Verslios mamos Agnė ir Vytenė įkūrė tėvystės mokyklą

Verslios mamos Agnė ir Vytenė įkūrė tėvystės mokyklą

14. Jun 2016, 11:00 Goda_Mamyciuklubas.lt Goda_Mamyciuklubas.lt

Antradieniais jau tapo tradicija dalintis interviu su moterimis, kurias imtis naujos veiklos paskatino motinystė. Šiandien rubrikoje "Versli mama" - dar šviežiais dažais kvepiančios tėvystės mokyklos OPA PUPA Kaune įkūrėjos Agnė ir Vytenė. 

Pradėkime nuo pradžių - kas yra „Opa Pupa“, ką veikia ir kam skirta?

Agnė: Opa Pupa - tai tėvystės mokykla, įkurta dviejų bičiulių, kolegių vaikų gydytojų rezidenčių ir... mamų! čia laukiami mamos, tėčiai - visi, kurie augina savo mažuosius ir nori augti drauge su jais. Siekiame su meile ir atidumu dalintis patikima, aiškia, medicinos mokslu pagrįsta informacija apie nėščiųjų ir vaikų sveikatą.

Suteikiame galimybę konsultuotis, klausti ir sužinoti. Rengiame kompetentingų specialistų - vaikų ir suaugusiųjų psichologų, odontologo, logopedo, kūdikių masažo instruktorės, kineziterapeuto, muzikos mokytojo - seminarus ir paskaitas. Skleidžiame pozityvios ir prieraišios tėvystės idėjas. Kviesime susitikti su mamomis įkvėpėjomis, kalbėsime apie būtį ir buitį: sveiką gyvenseną, žaidimus, keliones, muziką, knygas su vaikais ir apie vaikus.

Vytenė: Norime, kad „OpaPupa“ būtų jauki vieta, skirta ne tik žinioms skleisti, bet ir šiltam, betarpiškam bendravimui: tėvai čia galės susipažinti vienas su kitu, pasisemti įkvėpimo kasdienybei. 

20160610123326-15676.jpg

Esate dvi įkūrėjos - Vytenė ir Agnė - kaip jūs susiėjote ir kodėl nusprendėte, kad reikia tėvystės mokyklos Kaune?

Agnė: Su Vytene susipažinome studijų metu: abi aktyviai dalyvavome neišnešiotų naujagimių studentų mokslinio būrelio veikloje. Nuo pažinties pradžios žaviuosi Vytenės asmenybe ir su meile atliekamais darbais, tačiau mūsų draugystės ir partnerystės istorijoje visus taškus ant I sudėliojo motinystė – atradome, jog esame ne tik kolegės, tačiau ir draugės. 

Vaikų auginimas man niekada neatrodė savaime suprantamas dalykas – norėjau tinkamai pasiruošti šiam žingsniui, semtis žinių iš tos srities profesionalų, jog pavyktų užauginti laimingą žmogų. Būdavo pamatau įdomų seminarą ir jau galiu nuspėti, jog jis vyks Vilniuje. Taip norėjosi, jog vis daugiau reikalinga, patikima informacija būtų dalinamasi ir mūsų mieste Kaune. Pasidalinau šia svajone su Vytene ir štai mes jums pasakojame apie mūsų OpaPupą!

Vytenė:  Vieną kartą mums besišnekučiuojant ir žvelgiant į žaidžiančias mergaites, Agnė pasidalino savo idėja – mokyklos, skirtos tėvams, įkūrimu, pasiūlė man prisijungti. Aš ilgai nesvarčiusi sutikau: juk tai buvo pasiūlymas užsiimti širdžiai artima veikla su labai mylima, artima bičiule! Kūrėme tai, ko mums abiem trūko, tapus mamomis: jaukios vietos, kurioje, po vienu stogu, būtų galima įgyti įvairių sričių specialistų dalinamų, labai svarbu - patikimų, žinių, gauti atsakymus į neraminančius klausimus, susipažinti, atsikvėpti.

20160610123346-31023.jpg

Prieš kiek laiko kilo idėja ir kaip ją ėmėtės įgyvendinti? Kada oficialus atidarymas?

Agnė: Tėvystės mokyklos idėja gimė, susilaukus Elžbietos, maždaug prieš 1 metus. Gausu istorijų, kur moterys save tarsi iš naujo atranda  tapusios mamomis – aš viena jų. Gal ne tiek atradau, kiek išdrįsau nebijoti. Atminty labai įstrigęs toks vaizdelis: su Vytenės šeima atostogaujame Druskininkuose, abi panelytės miega, mes taip jaukiai vakarojame, ir kad įsisuks kalba apie tėvystės mokyklą, visi vienas per kitą dalinasi savo idėjomis, o mūsų vyrai jau kurią marketingo strategiją, siūlo pavadinimą – tada supratau – viskas, darom!.  Aš tik  spėju burną praverti, kad  tas ar anas būtų gerai, Vytenė jau žiūrėk  viską suradusi ir padariusi  ir dar papildomų 10 puikių minčių  pateikusi – sakyčiau dream team – ne kitaip!  Visus būsimus  lektorius išrinkome su didžiausiu atsakingumu: kad ne tik profesionalumas, bet ir nuoširdumas, meilė tam, ką darai spinduliuotų, kad mums pačioms su Vytene norėtųsi eiti  ir išgirsti, ką jie turi papasakoti

Vytenė: Idėją išties „sūpavome“ ir „auginome“ su didele meile ir atsakomybe. Prieš keletą mėnesių, nedėdamos daug vilčių, nuėjome į pokalbį dėl nuomos šeimos studijoje „Baltas menulis“. Mus čia pasitiko itin šiltai, tiesiog širdimi pajautėme, kad tai bus patys tinkamiausi „OpaPupos“ namučiai – šilti, alsuojantys jaukumą, nuoširdumą... 

Agnė: Pirmasis mūsų viešas prisistatymas įvyko šių metų gegužės 14d. – likus 3 dienoms iki mano tikrojo gimtadienio. 

Vytenė: O pirmoji paskaita įvyks jau kitą savaitę!

20160613211009-81011.jpg

Ką planuojate pasiūlyti įdomaus esamiems ir būsimiems tėvams? Kokios paskaitos jau suplanuotos, o kokios bus?

Agnė: Visų pirma nuoširdžiausią dėmesį ir patikimą, profesionalią informaciją apie pasiruošimą tėvystei ir auginimą, nevienadienį ryšį, galimybę konsultuotis iškilus klausimams, jaukų atitrūkimą nuo kasdienybės, kad grįžus namo būtų gera aug(in)ti..

Vytenė: Pati pirmoji paskaita – skirta vaikų sveikatos priežiūros vasarą ypatumams aptarti. Joje tėvai gaus informaciją apie dažniausias šio metų laiko mažylių „bėdeles“: pirmąją pagalbą apsinuodijus, viduriuojant, įgėlus vabzdžiams, perkaitus, sužinos, kaip apsaugoti mažųjų odą nuo kenksmingų saulės spindulių. Atsakysime į atėjusiųjų klausimus, išklausysime ir patarsime. Nuo rudens pradėsime intensyvesnį „sezoną“: skaitysime paskaitas apie žindymą, naujagimių priežiūrą, alerginius vaikų susirgimus, kūdikių maitinimą ir miego problemas. Taip pat bus ir susitikimų su mūsų lektoriais, kitų sričių specialistais, įvairių renginių būsimiems ir jau esamiems tėveliams. Mūsų paskaitų „asortimentas“ bus vis atnaujinamas ir koreguojamas pagal tėvų poreikius.

Suplanuotos paskaitos:

  • Žindymo ABC. Arba mokslo šaknys karčios, bet vaisiai saldūs
  • Dažniausi žindymo sunkumai ir jų sprendimo būdai
  • Sulaukėm!!! Arba vaikiukas, tai ne mažas suaugęs
  • Čiūčia liūlia mažutėli… Naujagimių ir kūdikių miegas: ką turi žinoti kiekviena mama ir tėtis?
  • Kūdikių mitybos principai: pirmojo šaukšto prisijaukinimas
  • APČI! Vaikų alergijų pradžiamokslis
  • 1, 2, 3 – vasara prasideda! Viskas, ką verta žinoti apie mažųjų sveikatos priežiūrą vasarą)

Kuo išsiskirsite iš kitų tėvystės mokyklų?

Vytenė: Visų pirma, abi su Agne esame gydytojos. Tai ir didelis privalumas, ir itin didelė atsakomybė, todėl su tėvais dalinsimės tik patikima, kruopščiai surinkta medicinine informacija. Taip pat esame mamos ir žinome, kaip kartais graužia nerimas, o galvoje kirba daug neraminančių klausimų, todėl norime suteikti galimybę tėvams konsultuotis tiek paskaitų metu, tiek po jų, bendraujant elektroniniais laiškais. Į mūsų mokyklą atėję būsimi tėvai ar ką tik jais tapę, gaus visą paskaitų „kompleksą“ – juk taip dažnai jie yra priversti lakstyti po visą miestą ir „gaudyti“ atskirų sričių žinias...

Ko reikėjo tokios įstaigos atidarymui? 

Vytenė: Tikėjimo savo idėja, daug daug užsidegimo, kantraus darbo ir, žinoma, šeimos palaikymo.

Agnė: Drąsos įgyvendinti svajonę, bendraminčių, jaukios erdvės susitikimams.

Skelbiate informaciją facebooke, ar planuojate kurti savo puslapį?

Agnė: Nors „Opapupos“ internetiniuose namuose dar vis gražiname sienas, stumdome baldus, bei kabiname lentynas, bet  jie jau atviri visiems – kviečiame užsukti apsilankyti – www.opapupa.lt

Kaip pasiskirstote, kuri už ką atsakinga?

Agnė: Kol kas labai lengvai: tiesiog kiekviena darome, kas kuriai arčiau širdies, dažniausiai tariamės, nors pasitikime viena kita 100 proc. 

Vytenė: Nuo pat idėjos gimimo pradžios žinojome, jog Agnė labiau orientuosis į žindymo ir mažiausiųjų naujagimių sveikatos temas, o aš – nagrinėsiu jau ūgtelėjusių vaikiukų problemas. Visus organizacinius darbus pasiskirtome labai natūraliai, planuodamos ir besitardamos.

Sakoma, nepradėk verslo su draugu - ar nebijote susipykti?

Agnė: Bet koks stebuklas, kartu su drauge įgyvendinti svajones! Auginsime draugystę visai kitoje plotmėje.

Vytenė: Abi su Agne charakteriu esame skirtingos, tačiau savo idėją, tikslą „matome“ taip pat. Mums dažnai būna taip, jog kažkuri kažką pasiūlome, o kita sako „Nepatikėsi, bet aš irgi apie tai galvojau!“. Tai ir yra svarbiausia. Pradėdamos kurti mokyklą, susitarėme, jog visuomet dalinsimės savo mintimis ir jausmais, kad ir kokie jie bebūtų. Tai padeda išvengti nesusipratimų.

Kur reklamuojatės? 

Vytenė: Rašome straipsnius į tėvams skirtus leidinius, mus pareklamuoja ir partneriai, mokyklos lektoriai – svečiai, dalyvaujame įvairiuose renginiuose, mums padeda ir mūsų kolegos.

Papasakokite apie savo vaikučius - kiek metų, kas juos prižiūri ir kaip sekasi suderinti veiklas su jų auginimu? 

Vytenė: Mano mažajai Barborai jau greit bus vieneri! Man pasisekė gyvenime sutikti kantrų, mylintį vyrą. Jis tiki tuo, ką darau, mielai prižiūri dukrytę tiek, kiek prašau. Kartais Barborytę pagloboja ir mano mama. Paskaitoms dažnai ruošiuosi ir jai užmigus, kaimynai tikrai dažnai mato ilgai spingsint šviesą mūsų languos.

20160610123503-89594.jpg

Agnė: Mano Elžbieta - 1.5 metų mergina! Susilaukus Elžbietos, pajutome tokį artimųjų palaikymą, sulaukiame daug pagalbos buityje, tad aš galiu beveik visą savo dėmesį skirti dukrytei. Kurti tėvystės mokyklą galiu tik todėl, kad turiu visapusiškai palaikantį vyrą, o Elžbieta turi nuostabiausią tėtį, tačiau jau pribrendome ir auklės paieškoms.

20160613211034-41687.jpg

Jūs esate rezidentės ir vėliau planuojate dirbti pagal specialybę? O gal Opa Pupa taps pagrindiniu darbu?

Vytenė: Kol kas abi planuojame į darbą po motinystės atostogų vis tik grįžti, tačiau dirbti ir „OpaPupoje“. O kas bus vėliau – parodys laikas.

Kaip sugalvojote pavadinimą? 

Vytenė: Ilgai svarstėme, kokiu vardu pavadinti mūsų idėją. Nei vienas jų, rodos, „nelipo“. Tuomet Agnė prisiminė nepaprastą knygą apie princesę „Opapapupa“ – mums jos vardas labai patiko ir tiko! Sutrumpinome jį į „Opapupa“ ir šiame raidžių žaisme atradome svarbiausius mūsų mokyklos principus: „opa“ – tai augimas į viršų, link saulės, „pupa“ – mūsų mažieji, o „papu“ – meilė motinos pieno laše.

Ko, kaip specialistės, palinkėtumėte būsimoms mamoms ir toms, kurios neseniai susilaukė savo stebuklėlių? 

Vytenė: Tik tapusi mama supratau, kodėl mano darbe sutiktos mamos elgėsi vienaip ar kitaip. Su mažylio gimimu moteris įgauna nepaaiškinamą, stiprią intuiciją, todėl mamos dažnai turėtų įsiklausyti į savo širdį, ir jos  drąsiai vedamos auginti savo mažylius. Juk net įvairiose rekomendacijose, nurodančiose, kada sunegalavus vaikui kreiptis į gydymo įstaigą, yra punktas – „mamos nerimas“. Jei mamai neramu, vadinasi kažkas negerai.

Agnė: Kažkas yra pasakęs „ Jei nerandi Dievo kasdienos mažuose dalykuose, jo nerasi bažnyčioje ar ieškodamas kokių didelių iššūkių.“ Branginkime ir mėgaukimės kiekviena akimirka praleista su savo mažaisiais - tebūna džiaugsmas aug(in)ti! 

Ačiū už pokalbį.

20160609225145-53686.jpg

Rašykite redakcija@mamyciuklubas.lt ir klauskite visko, kas jums rūpi apie žindymą ir kūdikių priežiūrą - „OpaPupa“ atsakys!