairiarankė .

Deje, kad ir kokią prasmę šis pavadinimas turėtų, prekybai internetu jis per ilgas, sunkiai ištariamas, nėra raktinių žodžių, kurie atvestų klientų iš paieškos sistemų. Teko galvoti kažką naujo. Ir šiemet gimė - "Petit de Lin" (vert. iš prancūzų kalbos - "Mažas linas"). Kodėl prancūzų kalba? Angliški, visi man patinkantys jau užimti. Vienas svarbiausių kriterijų buvo, kad tokio dar nebūtų google paieškoje. Petit de lin - nuskambėjo švelniai, romantiškai ir įsimintinai.

- Kaip atsiradote Etsy? 

- Kaip minėjau pirmieji žingsniai buvo Pilies gatvėje, tačiau to neužteko, nes visgi lauko prekyba priklauso nuo oro ir sezono.  Pradėjau dairytis internetinių parduotuvių, kurios prekiauja lietuviška  ir krikštynų atributika ir jiems siūlyti savo prekes. Klientų rasdavau taip pat ir mamų forumuose. 

Etsy man rekomendavo  šeimos draugai, užsiimantys veltiniu. Jiems puikiai sekėsi. Nuskambėjo viliojančiai.

20140715101643-31774.jpg

- Kiek žinau, Etsy reikia irgi mokėti pardavinėti - kokia jūsų sėkmės formulė? Nes pardavimų beveik 500...

- Na tiek pardavimų, beveik 4 metų parduotuvei, nėra daug. Sėkmingos parduotuvės turėtų turėti virš 1000 pardavimų. Tai turiu kur tobulėti...

Etsy nėra lengva. Reikia daug skaityti, mokytis, eksperimentuoti.  Viska lemia vadyba ir marketingas. Jei atsidarei parduotuve etsy, tai nereiškia kad tave ras ar pirks.  Turi surasti savo tikslinę rinką. Svarbiausia - produktas ir jo pateikimas. Labai didelį dėmesį skiriu darbų nuotraukoms ir jų kokybei.  Dažniausiai dirbu su drauge fotografe. Ji mane supranta iš pusės žodžio. O rezultatai kartais viršija lūkesčius

- Ar pasiteisina pardavimai Etsy ar daugiau parduodate Lietuvoje kitose vietose?

- Žinoma, kad pasiteisina.  Jau antri metai, kaip 90 procentų mano užsakymų yra iš Etsy. Lietuvoje tik vienas kitas klientas atėjęs pagal rekomendacijas.

Gal Lietuvoje būtų ir daugiau užsakymų, bet aš mažai dirbu su reklama. Tiesiog fiziškai nespėju, nes visą laiką atima Etsy.

20140715101704-76628.jpg

- Kur galima įsigyti jūsų darbelių be Etsy? 

- Mane galima rasti Facebook  - Lefthandedcraftclub , uodas.lt, bei musumazyliai .lt

- Kaip atsiranda rankdarbiai - kur ieškote idėjų, kaip jos gimsta?

- Dažniausiai naujos idėjos gimsta medžiagų parduotuvėje. Užsuki tik metro medžiagos, o išeini pilnais maišais ir tuščia pinigine.

Dalį idėjų padiktuoja patys klientai. Prie suknelės paprašo papuošalo į plaukus. Taip atsirado plaukų juostelės ir segtukai. 

Vartau žurnalus, seku nemažai vestuvinių blog'ų. Atkreipiu dėmesį į tendencijas ir populiariausias spalvas. Klausiu draugių, pažįstamų auginančių dukras, patarimo. Išklausau jų pastabas.

20140715101717-66076.jpg

- Kiek laiko užtrunka padaryti pvz. galvos papuošimą mergaitei?

- Plaukų juostelę užtrunka padaryti  apie valandą. Suknelę (nuo sukirpimo, iki baigiamųjų darbų ) 2-3 valandos.

- Į kokias šalis dažniausiai keliauja darbeliai?

- Pagrindiniai mano klientai iš JAV, Anglijos, Kanados, Australijos. Darbeliai yra išskridę į Kiniją, Japoniją ar Jungtinius Arabų Emiratus

- Ką labiausiai mėgsta pirkėjai?

20140715101733-56406.jpg

- Negaliu išskirti vienos konkrečios prekės. Pavasarį daugiau perka sukneles. O šiemet labiausiai perka dovanų maišelius. Dažniausiai į juos pakuoja padėkos dovanėles vestuvių svečiams.

- Pati  auginate berniukus - ar nesinori papuošti juos? Nes tik pora drabužėlių jiems yra?

- Todėl ir nenoriu siūti berniukams, nes matau, kad sekundžių klausimas, kada su naujomis kelnėm berniukai atsidurs baloje ar išsivolios žolėje (juokiasi).

Namie trys vyrai. Dominuoja vyriška energija. Tai visai smagu nuo jų pabėgti ir pasinerti į nėrinių, kaspinų ir karoliukų pasaulį.

Berniukus palepinu per šventes. Kalėdų karnavalui siuvau kostiumus.

20140715101746-19252.jpg

- Papasakokite apie savo mažylius - kiek jiems metų, ar lanko darželį ir kaip žiūri į mamos rankdarbius?

- Auginu pametinukus. Nagliui  - 4,5 metai, Džiugui - 3 metai.

Berniukai lanko darželį nuo praėjusio rudens. Labai energingi, žingeidūs. Namuose pastovus triukšmas, išmėtyti žaislai ir ginčai dėl tos vienintelės mašinytės. Broliai, labai vienas kitą myli ir ilgai vienas be kito išbūti negali. Kuo toliau, tuo gražiau jiems sekasi kartu žaisti

Ką darau jei vaikai namie, o man reikia dirbti? Būna visko...  Vaikinai rūbų spintas, virtuvės spinteles ''sutvarko'', vaškinėmis kreidelėmis pagražina tamsią kiliminę dangą...  Ramiai dirbti neišeina, nes nuolat girdžiu: "Mama, noriu gerti", "Mama , ką darai?", "Mama, kas čia?" ar "Mama, einam į lauką...". Tada gelbėja vaikiški filmai. Kuriam laikui namuose būna tylu.

Ar jau įmanoma iš jūsų verslo pragyventi?

- Jei reikėtų vienai išlaikyti vaikus ir namus, tai - ne. O kaip  indelis į šeimos biudžetą nemažas.  Tikiuosi, jau kitais metais galėsiu pasakyti, kad iš tokio versliuko pragyventi galima.

20140715101759-84954.jpg

- Kuo prieš tai dirbote?

- Iki  išeidama į dekretines atostogas, dirbau drabužių parduotuvėje, pardavėja - konsultante.

- Kokie ateities planai susiję su verslu? Planuojate plėstis?

- Su drauge atidarėme dar viena parduotuvę  - linenhomeshop.etsy.com .  Gaminukai iš lino namams ( staltieses, servėtelės, rankšluočiai) ir pan.  Tai darbų kaip ir netrūksta. Svajoju apie nedidelę studiją su keliomis siuvėjomis.

- Ar jaučiate sezoniškumą?

- Pardavimų  padaugėja pavasarį ir prieš didžiąsias šventes. O šiaip užsakymų turiu ištisus metus.

- Ką patartumėte iš praktinės pusės mamoms, kurios taip pat daro darbelius, bet neranda kaip ir kur jų parduoti?

- Tikėti tuo ką darote. Tikėti savo gaminiu. Mokėti jį pateikti. Įsivaizduoti savo klientą. 

O vietos ir būdų, kaip parduoti visada yra. Reikia tik norėti. Yra mamyčių turgeliai, miesto mugės. Susikurkite facebook paskyrą. Susikurkite internetinę parduotuvę, rašykite blog'ą. Nenorite tam gaišti laiko, trūksta patirties? Pasinaudokite jau sukurtomis prekybos platformomis, tokiomis kaip : etsy, ebay, artfire, dawanda.  Lietuvoje taip pat nemažai internetinių puslapių, kur galima talpinti ir prekiauti savo darbais. Tai gi, tik pirmyn!

Ačiū už pokalbį!

Urtės kurtas grožybes galite rasti  www.petitdelin.etsy.comwww.linenhomeshop.etsy.com ir www.facebook.com/pages/Lefthandedcraftclub

Nuotraukų autorės Simona Benetytė -Mikutavičienė ir Ieva Urbanavičienė.

20140715101812-87924.jpg