Versli šeima Ieva ir Tomas pristato gyvą aliejų!

Versli šeima Ieva ir Tomas pristato gyvą aliejų!

24. Jun 2014, 12:00 Goda_Mamyciuklubas.lt Goda_Mamyciuklubas.lt

Nors rubrika vadinasi "Versli mama", joje dažnai svečiuojasi ir tėčiai, ir tetos, todėl šįkart svečiuose šeima - Ieva ir Tomas Malukai, kurie pasakoja apie savo unikalią idėją, gyvą šalto spaudimo aliejų iš lietuviškų žaliavų "Gyvas aliejus" (www.gyvasaliejus.lt).

20140623150154-96261.jpg

- Visa verslo ir aliejaus atsiradimo istorija prasidėjo nuo to, kai jūs iš miesto persikraustėte į kaimo tylumą. Iš kur į kur ir kaip kilo ši idėja?

- Į kaimą nutarėme persikraustyti prieš ketverius metus. Tuo metu dirbome gidais Artimuose Rytuose- Egipte, Turkijoje, Jordanijoje, Izarelyje. Pavargę nuo žmonių gausos, vasarą išvykome savanoriauti į dykumos stovyklą Izraelyje. Mėnesis dykumoje be elektros ir kitų civilizacijos patogumų pažadino vidinį šauksmą grįžti namo į savo žemę ir į gamtos ramybę. Taip atsidūrėme lietuviškame kaime. 
 
- Kada ir kaip atsirado mintis spausti aliejų?

- Įsikūrę kaime bandėme vystyti alternatyvaus turizmo idėjas (slow tourism), siūlėme žmonėms atvykti pas mus į trobą ir virtualiai pakeliauti po Izraelį bei Egiptą, ragaujant tų kraštų virtuvės, klausant muzikos, žiūrint filmus ir įsiklausant į mūsų pasakojimus. Tačiau idėja nepasiteisino, nes mums trūko verslumo dvasios, o ir įsikūrę esame toli nuo didmiesčių, kur gyvena mūsų potencialūs klientai (Kaunas ir Vilnius 200km). Tuomet nutarėme imtis veiklos nepavaldžios atstumui ir sezoniškumui.

Taip gimė mintis gaminti lietuviškus natūralius aliejus. Norėjome gaminį kurti aukščiausios kokybės, todėl įsigijome tam reikiamą įrangą ir suradome ūkininkus, kurie augina švarias, ekologiškas sėklas. Išspaudėme pirmąjį garstyčių aliejų. Išbandėme patys, davėme artimiesiems ir įsitikinome, kad tai nepaprastai geras produktas lengvinant peršalimą ar gydant patempimus, sumušimus. Taip patikėjome savo idėjos unikalumu- mes vieninteliai Lietuvoje gaminame kosmetinį aliejų, fitolius bei balzamus, naudodami tik lietuviškas žaliavas. 

Aš tuo laikotarpiu jau buvau pradėjusi atsisakinėti sintetinės užterštos kosmetikos. Todėl ši veikla man buvo ypač aktuali. Išmečiau visus kremų likučius ir pradėjau naudoti tik aliejus- veidui, kūnui, plaukams, nagams, įvairioms odos problemoms spręsti. Kol Tomas domėjosi technine puse, kaip gauti gerą spaustuvą, kaip išspausti tirštą kokybišką aliejų, aš ieškojau augalų, kurie būtų tinkami gamybai. Buvome iš anksto nutarę naudoti tik Lietuvoje augančius augalus, kad galėtume garantuoti gaminio kokybę. Manome, kad lietuviams tinkamiausi mūsų gamtos išauginti turtai, kad gamta yra protinga ir žino, ko mums reikia, todėl nepritariame įvežtinių aliejų, tokių kaip kokosų, makadamijų ar panašiai, naudojimui. 

Taip iš lėto suformavome savo gaminių asortimentą, pririnkome daugybę žinių, sukūrėme tikrai aukščiausios kokybės produktus, tačiau vis dar stokojome verslumo. Taigi pernai vasarą gavę progą sudalyvauti LRT ir SEB banko projekte “Lietuva Gali” labai džiaugėmes. Projekto metu sėmėmės žinių, kaip kurti verslą, kaip jį vystyti. Iki šiol vis dar bandome tas žinias taikyti praktiškai. 

20140623150355-50398.jpg
 
- Kuo šis produktas yra ypatingas ir kam jis gali būti skirtas? 

- Mūsų gaminiai ypatingi dėl to, kad patys juos kuriame nuo sėklos iki pristatymo į kliento rankas. Taip pat labai svarbu, kad viską gaminame iš vietinės žaliavos, mes neimportuojame aliejų iš užsienio ir jų neperpakuojame, tuo esame unikalūs Lietuvos rinkoje.  

Visi gaminiai skirti veido ir kūno odos priežiūrai. Aliejus gali pakeisti visas Jūsų turimas kosmetines priemones- toniką, kremus, kūno sviestus, pirnelius makiažui nuvalyti, kaukes plaukam ir tt. 
 
- Kaip gaminamas aliejus?

- Aliejus spaudžiamas iš sėklų itin mažu spaustuvu. Tai vadinamas šaltasis spaudimo būdas. Mažas spaustuvas garantuoja kokybę, aliejus neužkaista, išlieka “raw” kategorijos. Taip pat išsaugomas tirštumas, spalva, visi vitaminai ir mikroelementai. 

Taip pat gaminame fitolius. Tai yra senovinis aliejaus gavybos būdas, kuomet tam tikros vaistingos augalo dalys mirkomos baziniame aliejuje, kad atiduotų savo gydomąsias galias. Svarbu, kad procesas truktų mėnesį ir nebūtų skubinamas. Mes laikomės šių principų. 

20140623150410-76736.jpg
 
- Ar patys auginate jam reikalingus augalus ir sėklas?

- Sėklas perkame iš ekologinių ūkių. Vaistažoles auginame ir renkame natūraliose augimvietėse. 
 
- Turite ne tik gyvo aliejaus, bet ir fitolio bei kosmetikos gaminių - kas juos kuria ir kaip? Kam jie skirti?

- Tiek fitolius, tiek balzamus gaminame patys. Fitoliai skirti odai, balzamai- lūpoms. 
 
- Ar Lietuvoje yra tokio natūralaus aliejaus niša? Žmonės jau žino ar tik atranda šiuos produktus?

- Žmonės jau žino natūralią kosmetiką, tačiau tik dabar po truputį ima suprasti, kodėl aliejus naudoti yra geriau nei kremus, net tuo atveju, jei jie ir natūralūs. Juk kremo veiklioji madžiaga yra aliejus, o visa kita jame tik tam, kad suteikti spalvą, konsistenciją, kvapą. Mes už tai, kad naudoti tai, kas yra efektyvu. Tam reikia daug edukacijos. Ja mes irgi užsiimame. Taigi nišą tik kuriame.

20140623150428-19800.jpg
 
- Kur jūs reklamuojatės?

- Mūsų reklama- žodis plintantis iš lūpų į lūpas. 
 
- Kokie jūsų darbo tempai - darbymetis rudeniop ar ir kitais metų laikais?

- Kol kas sunku įvertinti, nes rimtai pardavinėjame gaminius tik nuo praeito rudens. Aišku, kad pagyvėjimas yra Kalėdiniu periodu, tačiau iš principo mūsų gaminiai nepavaldūs sezoniškumui ir turėtų būti naudojami visais metų laikais. 
 
- Kiek investicijų reikėjo šiam verslui?

- Pradėjome nuo šimto eurų. Tiek kainavo pirmas rankinis spaustuvas. O po to viskas po truputį. Daugiausiai investavome savo jėgų, laiko ir kantrybės. 

 
- Ar jau įmanoma iš jo pragyventi?

- Taip, šiuo metu mes neturime jokio kito pragyvenimo šaltinio. Tačiau nereikia pamiršti, kad kiekvieno žmogaus poreikiai yra labai skirtingi. O kai kuri verslą, savo poreikius išmoksti reguliuoti. Kol kas mūsų veikla teikia itin mažą finansinę grąžą. 

20140623150828-56144.jpg

- Papasakokite apie mažiausią šeimos narį - kiek laiko, koks vardas ir kaip jam sekasi augti natūralioje aplinkoje. Kuo ji skiriasi nuo mums įprastos?

- Mūsų sūnui Teodorui dabar beveik trys mėnesiai. Paskutinius nėštumo mėnesius ir pirmą mėnesį po gimimo praleidome mieste, dėl praktinių sumetimų - gydytojai, baseinas ir tt. Tačiau labai džiaugėmės grįžę į kaimą. Čia auginti vaiką gerokai smagiau ir paprasčiau. Vien tai, kad į lauką nereikia ruoštis, vaikas praktiškai nuolat būna lauke. Esu laiminga žinodama, kad jis kvėpuoja švarų orą. Taip pat džiaugiuosi, kad pati kaime būdama sveikiau maitinuosi, o tai reiškia sveikiau maitinasi ir Teodoras. Ir aišku psichologinis aspektas - ritmas čia gerokai lėtesnis, vakariniai pasivaikščiojimai, stirnos, kiškiai, rūkas laukuose, nuramina protą ir širdį. O, mano požiūriu, rami mama, tai laimingas vaikas (šypsosi).
 
- Pasidalinkite savo pačiu geriausiu aliejaus, kaip gydomojo produkto receptu?

- Visoms esamoms ir būsimoms mamoms rekomenduoju medetkų fitolį. Jį gaminu medetkų žiedus mirkydama saulėgrąžų aliejuje. Saulėgrąžos užaugintos Lietuvoje, eko ūkyje. Medetkas auginau, rinkau ir džiovinau pati. Todėl fitolio kokybė tikrai pati aukščiausia. Pati naudojau būdama nėščia ir esu labai laiminga, nes ant pilvo nė vienos strijos. Taip pat naudoju savo mažyliui - tepu užpakaliuką, jei atsiranda nedideli bėrimai. Tai saugi priemonė rūpintis kūdikiu. 
 
Medetkų fitolio aprašymas:

"Geltoni it auksas medetkų žiedai- sveikatos ir grožio šaltinis. Juose gausu beta karoteno, likopeno ir kitų karotinoidų, kurie ne tik suteikia žiedams gražią geltoną ir rausvą spalvą, bet ir padeda odos bei gleivinės audiniams augti bei atsinaujinti, veikia kaip antioksidantai. Dėl šių priežasčių medetkų fitolis- puiki terapinė priemonė žaizdoms, nudegimams, radiaciniams pakenkimams. Fitolį galima naudoti, kaip natūralų UV filtrą.

Veikliosios medžiagos mažina odos ir gleivinių uždegimus, turi antiseptinių raminamųjų savybių. Dėl regeneracinių fitolio savybių jį naudodami galime padėti aknės (spuogų) pažeistai odai bei mažindami išsiplėtusių kapiliarų tinklelį.

Tai puiki priemonė besilaukiančioms ir maitinančioms mamoms. Fitoliu galima tepti kojas, mažinant venų plėtimąsi, taip pat visas vietas, kuriose tikėtinai gali atsirasti arba jau yra strijų. Tinka įtrūkusiems spenialiams (nors fitolis yra visiškai natūralus ir mažyliui nekenkia, vis tik skonis gali būti nepriimtinas, todėl patariama prieš žindant spenelius nuvalyti).

Medetkų fitolis taip pat tinkamas kūdikių odelei, kuri yra pažeista vystyklų bėrimų ar įdrėskimų.

Dėmesio! Medetkų žiedų fitolio nenaudokite, jeigu yra žemas kraujo spaudimas arba turite alergiją vitamino A preparatams.

20140623150850-64942.jpg
 
- Aliejaus produktai ir vaikai - kurie jiems tinka?

- Visi mūsų gaminiai tinka vaikams, kadangi yra naturalūs, be jokių sintetinių priedų. Pagal poreikį galima naudoti ir kanapių aliejų, ir garstyčių, ir medetkų, pušų. Taip pat lūpų balzamus. Jie tinkami ne tik lūpytėms, bet ir vaikų žandukams patepti žiemą saugant nuo vėjo. Galbūt vienintelio beržų lapų fitolio vaikams nerekomenduočiau. 
 
- Į ką atkreipti dėmesį perkant kosmetinį aliejų? 

- Visų pirma reikia žiūrėti, kad jis būtų šalto spaudimo. Taip pat domėtis žaliavos kokybe, ekologiškumu. Ir aišku, aš visada rekomenduoju rinktis vietinius aliejus, kurie nėra keliavę tūkstančių kilometrų. Taip užtikrinamas šviežumas. Rinkdamiesi kosmetiką turime kelti tokius pačius kriterijus, kaip ir renkantis maistą. Aš sakau, kad kosmetika - tai maistas mūsų odai, o juk oda - didžiausias mūsų organas. 
 
- Ar nėra minčių vėl grįžti į miestą ir čia plėtoti veiklą?

- Kol kas ne (juokiasi).

Ačiū už pokalbį!

Ievos ir Tomo gaminamą "Gyvą aliejų" rasite www.gyvasaliejus.lt ir www.facebook.com/gyvasaliejus.