Verslios mamos Daiva ir Joleta užsienietišką idėją perkėlė į Lietuvą

Verslios mamos Daiva ir Joleta užsienietišką idėją perkėlė į Lietuvą

04. Feb 2014, 10:37 Goda_Mamyciuklubas.lt Goda_Mamyciuklubas.lt

Pirmosios vasario mėnesio "Verslios mamos" rubrikos herojės šįkart net dvi - Klaipėdoje gyvenančios draugės Daiva Čumak ir Joleta Budrikienė, kurios įkūrė dovanų kūdikiams ir vaikams internetinę parduotuvę www.mybabybox.lt.

20140204095056-56701.jpg 

- Kaip ir kuriai kilo mintis sukurti mybabybox.lt?

DAIVA: Svajonė įkurti kažką SAVO kirbėjo jau keletą metų. Su Joleta esame draugės nuo studijų laikų, dažnai susitikdavusios su draugėmis svajodavome apie savo verslą, bet tai tik ir likdavo kalbomis. Norėjosi, kad tai būtų susiję su vaikais, būtų nauja, kitaip negu pas visus. Aš dažnai naršydavau po įvairias, vaikiškomis prekės prekiaujančias užsienio internetines parduotuves, kol vieną kartą netyčia dėmesį patraukė „baby box” dėžutės. Kuo daugiau domėjausi tuo, tuo labiau patiko ši mintis. Ilgai nelaukusi vieną vėlyvą vakarą puoliau skambinti Joletai ir gavau iškart iš draugės sutikimą – super! Darom!

JOLETA: Svajonė įkurti savo internetinę parduotuvę puoselėjau jau seniai. Tik labai norėjosi verslo partnerio kuriuo galėtum pasitikėti – pasidalinti mintimis, idėjomis, darbais. Todėl ieškodama tokios verslo partnerės apie šią svajonę prasitariau Daivai. Pasirodo, kad taip ilgai lauktą partnerę aš jau pažįstu nuo studijų laikų (juokiasi). Ir kai Daiva paskambino ir prasitarė apie mybabybox.lt, man ši idėja pasirodė ir nauja, ir patraukli ir prasminga. 

- Kuo mybabybox.lt skiriasi nuo kitų elektroninių parduotuvių vaikams? Kas pas jus unikalaus?

DAIVA: www.mybabybox.lt - tai dovanos kūdikiams, vaikams ir visai šeimai. Iš kitų mes išsiskiriame tuo, kad siūlome ne tik atskiras prekes, bet ir unikalius dovanų rinkinius. Pirkėjui nereikia rūpintis dėl dovanos paieškos, įpakavimo, papuošimo  – visa tai jis gauna mūsų parduotuvėje, išsirinkdamas dovaną už norimą kainą. Vertiname ekologišką aplinką, todėl dauguma mūsų prekių – ekologiškos ir natūralios.

JOLETA: www.mybabybox.lt – tai parduotuvė, siūlanti įvairias pajamas gaunantiems vartotojams stilingai supakuotas ir pigesnes dovanas. Savo parduotuvėje mes turime ir ekologiškų dovanėlių, kadangi šiais laikais domėjimasis ekologija yra ne tik mados reikalas. Mamos, besirenkančios ekologiškos medvilnės rūbelius vaikams žino, kad šie rūbeliai draugiškesni kūdikiui bei aplinkai.     

DAIVA: Ką tik startavo Mybabybox.lt Prenumerata – tai visiškai naujas dalykas Lietuvoje. Puiki dovana kūdikio gimimo proga, kuri džiugins mamytę ir tėvelį visais pirmaisiais kūdikio gimimo metais. Dovanėlę gaunate kas kelis mėnesius, o joje – visa tai kas būtina mažyliui tame amžiaus tarpsnyje. Taip pat nepamirštame mamyčių ir tėvelių – dėžutėje jie atras kosmetikos bei kūno priežiūros priemonių sau. Pati žinau, kad pirmaisiais metais, kol leliukas dar mažas, mamytės dažniausiai sėdi namuose, sumažėja pramogų, išvykų. Tad periodiškai, gaunama dovanų dėžutę, tikrai pradžiugina (šypsosi).

JOLETA: Mamytės, užsisakiusios Prenumeratą gaus ir rūbelių, ir žaisliukų, ir kosmetikos kūdikiui, taip pat mėginukų, reklaminių leidinukų bei mūsų partnerių nuolaidų kortelių, todėl galės ne tik išbandyti jų produkciją, bet ir pasinaudoti įvairiomis nuolaidomis. Taip pat Mybabybox.lt Prenumerata gali būti puiki dovana nuo viso kolektyvo, kuris išleidžia bendradarbę ilgoms motinystės atostogoms.

20140204095142-90439.jpg

- Kada sugalvojote tai daryti ir kiek užtrukote iki įgyvendinimo?

DAIVA: Išėjus į dekretines atostogas atsirado daug laisvo laiko, tad, nusprendžiau, kad tai pats tinkamiausias laikas pradėti veiklą. Visą nėštumą jaučiausi gerai, energijos, jėgų ir užsispyrimo netrūko. 6-ame neštumo mėnesyje važiavome į kitame Lietuvos gale esantį cechą  pirkti  grikių lukštų maišų (juokiasi). Likus kelioms savaitėms iki gimdymo šaltą žvarbią dieną prie jūros darėm mybabybox.lt dėžučių fotosesiją: dėliojome iš akmenukų mybabybox.lt užrašą, puošėme gėlėmis ir mūsų dėžutėmis. Pro šalį einantys žmonės skaitė mūsų užrašą, o mes viduje degėm iš laimės, kad tai, apie ką tik kalbėjome, pagaliau realizuojasi. Beveik 4 mėn. susitikdavome su Joleta kiekvieną dieną, ieškodavom tiekėjų, dėžučių, papuošimų, fotografuodavome dovanų rinkinius, talpindavime į internetinę parduotuvę prekių aprašymus, vertėm į anglų/rusų kalbas tekstus ir mažais žigsneliais judėjom į priekį. 

Abi matėme tą pačią viziją, tokias pat spalvas, kurios vyraus mūsų parduotuvėje, kiekvieną kaspinėlį rišdavome iš kelių kartų, kad tik jis atrodytų tobulai. Juokiausi, kad negimdysiu, kol neatsidarys mybabybox.lt parduotuvė. Viską spėjom puikiai – balandžio pradžioje startavo parduotuvė, o po poros savaičių susilaukiau mažylio (šypsosi).

JOLETA: Idėjos virtimas realybe užtruko daugiau nei keturis-penkis mėnesius, viską bandėme apgalvoti iki pačių mažiausių smulkmenų – spalvos, papuošimai, tiekėjų paieška, svetainės kūrimo procesas bei reikalai, susiję su veiklos įregistravimu VMI.  

20140204095532-92367.jpg

Kaip vyko visas e.parduotuvės kūrimas - kas kūrė dizainą, logotipą, kas tvarkė biurokratinius reikalus? 

JOLETA: Logotipą bei visą parduotuvės dizainą, besiremdama mūsų idėjomis, kūrė profesionali, internetinių sprendimų įmonė, kurianti elektronines parduotuves. Nuo pat pradžių mes abi žinojome, kad norime šiltų, jaukių spalvų parduotuvės – jokių būdu ne standartinės, tik informacinio pobūdžio. 

DAIVA: Tikime, kad mūsų parduotuvė gyvuos ilgai, todėl kiekviena detalė buvo kruopščiai apgalvota. Atsidarius mūsų puslapį turi būti viskas gražu ir aišku tiek mums pačioms, tiek pirkėjams. 

JOLETA: Biurokratinius reikalus tvarkėme abi su Daiva - veiklą įregistravome VMI, ten pat lankėme ir seminarus, konsultavomės su specialistais, kadangi abiem tai buvo nauja patirtis. 

- Kaip sukūrėte pavadinimą? Ir kodėl jis angliškas? 

JOLETA: Būtent tokį pavadinimą mes sugalvojome remiantis panašių užsienio parduotuvių patirtimi – "baby box" – tai tradicinė dovanėlė, gimus mažyliui. Tokį pavadinimą pasirinkti patarė ir mūsų svetainę sukūrusi bei kuruojanti įmonė. Ateityje tikimės perspektyvos sulaukti ir užsienyje.

DAIVA: Mūsų pagrindinė idėja yra dovanų dėžutės sveikinti tėvelius gimimus kūdikiui, todėl mybabybox.lt pavadinimas tiko kuo puikiausiai. 

20140204095554-96208.jpg

- Už ką kiekviena esate dabar atskinga - ką daro viena ir kita konkrečiai?

DAIVA: Aš daugiau bendrauju su mamytėmis www.facebook.com/mybabybox.lt, talpinu informaciją apie mūsų prekes, organizuoju įvairius konkursus, kuomet galima laimėti dovanėles. Joleta – deda skelbimus į įvairius reklaminius puslapius, rašo straipsnius informaciniams šeimų portalams. 

JOLETA: Abi esame atsakingos už prekių patalpinimą svetainėje – pagal galimybes skirstomės darbus. Pas teikėjus važiuojame taip pat dažniausiai abi. Turime gerų draugų bei padėjėjų, kurie kartais patalkina fotografuojant prekes ar nuotraukas, kurias skelbime facebooke. Bendradarbiaujame ir su spaustuve, kuri spausdina logotipus, vizitines korteles ir pan.

- Kokie buvo (ar vis dar yra) jūsų pagrindiniai darbai be šios parduotuvės? 

JOLETA: Šiuo metu dar dirbu įmonėje "Stenaline" ir esu….mama, auginanti dešimties metų sūnų Henriką. 

DAIVA: Aš esu motinystės atostogose. Dirbau farmacinėje kompanijoje. Planuoju būti namuose su mažyliu 2 metus, o po to bus matyti.

20140204095726-61190.jpg

- Kur reklamuojatės, planuojate reklamuotis ir kodėl? 

JOLETA: Reklamas talpiname internetiniuose protaluose. Taip pat turime draugų – interneto parduotuvių, su kuriomis apsikeitėme logotipais. Reklamą talpiname ir Šeimos gerovės Centre, Klaipėdoje, įstaigose, kur renkasi mamytės su mažyliais – baseinuose, mokyklėlėse ir pan. Informaciją apie naujausias prekes talpiname facebooke.

DAIVA: Savo parduotuvę reklamuojame ir Nėštumo kalendoriuje, Kūdikio dienoraštyje. Šiuos leidinius gauna kiekviena besilaukianti moteris ir pagimdžiusi mamytė iš savo gydytojo.

- Kiek reikėjo investicijų šiai parduotuvei? 

JOLETA: Dalį investicijų sudarė internetinės parduotuvės kūrimas, taip pat prekių įsigijimas, išlaidos reklamai. 

DAIVA: Užteko savų santaupų, paskolų neėmėme, vyrų pinigų neprašėme (juokiasi). Kai turi svajonę ir aiškų tikslą – viskam užtenka ir pinigų, ir laiko. 

- Esate klaipėdietės - ar yra kokių ypatybių kuriant verslą ne sostinėje?

DAIVA: Kadangi prekyba vyksta internete, didelės reikšmės kuriame mieste tu įsikūręs nėra. 

JOLETA: Galbūt didesniuose miestuose yra daugiau potencialių klientų, juose taip pat įsikūrę ir pagrindiniai tiekėjai – todėl daugelį prekių iš jų gali pasiimti tiesiogiai, nereikia papildomų siuntimo išlaidų – taip kurti ir plėtoti verslą paprasčiau. Kadangi gyvename Klaipėdoje, jaučiame, kad čia daug bendraminčių, o ir mūsų klientai ypatingi – jie yra atviresni naujovėms.  

20140204095658-62963.jpg

- Papasakokite apie savo vaikučius - ar užtenka per darbus laiko ir jiems? Ką dažniausiai veikiate?

DAIVA: Mano vyresnysis Danielius – 9 metų, jau trečiokas, labai aktyvus ir judrus vaikas, visur nori dalyvauti ir lyderiauti. Kiekvieną dieną po pamokų lanko būrelius - plaukimo treniruotes, tinklinį. 5 metus lankė karate. Jau pats savarankiškai iš mokyklos nuvažiuoja į būrelius ir grįžta namo. Stengiuosi kiekvieną vakarą kartu ruošti namų darbus, savaitgaliais einam kartu į kiną, spektaklį ar pasivaikščioti. 

Mažajam Adomėliui – 9 mėnesiai. Jis Mybabybox.lt reklaminis veidas (juokiasi). Dabar toks amžius, kai viskas jam nauja, smalsu, viską reikia išbandyti, išragauti, visas spinteles patikrinti.. Prie kompiuterio prisėdu mažiukui užmigus, o siuntinius siunčiam kartu – ir pasivaikštom, ir darbą padarom.

Stengiuosi abiem vaikam skirti kuo daugiau laiko. Džiaugiuosi, kad vyresnysis noriai žaidžia, užsiima su mažuoju. O mybabybox.lt laiko užtenka. Man tai, ir malonumas, ir atitrūkimas nuo namų ruošos.  

20140204095632-77628.jpg

JOLETA: Mano sūnus Henrikas jau dešimties metų ir ketvirtokas. Lanko mokyklą su dailės pakraipa, yra kūrybingas, mėgsta piešti, lipdyti. Taip pat lanko tinklinio būrelį bei plaukimo treniruotes. Taip at mėgsta čiuožinėti ant ledo. Darbo dienomis daugiausia vakarus leidžiame kartu – kartais tenka talkinti ruošiant namų darbus, o savaitgaliais lankomės filmuose, spektakliuose. Turime du šuniukus, todėl tenka ir su jais kasdien abiem pasivaikščioti. Mėgstame leisti iškylas gamtoje, pasivaikščioti su šeima ar draugais prie jūros. 

- Tradicinis klausimas - ar galima teigti, jog šio verslo imtis įkvėpė motinystė?

JOLETA: Taip, galėčiau taip teigti, kadangi mūsų vaikučiai dar ne tokie dideli, todėl neužmiršome, ko reikia kūdikiams. Kai auginau Henriką, rūbelių, čiulptukų ar medinių žaisliukų pasirinkimas buvo nedidelis. Jei planuočiau antrą vaikelį, dabar būtų paprasčiau.

DAIVA: Aš tai 100% galiu teigti, kad šito verslo imtis įkvėpė motinystė. Nes tik besilaukiant antrojo mažylio atsirado daugiau laisvo laiko, naujų idėjų, tad šia puikia galimybe negalėjau nepasinaudoti. 

- Turite ir keletą nelietuviškų žymių gamintojų prekių - ar sulaukia jos lietuvių susidomėjimo?

JOLETA: Taip, šios prekės sulaukia klientų susidomėjimo, nors iš pardžių buvo daugiau kaip eksperimentas. Mus sužavėjo itin aukšta šių prekių kokybė – jos stilingos, gerai nešiojasi, jas lengva prižiūrėti. Tačiau pastebime, kad mūsų klientai daugiau vertina ne prekinius ženklus, o natūralumą – šilką, merino vilną. Užsienio dizainerių gaminiai klientus gali atbaidyti aukštesne kaina. 

20140204095806-20212.jpg

- Kas populiariausia parduotuvėje, o kas nepateisino jūsų lūkesčių?

JOLETA: Populiariausi yra mūsų pačių siūti gaminiai – grikių lukštų pagalvės, mūsų siūti žaisliukai bei ekologiški rūbeliai ir kosmetika.

DAIVA: Džiaugiamės kai tas pats pirkėjas sugrįžta į mūsų parduotuvę ir perka dar kartą. Tai parodo, kad dovanėlė patiko.

- Kokie ateities planai? 

JOLETA: Plėsti prekių asortimentą, skirti daugiau lėšų reklamai bei tapti užsienio įmonės atstovais Lietuvoje. Dar svarstome kelių užsienio įmonių pasiūlymus dėl bendradarbiavimo. 

DAIVA: O aš turiu nerealią svajonę, kad kiekviena šeima, susilaukusi mažylio gautu dovanų Mybabybox.lt dovanėlę ar Prenumeratą. Bet, kaip sakoma -  būk atsargus svajodamas, nes kartais svajonės išsipildo (šypsosi).

Ačiū už pokalbį!

Dovanėles, rinkinius, prenumeratą ir daugybę kitų mielų daiktų rasite www.mybabybox.lt, o pabendrauti galite www.facebook.com/mybabybox.lt.

20140204095900-78557.jpg

pypse pypse 04. Feb 2014, 12:23

Labai šiltai persiskaitė. N ir ta idėja kad kokį žiemos vakarėlį sulauki dovanėlės... nu norėčiau. Net labai. Reikia pasižvalgyti ir po internetinį puslapiuką