Versli šeima Vitalija ir Alfonsas tapo vaikų „darbdaviais“

Versli šeima Vitalija ir Alfonsas tapo vaikų „darbdaviais“

06. Sep 2016, 12:00 Goda_Mamyciuklubas.lt Goda_Mamyciuklubas.lt

Jeigu svarstyčiau, kad yra tobuliausiai rubrikos esmę atitinkantys pašnekovai, neabejotinai pagalvočiau apie Vitaliją ir Alfonsą Ramažauskus. Kauniečių šeima ne tik susilaukus vaikų pradėjo svarstyti apie savo verslą, bet ir pasirinko itin vaikišką temą - išskirtinių žaislų didmeninę ir elektroninę prekybą (www.zuja.lt). Apie „Zuja“ atsiradimo istoriją, žaislus, verslą ir vaikus kalbamės su mama Vitalija.

- Kuo išsiskiria „Zuja“ elektroninėje parduotuvėje esantys vaikiški žaislai?

- Pagrindinė mūsų veikla yra žaislų prekinių ženklų atstovavimas ir jų didmeninė prekyba Pabaltijyje. Dirbame tik su tais produktais, kurie patinka, yra saugūs ir lavina vaikus. Mūsų elektroninėje parduotuvėje galima įsigyti tik mūsų atstovaujamus žaislus. 

- Pilnas parduotuvės pavadinimas - „Zuja - vaikų darbdavys“. Ką norite tuo pasakyti?

20160905213915-82456.jpg

- Pagrindinis vaikų darbas yra žaisti. Taigi, mes esame tie, kurie aprūpina kokybiškais “darbo įrankiais” – žaislais. Įmonės automobiliai yra papuošti logotipu su mūsų šūkiu (vaikų darbdavys). Dėl šio šūkio vis turime juokingų situacijų. Kartą, vyresnio amžiaus žmogus atėjo prašyti darbo anūkei. Jam paaiškinome, kad mes prekiaujame žaislais, o jis vis tiek norėjo įdarbinti anūkę, teigdamas, kad jai prekiauti žaislais nebus problemų. Neseniai vienas žmogus sako, “vakar visą vakarą perskaitęs Jūsų šūkį galvojau, kad kažkaip nekoks tas Jūsų pavadinimas”, o mes sakome, labai koks, nes visą vakarą galvojote (juokiasi).

- Kaip kilo mintis įkurti žaislų parduotuvę?

- Galvodami apie savo verslą, ieškojome kas būtų priimtina mums visiems keturiems. Auginant vaikus, turbūt, nėra tinkamesnio dalyko kaip žaislai. Pradėjome paieškas šioje srityje ir suradome Pabaltijyje nežinomus „Plus Plus“ konstruktorius. Iš karto supratome, kad tai idealus produktas mums. Mes patikėjome, kad „Plus Plus“ patiks vaikams, gamintojas patikėjo mumis ir to pasekoje gimė Zuja.

20160905212605-81057.jpg

„Plus plus“ konstruktoriai

- Ar tikrinote rinką, lyginote konkurentus? Kas nusvėrė, kad verta atidaryti dar vieną?

- Analizavome ir žinojome, kad  bus sudėtinga, juk Lietuvos rinka maža, ji maža net per visas tris Pabaltijo valstybes. Tačiau buvome tikri, kad dirbant aktyviai, nuoširdžiai ir daug, rasime vietos po saule. 

- Kiek laiko užtruko kūrimosi darbai ir kada startavote?

- Apie savo verslą Alfonsas kalbėjo nuo 18 metų, tikrai ne vienerius metus. Sudėtinga tiksliai įvardinti laiką. Psichologiškai ir finansiškai tam ruošėmės ilgai. Pasąmonėje darbai vyko dar ilgiau. Fiziškai pradėjome dirbti  - ieškoti, kontaktuoti, lankytis specializuotose parodose - likus pusei metų iki įmonės įkūrimo. Įmonės registracijos data  2013 m. kovo mėn. 15 d.

20160905214032-35535.jpg

„Foam Clay“ burbulinis modelinas

- Kaip sugalvojote pavadinimą?

- Ieškodami pavadinimo pervertėme ne vieną knygą, žodyną, ieškojome internete. Bet galiausiai vieną vakarą Alfonsui toptelėjo “zuja”, nuo žodžio zuiti (zuja, zujo), judėti. Mūsų pirmoji verslo koncepcija buvo prekiauti motoriką lavinančiais žaislais. Paanalizavus rinką, poreikius ir tokių produktų kainas teko atsisakyti, bet „Zuja“ liko.

- Kaip atsirinkote žaislus, tiekėjus? Ar yra tikimybė, kad pasiūla didės?

- Nors žaislų gamintojų yra daug, bet surasti žaislus, kurie mums patiktų ir tiktų yra sudėtinga. Mes dirbame tik su tais gamintojais, kurie gali suteikti oficialaus ir išskirtinio atstovo Pabaltijyje teises. Tiekėjų paieška yra daug laiko užimantis ir pastovus, nenutrūkstantis procesas. Produktus renkamės, kurie vienas su kitu nekonkuruoja, atsižvelgiame į kainų prieinamumą mūsų žmonėms. Gal tik „Snails“ - vaikiški vandeniu nuplaunami nagų lakai - turi savo personalizuotą atsiradimo istoriją. Mūsų mažoji nuolat klausinėdavo, kada lakuosimės nagus. Atsakydavau - per Kalėdas arba kai sulauksi 18 metų. Tuomet sekdavo kitas klausimas - kada Kalėdos? Man šie klausimai buvo visiškai suprantami, kaip ir likę 100 kitų, gaunamų per dieną (juokiasi). Alfonsui pasirodo jie pabodo, todėl eliminavo šiuos klausimus, atveždamas vandeniu nuplaunamus lakus. Buvau didžiausia šio produkto skeptikė, bet galiausiai sutikau pabandyti ir dabar labai džiaugiuosi. Dukra Fausta taip pat.

20160905212954-39152.jpg

„Snails“ vanderniu nuplaunamas nagų lakas

Stengiamės kas metai prisijungti po vieną naują produktą. Šiuo metu jau atsiranda ir gamintojų, kurie patys mus randa ir siūlo prekiauti jų produktais. Pasiūla tikrai didės. 

- Ar tai jūsų abiejų pagrindinis darbas? Jeigu ne - kokie kiti? 

- Tai mūsų pagrindinis ir vienintelis darbas, kuris jau tapo gyvenimo būdu.

- Ką dirbote prieš tai  ir kaip tai padeda dabar?

- Alfonsas daugiau nei 10 metų dirbo pardavimuose. Jo patirtis tiesiogiai naudinga mūsų verslui. Be to, yra įgijęs edukologijos magistro laipsnį.

O aš buvau, ta, kuri sakė „niekad negalėčiau pardavinėti“. Dirbau universitete mokslinį darbą, apsigyniau daktaro laipsnį visuomenės sveikatos srityje ir save mačiau dirbant tik universitete, dėstant studentams. Sritis patiko, bet finansiškai netenkino. Padirbėjau farmacinėje kompanijoje su klinikiniais tyrimais. Darbo krūvis buvo didelis, sudėtingai derinamas su motinyste ir noru skirti daugiau laiko vaikams. Tuomet apsisprendžiau, kad jei daug dirbti, tai dirbti sau. Tikime, kad abiejų skirtingos išsilavinimo sritys, ankstesnių darbų patirtys ir yra variklis vedantis link to, kur judam. Gal dar ir polinkis rizikuoti, vis kažkur „įsivelti“ (šypsosi).

- Kartu ir namie, ir darbe - ar nenusibosta?

- Be abejo, darbas kartu - tai tam tikras išbandymas, iš naujo vienas kitą pažinome. Gerai, kad ta pažintis buvo maloni (kvatoja)

Pradėjus verslą, darbo ir gyvenimo tempas dar labiau pagreitėjo. Mūsų darbas nėra vien sėdėjimas ofise. Dažnai važiuojame į komandiruotes, kadangi tai darome atskirai, spėjame vienas kito ir pasiilgti.

20160905214148-39574.jpg

„Sluban“ konstruktoriai

- Kaip pasiskirstote darbus? Kas už ką atsakingas? 

- Griežto sričių pasidalinimo pas mus nėra. Oficialiai Alfonsas yra įmonės direktorius, aš vadybininkė. Kuriant pareigybes, atrodė kvailai, jei vienas būsim direktorius, o kitas generalinis direktorius... Planuojant pardavimus, rengiant verslo planus, tariamės, bet tai daugiau Alfonso sritis. Aš daugiau užsiimu komunikacija, administraciniu darbu. Į rimtesnius susitikimus keliaujame drauge, sprendimus priimame taip pat kartu. Dažnai vienas kitą pavaduojame. 

- Kur reklamuojatės ir kas geriausia? 

- Dalyvaujame daugelyje parodų, kurios yra susijusios su šeima ir vaikais bei vyksta Pabaltijyje („Vaikų šalis“, „Moters pasaulis“ bei analogiškose parodose Latvijoje ir Estijoje). Tai tikrai nėra pigu ir atima daug laiko, bet tai geriausias būdas pabendrauti su galutiniu vartotoju. Mūsų stenduose vaikai gali išbandyti visą produkciją nemokamai. Vaikų ir tėvų nuomonė, atsiliepimai, reakcija padeda priimti sprendimus, vystant produktus. Be to, parodose užmezgame kontaktus su didmeniniais klientais, pabendraujame su kitais parodos dalyviais, užsiimančiais panašia veikla. Prieš kiekvieną parodą savo Facebook draugams padaliname nemokamus kvietimus į parodas. 

Suprantama, kad televizija yra galinga, bet reklama joje yra išskirtinai brangi. Išbandėme ir ją, bet  norimo efekto nepasiekėme. Manome, kad TV reklama yra efektyvi tik tuo atveju, jei yra ilgalaikė. O mažoms įmonėms tokie reklamos biudžetai yra “nepavežami”. 

Taip pat tiesiogiai bendraujame su priešmokyklinėmis ugdymo įstaigomis. Mūsų išskirtinumas yra tas, kad mūsų produkciją galima išbandyti nemokamai. Didžioji Lietuvos darželių dalis jau yra “pažaidę” su „Plus Plus“ konstruktoriais. Norint išbandyti, pakanka su mumis  susisiekti ir konstruktorius pristatome, paliekame 2-3 savaitėms išbandyti ir įsitikinti, kad jie puikiai tinka organizuoti ugdymo procesą. Ugdymo įstaigai tai nieko nekainuoja.

- Ar žadate atidaryti ir „gyvą" parduotuvę?

- Šiuo metu koncentruojamės į didmeninę prekybą. Ateityje, kuomet išsiplės asortimentas, bus galima pagalvoti ir apie “gyvą” parduotuvę. 

- Papasakokite apie savo vaikučius - kiek metų, kokie vardai, kas prižiūri kol darbuojatės? 

- Sūnui Domui 11 metų, jau šeštoje klasėje. Dukrytei Faustai – 7 metai - šiemet iškeliavo į 1-ąją klasę. Auklės neturime, o seneliai gyvena Šilalėje, todėl vaikai dažniausiai būna su mumis kartu. Kai išvykstame į parodas, į pagalbą kviečiamės senelius. Priklausomai nuo parodų laiko, kartais vaikus pasiimame drauge, dažniausiai savaitgaliais. Daugelis mūsų klausia kaip jie kiaurą dieną išbūna stende.  Nežinome kaip, bet jiems patinka. Galbūt, kad esame pripratę visur ir visada būti kartu. Domas geba konsultuoti. Jei mes būname užsiėmę, jis drąsiai imasi iniciatyvos. Kartą parodoje priėjo moteris ir sako - „gerai parengėte vaiką, konsultuoja kaip profesionalas“. Keisčiausia tai, kad nieko jo nemokėme. Tiesą sakant, dar nėra tekę girdėti jo pilnos konsultacijos (šypteli). Matome, kad dalyvavimas parodose jį labai išlaisvino. Iki parodų, jam būdavo sudėtinga viešai pasakyti eilėraštį, pirmoje parodoje bijojo net iš stendo išeiti ir tik stebėjo. Dabar mokykloje pristatymų darymas yra vienas maloniausių dalykų. Fausta kiekvienoje parodoje susiranda draugų. Kasmet Rygoje vyksiančioje parodoje, Fausta susitinka su mergaite, kurios tėvai irgi dirba šioje srityje. Šiemet jau bus trečia paroda drauge. Bendravimas jų yra įspūdingas - draugė kalba latviškai, Fausta lietuviškai, bet kartu pražaidžia tris dienas. Jei jau visai nesusikalba, atbėga, kad išverstume. Žaislų parodos skirtos vaikams, jiems ten tikrai yra ką veikti.

Vaikai mielai važiuotų į visas parodas kartu, tai tokios darbingai smagios šeimos išvykos. Patinka nakvynės viešbučiuose, vakariniai pasivaikščiojimai Rygoje, Taline ar Tartu. Gaila, bet jų išvykų kasmet mažės, nes vis sudėtingiau jas suderinti su mokykla. Jau šiais metais, Domas keliavo į parodas su knygomis ir vakarais ruošdavo pamokas.

20160905214246-43890.jpg

„Comansi“ figūrėlės

- Minėjote, jog jūsų vaikai geriausi žaislų ekspertai. Kas pas juos dabar „ant bangos"?

- Jie ekspertai, kai ieškome naujų žaislų, išbando parvežtus žaislus iš parodų. Dažnai pasivaikščiojame po žaislų parduotuves, apžiūrime naujienas. Vaikai pasako savo nuomonę formuojant užsakymą, kurios pozicijos bus populiarios, kurios patiks tik siauram ratui vaikų. Mūsų didysis yra išskirtinio skonio. Jeigu jam patinka, vadinasi, didžiajai daugumai nepatiks arba tai bus nišinis produktas. Patikėkite, į šį dėsningumą jau atkreipiame dėmesį. 

Kas šiuo metu “ant bangos” sudėtinga išskirti. Dauguma mūsų vaikų žaidimų iki šiol buvo iš to ką pasigamina patys, tik vėliau įtraukia turimus žaislus. Pavyzdžiui, iš kartoninių dėžių pasigamina namus, traukinius. Spalvina, apklijuoja. Vėliau kažkas tuose objektuose apsigyvena. Pastarieji visi žaidimai buvo su smulkiais žaislais, figūrėlėmis. Dar vakar mačiau lakstė daug avių, pagamintų iš „Plus Plus“ konstruktoriaus. Kad avys niekad nepasakytumėte, bet jie juos avimis užvadino. Jei norisi įdomybių, verta paklausinėti ką jie žaidžia, ką jų herojai veikia. Būna tikrai juokingų atsakymų, bet vis nėra laiko užrašinėti. Taip galėtų gimti vaikų sukurtos vaikiškos knygos. 

- Ką patartumėte kitoms šeimoms ar mamoms, kurie nori imtis verslo, bet nedrįsta. Nuo ko pradėti?

- Svarbiausia daryti tai, ką iš ties norite daryti. Ir jei Jūsų noras yra pradėti verslą, tai ir pradėkite. Minčių ir idėjų visi turime, tereikia ryžtis ir turėti kantrybės jas įgyvendinant.

- Koks pats pačiausias ir populiariausias žaislas, kuris patinka daugeliui vaikų? 

- Kiekvienas mūsų žaislas yra išskirtinis, skirtas tam tikrai vaikų grupei, pomėgiams, skoniui, amžiui ar galiausiai norimai kompetencijai  ugdyti. Bet jei reikia išskirti, tai pačių pačiausias yra Danijoje gaminami „Plus Plus“ konstruktoriai. Jie turi kažkokią aurą, užkabina. Be to, tai mūsų pirmasis žaislas, kuriam gavome atstovavimą. Gal dėl šios priežasties simpatijos šiam žaislui yra būtent tokios?

Ačiū už pokalbį!

„Zuja“ žaislus rasite zuja.lt, o Vitaliją su Alfonsu pakalbinti - www.facebook.com/vaikudarbdavys/ ir www.facebook.com/PlusPlusLT