Verslios mamos Rasa ir Kristina sukūrė atsiliepimų apie darželius tinklalapį

Verslios mamos Rasa ir Kristina sukūrė atsiliepimų apie darželius tinklalapį

17. Mar 2015, 12:00 Goda_Mamyciuklubas.lt Goda_Mamyciuklubas.lt

Kaunietės mamos Rasa Čabaniuk ir Kristina Abrutienė susitiko žaidimų aikštelėje nusprendė ir be draugystės atrado dar vieną dalyką - bendrą verslą, todėl įkūrė darželius, žaidimų kambarius ir aikšteles vertinantį puslapį www.vaikodiena.lt, kuris kada nors atneš didelį pelną, o kol kas dovanoja milžinišką pasitenkinimą.

20150317093843-50656.jpg

- Kas yra vaikodiena.lt? 

Kristina: Vaikodiena.lt - tai Lietuvos ikimokyklinio ugdymo įstaigų atsiliepimų katalogas.

Rasa: Portalas, kuriame ne tik galima rasti informaciją apie atitinkamą įmonę, bet ir pasiskaityti  atsiliepimus bei nuomones apie tą įstaigą, kas yra labai svarbu. Nes pasiūla didžiulė ir atsirinkti kas gera ar bloga, galime tik sužinoję iš patirties. Kiekvienas tėčio ar mamos paliktas atsiliepimas padės apsispręsti ir išrinkti savo vaikui geriausią darželį, mokyklėlę ar gydymo įstaigą.

- Kam kilo mintis apie tokį puslapį ir kaip?

Kristina: Vieną penktadienio rytą, mėgavomes maloniu pašnekesiu ir gerdamos kavą, vis galvojome kuo čia užsiimti ir prasiblaškyti, duoti veiklos protui, nes nuo „mamytiškų rūpesčių“ ir tikrai geroms mamoms kartais norisi „pabėgti“. Tuomet ir prisiminėme su kokiu vargu teko ieškoti vos prieš kelis metus dar tik šviežiai iškeptiems tėveliams tinkamos ugdymo įstaigos savo pirmaginiams. Kiek teko vargti kol kažką tinkamo radome įvairiuose forumuose, internetinėje erdvėje, kiek perskaityti straipsnių apie visokias ugdymo įstaigas, kurie padėjo pagaliau apsispręsti į kokį darželį norime užrašyti savo mažuosius. Net iki šiandienos, negalėjau įsivaizduoti, kad ikimokyklinukams yra tiek būrelių ir stovyklų, privačių darželių, kiek mes jų dabar radome rinkdamos informaciją šiam mūsų projektui. Taip ir gimė mintis, kad viskas galėtų būti vienoje vietoje ir sukonkretinta, kad kuo papraščiau ir mažiau tektų sugaišti laiko paieškoms. 

Rasa: Tai Kristina pasiūlė sukurti puslapį, didžiausias klausimas buvo kokį. Tuomet supratome viena, kad tai kuo mes norime užsiimti, mums turi būti artima širdžiai. Pirmiausia mums tai turi būti įdomu. Kadangi esame abi mamos ir kol kas visas gyvenimas sukasi apie vaikus, aš pasiūliau temą "vaikų darželiai". Griebėme popieriaus lapą ir tušinuką, ir mintys pasipylė viena po kitos. Lapas prisipildė idėjų per keletą minučių. Supratome, kad einame teisinga linkme. Kruopštaus informatikos specialisto dėka mūsų vizija tapo reali ir įgyvendinama.

- Kaip jūs susitikote ir kodėl nusprendėte dirbti kartu? 

Rasa: Susipažinome kieme važinėdamos su vežimukais su vaikais. Mamos važinėdamos lauke visad atkreipia dėmesį viena į kitą, taip ir mes susipažinome. Pradėjome bendrauti, lankytis viena pas kitą, vaikai susidraugavo, ir labai pamėgome leisti laiką kartu šeimomis.

Kristina: Kaip ir daugelį tėvelių – mus supažindino mūsų vaikai. Tas pats kiemas, ta pati karstynė, panašaus amžiaus mažiukai, kurie net elgiasi panašiai, nors yra berniukas ir mergaitė. O toliau jau viskas ėjo taip, tarsi taip ir turėjo būti...pirmiausia idėja, po to realizacija ir dabar bendras komandinis darbas. Kartais užtenka vienai pagalvoti ir net nereikia sakyti, nes kita jau žino apie ką buvo pagalvota - kaip taip yra, sunku paaiškinti, bet tai verčia mus kartu dirbti, stengtis, ir svarbiausia - vieną kitą palaikyti.

- Kokios jūsų "pagrindinės" profesijos ir kaip jos įtakojo kuriant šį puslapį?

Kristina: Esu baigusi reklamos ir marketingo magistro studijas Kauno technologijos universitete, iki pirmojo vaikučio dirbau spaustuvėje pardavimo vadove. Jau tuomet vien tik darbo neužtekdavo, tad laisvu laiku fotografuodavau ir jau turiu 10 metų profesionalios fotografės darbo patirties. Nuolat norisi kažką kurti, tobulėti ir siekti kartais nepasiekiamų tikslų. Kuriant šią svetainę sukaupta visapusiška darbo patirtis tikrai daug padėjo – nuo bendravimo su klientais iki drąsos bei užsispyrimo ir technologinių žinių. Nes teko viską suplanuoti, įvertinti bei vienu žingsniu visuomet būti priekyje.

Rasa: Aš esu baigusi KTU Elektronikos inžinerijos magistro laipsnį, ir visad dirbau panašų darbą. Taigi, darbas prie kompiuterio visad patiko, tai ir buvo vienas iš įtakojančių veiksnių kuriant portalą.

Kristinos šeima

20150317093913-60373.jpg

- Kada sugalvojote idėją ir puslapis pradėjo veikti?

Rasa: Palikus dukrą darželyje, pajaučiau tuštumą, kad nebeturiu ką veikti. Tiek metų bėgau, rūpinausi dukra, ir staiga viskas sustojo. Pasidarė liūdna. Tuomet su Kristina gėrėme kavą ir svarstėme kuo užsiimti, kad diena nebūtų tuščia, kad turėtume sau malonios veiklos. Nes abi esame ambicingos ir nemėgstame sėdėti ir nieko neveikti.

Kristina: Puslapis vystėsi ir kūrėsi tiesiog savaime, atrodė, kad viskas jau buvo senai už mus suplanuota ir tik tereikėjo to rytinio pokalbio. Šis mūsų su drauge bendrai vadinamas „kūdikis“ kol kas yra tik keliomis dienomis jaunesnis nei, kad mano mažoji dukrytė. Tad augant savo vaikui, matau kaip ir auga šis mūsų projektas.

- Kaip sugalvojote pavadinimą? Kokie buvo kiti variantai?

Rasa: Darbas buvo nelengvas, nes internetinėje erdvėje panašia temą jau galybė puslapių bei pavadinimų. Kol vaikai lauke dūko žaidimų aikštelėje, mes galvojome pavadinimą, kilo įvairiausių minčių, norėjosi kad pavadinimas būtų lengvai įsimenamas, trumpas, aiškus ir kad jame tilptų viskas, ką galima rasti mūsų puslapyje. Tiesiog vardinome sugalvotus variantus, klausėme kaip skamba, tikrinome internete ar tokio domeno nėra. Ir Kristina pasakė vaikodiena. Klausimų nebekilo, tai buvo idealiausias variantas, atspindintis mūsų portalą bei idėją. 

KristinaTarp kitų variantų buvo vaikolaikas.ltmusudarzeliai.ltugdykvaika.lt ir pan.

- Kas buvo sunkiausia kuriant tinklalapį?

Rasa: Kuriant tinklapį negaliu pasakyti, kad kažkas buvo sunkaus. Kompiuterija man artima, viskas buvo aišku ir svarbiausia labai įdomu. Supratau, kad jau pasiilgau dirbti, mąstyti, mokytis, kurti.

Kristina: Sunkiausiu etapu pavadinčiau pirmuosius atsiliepimus, nes niekas nenori būti pirmas, kuris net ir anonimiškai norėtų palikti atsiliepimą apie dar neįvertintą darželį ar įstaigą. Taip pat nelengva būna atlaikyti ir kritikos strėles, nes lietuviai yra ganėtinai apatiški ir linkę daugiau kritikuoti nei padėti vieni kitiems, net ir tuomet kai jiems patiems tai yra aktualu.

Rasos šeima

20150317093947-44421.jpg

- Ar domėjotės internetinių puslapių valdymu, kūrimu, administravimu ir reklamavimu?  

Rasa: Taip. Ilgų naktų dėka, kai dukrytė saldžiai miega, rinkau informaciją, skaičiau straipsnius, domėjausi kas tai yra, kaip tai kuriama ir vykdoma. Ir tai nuolat vyksta, nuolat domiuosi viskuo, kas susiję su puslapio kūrimu, tobulinimu, reklama.

Kristina: Kadangi vyras dirba šioje srityje jau ne vienerius metus, tai buvo tikras mums pagalbininkas, tačiau tikrai teko prisiminti ir vadybos pagrindus ir marketingo strategijas, susipažinti su socialinių tinklų marketingu, išmokti valdyti pačią vidinę puslapio sistemą, net jau buvo bandymai „nulaužti“ mūsų katalogą. Tačiau kai yra patyręs žmogus šalia, net kibernetinės atakos nebaisios.

- Kaip ir kur reklamuojatės?

Kristina: Dalyvaujame didžiausiuose mamų organizuojamose įvairių miestų grupėse, žinoma, socialiniuose tinkluose aktyviai vykdome veiklą, esame sudarę su keliais portalais bendradarbiavimo sutartis, portalas užregistruotas įvairiuose kataloguose, ieškome net rėmėjų švietimo srityje, nes vis tik vykdoma švietimo programa apie ikimokyklinį ugdymą.

Rasa: Reklamuojamės socialiniuose tinklapiuose, skelbiame konkursus įmonių, kurios reklamuojasi pas mus, viešuose mamyčių turgeliuose daliname lankstinukus, kviečiame mamas jungtis. Važiuojame į mokyklėles, darželius bei kitas įmones, susijusias su mūsų veikla, pasakojame apie mus. Paliekame lankstinukus darželiuose. Daliname tėveliams, sutiktiems gatvėje ir pan. Taip pat skelbiame apie mus įvairiuose forumuose.

- Kaip pasiskirstote darbus? 

Rasa: Kai tik turime laisvą minutę, sėdame ir dirbame. Susitinkame, aptariame dienos ar savaites planus, taip ir pasiskirstome kuri ką atliks. Kartais dirbame kartu.

Kristina: Pirmadieniais susitinkame aptarti savaitės planus, numatome svarbiausius prioritetus, išdėstome pastabas viena kitai, keliame ūpą, jai netyčia pavargstame, strateguojame. O svarbiausia, kad susiderinusios dirbame kiekviena tai, kas maloniausia ir ką geriausiai išmanome – be paliepimų, be jokio streso, kaip svajonių darbe...

- Kada tikitės, jog puslapis taps pelningas? Ar to neskaičiavote?

Rasa: Pirmiausia tikimės, kad mus išgirs, dabar didžiausias darbas parodyti Lietuvai, kad mes esame ir kas mes.

Kristina: Kol kas tai mūsų mylimas kūdikis, kuris nevertinamas dar jokiais pinigais ir perdaug brangus, kad būtų įkainotas. Kažkada paklaustos vyro, ar jį sutiktume parduoti, vienbalsiu sušukome, kad NE. Tad ir pelno neskaičiuojame, kiek atneš pajamų, tiek ir bus gerai, kol kas trykštame idėjomis, nuolatiniu noru pildyti, koreguoti.

- Papasakokite apie savo vaikučius - kiek metų, kokie vardai ir kas juos prižiūri? 

Lukas ir Paulina

20150317094029-58216.jpg

Rasa: Su vyru auginame dukrą Pauliną, du metai ir aštuoni mėnesiai. Labai judri bei linksma mergaitė, nuolat domisi viskuo ir nemėgsta būti namuose. Labai kalbi ir mėgsta bendravimą su žmonėmis, tai priverčia tėvus aktyviau leisti savaitgalius bei vakarus po darbo. Nuo šio sausio lanko darželį ir labai puikiai sekasi, mėgsta vaikų kompanijas, myli auklėtojas. Vakare metame darbus ir kompiuterius į šalį ir visą laiką atiduodame dukrytei. Kartu gaminame, žaidžiame lauke bei namuose. 

Kristina: Mano sūnui Lukui yra 3 metukai. Labai guvus vaikinas, nuolat judesyje, bėgantis, judantis ir reikalaujantis namuose nemažai dėmesio. Tad kai būna tos dienos kai serga ir neina į darželį, namuose dirbti sunkoka, bet ir tai tikrai įmanoma. Mažoji Saulytė skaičiuoja tik pirmuosius mėnesius(3 mėn.), tačiau yra nuo pat gimimo visiška brolio priešingybė – ramybės įsikūnijimas. Jau dabar net kai pati maitinu, ji išmiega visą naktį ir taip tikrai leidžia pailsėti, o dieną net ir su klientais pabendrauti bei kartu važiuoja į visus susitikimus, kantriai laukia, kol mama sutvarko darbo reikalus. Tačiau vakaras yra šventas mūsų šeimos laikas, kuomet visi keturi žaidžiame, kalbamės, o sekmadieniai oficialiai paskelbti – diena be kompiuterio, tai galioja net ir mūsų tėčiui (juokiasi).

- Kaip jiems išrinkote darželius?

Kristina: Kaip šviežiai mamai, teko tikrai daug skaityti ir sugaišti laiko, kol radau atsiliepimus apie dabartinį darželį. Tuomet atrodė dar viskas taip toli, juk tik mėnesio kūdikėlis buvo ant rankų, o dar viskas juk taip nauja, nepatirtą, o čia jau reikia apsispręsti į kurio darželio eilę „atsistoti“. Dėl to ir norėjosi, visos informacijos vienoje vietoje, o ne per kelioliką forumų, tūkstančio betikslių eilučių perskaitymo, bet tuomet dar buvo visi pirmi kartais su mažuoju ir apie jokį projektą nebuvo nė minties. Turbūt tam reikėjo subręsti...

Rasa: Kaune taip pat nėra lengva gauti darželį savo rajone, mes negavome, nors registravomės į du darželius, atėjus laikui lankyti, juose dar stovėjome eilėje. Ir tik kieme bendraujant su mamomis sužinojau, kad netoli namų esančioje mokykloje yra įsikūręs daugiafunkcis centras, kuriame priimami vaikučiai į darželio grupę, o nuvykus ten, mano nuostabai dar buvo keturios laisvos vietos. Iškart ir užrašiau dukrą.

Tuomet ir kilo mintis, kodėl nėra informacijos apie šį darželį, nors intensyviai ieškojau internete, sužinojau tik kieme per kitas mamas. Vadinasi tikrai trūksta puslapio, kuriame tėvai gali rasti visą reikiamą informaciją vienoje vietoje. Ir tuo labiau pasigedau atsiliepimų apie tą įstaigą, o taip norėjosi pirmą sužinoti tėvų nuomonę apie darželį, o tik paskui nuspręsti ar jis tinkamas dukrai. 

- Ar jau sulaukiate atsiliepimų, jog sistema būtų pasitarnavusi tėveliams? 

Rasa: Taip, pirmiausia, sulaukėme iš pažįstamų rato, kad puikus projektas, ir kad jie džiaugiasi, kad turės erdvę, kur galės pasidalinti savo padėka, o gal nusiskundimu apie darželį ar kitą įstaigą, į kurią veda savo vaikus. Taip pat sulaukiame palaikymo bei padėkų ir socialiniuose tinkluose. 

Kristina: Jau iš ne vieno tėvelio girdėjome padėką ir pagyrimą už šaunią idėją. Esame gavę, net kelis padėkos laiškelius, pagyrimus forume. Geras žodis ir galimybė suteikti pagalbą kitiems tėveliams – varomasis mūsų projekto variklis. Juk kažkada ir mes buvome šito kelio pačioje pradžioje, nežinojome kuo tikėti, pasitikėti, ar tikrai tai gera įstaiga, juk ją ne vienus metus lankys mūsų didžiausias turtas – vaikai. Tad kitų tėvelių patirtis ir objektyvi nuomonė yra labai svarbi.

Rasa su dukra Paulina

20150317094108-67171.jpg

- Vilniuje valstybinių darželių tėvai nesirenka, o džiaugiasi gavę. O kaip su privačiu sektoriumi?

Kristina: Privačiame sektoriuje tėveliai turi galimybę rinktis pagal kelis aspektus: rajoną, finansines galimybes, keliamus reikalavimus dėl laiko, maitinimo ir panašiai. Bet ir čia dar tinklas nėra išplėtotas pakankamai, nes privačių darželių nėra daug, o dalis jų yra tiesiog įkurti „pogrindžio“ principu ir nelabai kam žinomi. Tad mūsų projekto tikslas informuoti tėvelius ir apie tokius, nelabai kam žinomus, bet veikiančius darželius.

Rasa: Kadangi su darželiais nėra lengva visuose didžiuosiuose miestuose, ne tik Vilniuje, tai ir privačiame sektoriuje vietų skaičius yra ribotas. Tėvai veda vaikus į privačius darželius ne tik dėl to, kad negauna vietos valstybiniame, bet ir tikėdamiesi geriausios priežiūros savo vaikui, maksimalaus rūpinimosi savo vaiku, negailėdami mokėti gerokai daugiau nei už valstybinį.

- Vertinate ne tik darželius, bet ir vaikų kambarius ir žaidimų aikšteles bei mokyklėles - kodėl? 

Rasa: Kadangi mėgstame pramogas, dažnai lankomės mokyklėlėse ar žaidimų kambariuose bei lauko žaidimų aikštelėse ir pastebėjau, kad mamos neturi kur parašyti nusiskundimų ar pagyrimo žaidimų kambariui ar panašiai įstaigai. Juk vaiko diena, ne tik darželis, tai buvimas su šeima lauke, pramogos, aktyvus laisvalaikis. Pasiūla didžiulė, o sužinojus kitų tėvų patirtį lengviau pasirinkti kur nuvykti.

Kristina: Vaiko diena susideda ne tik iš darželių, bet ir veiklos savaitgalių metu bei po darželio, kuri ne ką mažiau yra svarbi mūsų mažiesiems. Tad čia taip pat trūksta informacijos apie stovyklas, žaidimų kambarius, mokyklėles, kurios lavina tam tikrus mūsų vaikučių gebėjimus. Gal tai nėra tiek baisu netinkamai pasirinkti šią ugdymo įstaigą kaip, kad darželis, bet ne ką mažiau norisi žinoti viską apie jas, o ypač kitų tėvelių patirtį.

- Ar sulaukėte atsiliepimų iš darželio ar mokyklėlės, kad jie jaučiasi neteisingai įvertinti? 

Rasa: Kol kas tokių atsiliepimų neturime, dauguma vertinimų yra teigiami. O kritika iš šalies priverčia pasitempti, pasistengti ir teikti kokybiškas paslaugas, kad to blogo atsiliepimo nebūtų.

Kristina: Kol kas nesulaukėme nepasitenkinimų, bet tikrai realu, kad ateityje bus visko. Neobjektyvi ir nepagrįsta informacija yra neviešinama, o ši internetinė erdvė nėra skirta šmeižimui. Tačiau net ir neigiamą nuomonę, jai ji yra pagrįsta faktais reikia mokėti kiekvienam priimti ir nesvarbu ar tai darželis ar mokyklėlė, ar bet kuri kita ugdymo įstaiga.

Kristina su dukra Saule ir sūnumi Luku

20150317094137-36195.jpg

- Kokie ateities planai?

Kristina: Nuolat tobulėti, augti kartu su vaikais. Artimiausioje ateityje mūsų pojekte bus galima išvysti užsienio lietuviškus darželius.

Rasa: Artimiausiu metu rinksime informaciją apie lietuviškus darželius, esančius įvairiose užsienio šalyse. Lietuviams, gyvenantiems ne Lietuvoje ir vedantiems vaikus į lietuviškus darželius, gal būt grįžtančius į Lietuvą pailsėti, mūsų portalo informacija bus labai aktuali. Atvykstant į Lietuvą pasisvečiuoti, jie galės rasti visą reikalingą informaciją, kur papramogauti su šeima. Kokius aplankyti parkus ar įdomias vietas.

Taip pat planuojame įtraukti ir visas mokyklas, esančias Lietuvoje, bei lietuviškas mokyklas užsienio šalyse. 

- Patarimas mamoms, kurios turi idėją tinklalapiui ir nežino nuo ko pradėti:

Rasa: Pirmiausia ši veikla turi būti jums artima ir patikti jums.

Svarbiausia žinoti konkretų tikslą bei lūkesčius. Ir nebijokite rizikuoti, jai yra didelis noras, jums tikrai pavyks. 

Kristina: Nuolat siekite savo tikslų – nes nieko nėra nepasiekiamo. O tinkamai surinkta ir subalansuota komanda – geriausias receptas pradžiai. Visa kita – tai teliks tik laiko klausimas.

Ačiū už pokalbį!

Informaciją apie darželius, žaidimų kambarius ir aikšteles rasite www.vaikodiena.lt, o pakalbinti mamas galite socialiniame tinkle www.facebook.com/vaikodiena.lt