Verslios mamos Dovilės veikla - tekstų rašymas!

Verslios mamos Dovilės veikla - tekstų rašymas!

10. Feb 2015, 10:30 Goda_Mamyciuklubas.lt Goda_Mamyciuklubas.lt

Prisipažinsiu, jog Verslios mamos rubrikoje labiausiai mėgstu... atradimus! O dar labiau, kuomet jais dalinasi mamos. Dovilė Joneliūnienė pagimdžiusi dukrą nesigraužė, jog neturi jokios darbo patirties, o pati ėmėsi iniciatyvos! Taip po truputį, po žingsnelį dirbo tam, kad turėtų tai, ką dabar turi - nuosavą žurnalistikos ir viešųjų ryšių  agentūrą "Piero plunksna"  www.facebook.com/PIERO-plunksna  .

20150209161924-67079.jpg

- Papasakokite apie savo dukrytę - kiek metų, ką lanko, koks vardas, ką mėgsta?

- Dukrytė Elzė gimė 2011 metų rugsėjo 8 –ąją, jai trys metai keturi mėnesiai (šypsosi). Nuo trejų metų Elzė lanko darželį, tad namuose su mažyle ir buvau iki tol, kol ji pradėjo lankyti „Naminuką“. Dukra labai aktyvi, linksma, nuo pat ankstyvos vaikystės pastebėjome, kad noriai ir puikiai piešia, labai mėgsta šokti, dainuoti, vaikų darželyje yra tikra „linksmybių siela“, kuri mielai organizuoja žaidimus. Tad mūsų namai pilni džiaugsmo ir gyvybės, mažylė vis kažko naujo prisigalvoja, labai noriai lanko darželį, nes mėgsta žmones, vaikus, bendravimą.

- Ką dirbote iki gimstant dukrytei? 

- Mano motinystės instinktas labai stiprus, apie vaiką svajojau seniai ir nebuvo baisi net materialinė padėtis, susituokus nusprendėme planuoti ir vaikutį, nors tuo metu buvau ketvirtame studijų kurse, nebuvau dirbusi, tačiau sunkumų nebijojome. Nėštumas buvo sklandi, maloni būsena, visus devynis mėnesius buvau linksma, laiminga, aktyvi, gaminau, keliavome prie ežero, į kavines, dažnai ir daug vaikščiojau. Džiaugiuosi, kad galėjau ir sėkmingai studijuoti. Jaučiau, kad dukrytė gims 8 arba 18 dieną, taip ir buvo... 

- Kaip kilo mintis užsidirbti rašant straipsnius? Ar turėjote įgūdžių? Kas? buvo pirmieji užsakovai? Kaip vėliau gaudavote užsakymų

- Idėja rašyti straipsnius kilo, kai gimus dukrytei norėjosi kažkaip realizuoti žinias, įgytas studijuojant (baigiau lietuvių filologijos ir redagavimo studijas). Mokytoja dirbti negalėjau, tad ieškojau veiklos, kuria užsiimti galėčiau būdama namuose ir užsidirbti. Pati parašiau vieno interneto portalo apie sveikatą redaktoriui, pasiūliau redagavimo paslaugas, tačiau jis man pasiūlė pabandyti ruošti tekstus.

Temas, pokalbius su pašnekovais turėjau organizuoti pati. Sekėsi tikrai neblogai, per savaitę paruošdavau penkis tekstus, teko pabendrauti su gydytojais, daugiau sužinojau apie sveikatą, aktualias temas. Tiesa, tuo metu dar neturėjau patirties, buvo ir šiek tiek klaidų, tačiau po truputį tobulėjau.

Netrukus pamačiau skelbimą, kad leidykla ieško žurnalistų straipsnių rašymui knygai „77 pergalės prieš vėžį“. Buvau priimta, paruošiau 7 tekstus, tai buvo neįkainojama patirtis, visus pašnekovus pamenu iki šiol, jų skaudžios patirtys, viltis, noras gyventi liko iki dabar. Kiekvienas paruoštas tekstas savitas, ypatingas. Rašyti nebuvo paprasta, užmigdydavau dukrytę ir skambindavau pašnekovams, po to susikaupdavau ir ruošdavau tekstus, pabudus dukrai, mintys „pabėgdavo“ ir vėl jas stengdavausi sugrąžinti vakarais.

Iki to laiko, kol dukrai suėjo trys metai ir ji pradėjo eiti į darželį, dirbau daugiausiai namuose, tiesa, pirmieji kartai, kai dukrą palikdavau auklei, buvo, kai įsidarbinau vieno laikraščio redakcijoje ir buvau atsakinga už „Sveikatos priedo“ redagavimą ir straipsnių ruošimą, vėliau vienoje įmonėje ruošiau reportažus, mergytė sunkiai mane išleisdavo į darbą, tačiau po truputį apsipratome. 

20150209215054-52874.jpg

- Kokios tematikos tekstus rašote?

- Pradėjau rašyti sveikatos temomis, tačiau per daugiau nei trejus metus ruošiau tekstus ir verslo, teisės, ekonomikos, grožio, meno temomis. Tematika įvairi, visi pašnekovai ir visos temos yra savitos. Ruošdama tekstus kaupiu informaciją, stengiuosi įsigilinti į problematiką. Svarbiausia, kad daug minčių ir idėjų kyla dažniausiai vakarais. Paseku Elzei pasaką, užsnūstu, o atsibundu vidurnaktį nuo daugybės minčių apie straipsnių temas, projektus ir puolu užsirašyti (juokiasi).

Visur įžvelgiu tematiką – apsipirkdama, eidama gatve, pasivaikščiojant ar atostogaujant pastebiu užrašus, žmonių bendravimą ir iš to kylančias aktualijas, įdomias skaitytojui. Vienas svarbiausių žurnalisto ypatybių – smalsumas, be jo, negims ir naujos idėjos.

- Kada įkūrėte Piero plunksna? 

- Įmonę įkūriau spalio 13 dieną, pavadinimas gimė netikėtai, norėjau, kad jis būtų susietas su rašymu, o plunksna – svarbiausias rašytojo įrankis, Piero (rusiškai „plunksna“), tačiau šis pavadinimas jau buvo registruotas, tad nusprendžiau pridėti ir lietuvišką plunksną (šypsosi). 

- Kokias paslaugas teikia jūsų įmonė?  

Piero plunksna teikia žurnalistikos ir viešųjų ryšių paslaugas. Kuriame projektus, straipsnių ciklus, ruošiame tekstus specialiesiems įmonių leidiniams bei katalogams, siūlome įmonių viešinimo paslaugas.

- Kokių užsakymų nepriimate?

- Visuomenė visuomet domisi naudinga informacija, tad žiniasklaidos paklausa visuomet išliks, tik išmaniųjų technologijų amžiuje viskas persikelia į mobiliuosius telefonus, kompiuterius, tad labiau aktuali tampa portaluose viešinama informacija.

Jokiems užsakymams nesakau griežto „ne“. Visuomet išsiaiškinu užsakovo lūkesčius, jei man atrodo kažkas nepriimtina arba nenaudinga užsakovui, pasiūlau keletą sprendimo variantų, pasiūlau paruošti keletą bandomųjų tekstų, tuomet pasirenkame geriausią, užsakovo lūkesčius atitinkantį variantą.  

20150209162203-72651.jpg

- Kodėl jie renkasi jus, o ne pvz. žinomas komunikacijos bendroves ar pigesnius "freelancerius"?

Todėl, kad svarbiausia kokybė, o ne kiekybė. Aš myliu savo darbą ir visuomet klientams siūlau geriausią variantą: kokybės ir kainos santykį, nes mano pagrindinis tikslas yra ne kuo daugiau užsidirbti, o pateikti kokybišką rezultatą, prisidėti prie užsakovo įmonės sėkmės, tobulėti. Be to, dar vienas iš pagrindinių įmonės darbų - įvairių socialinių projektų organizavimas, kuriuose, straipsnių, diskusijų forma, analizuojamos pagrindinės visuomenės problemos.

- Kur reklamuojatės?

- Pagrindinė ir geriausia reklama įmonei yra kitų užsakovų atsiliepimai, tad nesirūpinu papildoma reklama. Įvertinimas yra geriausias ir patikimiausias kelias į sėkmę.

- Ar dirbate viena, ar turite partnerių, darbuotojų? 

- Dirbu kartu su dar vienu žurnalistu, stengiuosi padėti ir leisti tobulėti kūrybiškai sielai..

- Kaip žadate augti, plėstis? 

- Be jokios abejonės žadu sukurti didesnę komandą, kuria galėčiau pasitikėti, augti, kurti. Artimiausiuose planuose komandą papildys vertėjas, viešųjų ryšių specialistas ir dar vienu žurnalistas..

20150209214928-85774.jpg

- Ką pasiūlytumėte daryti mamoms, kurios irgi mano galinčios rašyti, bet nežino, kaip parduoti savo paslaugas? 

- Visuomet siūlau bandyti, nenuleisti rankų, siekti savo tikslo, svarbiausia, kad motyvacija neturi būti pinigai. Mylėti savo darbą – tai stipriausia motyvacija atlikti jį gerai. 

- Ar jaučiatės radusi save, savo pašaukimą?

- Tikrai taip, neįsivaizduoju savęs kitoje srityje, žinote, mėgstu paklausti žmonių, kokią veiklą jie pasirinktų, ar kokią svajonę išpildytų, jei nereikėtų galvoti apie pinigus? Dažnas atsako, kad norėtų grožio salono, kad tiesiog nieko nedarytų, tik keliautų, pildytų savo įgeidžius. O aš galiu pasakyti viena: nedaryčiau nieko kitaip, nes tai sritis kurioje tobulėju kiekvieną dieną, realizuoju savo idėjas, mintis, kūrybą. Linkiu kiekvienai/kiekvienam rasti tokią nišą ir niekad nenuleisti rankų.

Ačiū už pokalbį!

"Piero plunksna" galite rasti www.facebook.com/PIERO-plunksna arba www.piero.lt