Verslus tėtis Šarūnas: užpilamų košių nevalgę vaikai paskatino tėtį sukurti savo košes

Verslus tėtis Šarūnas: užpilamų košių nevalgę vaikai paskatino tėtį sukurti savo košes

20. Jan 2015, 10:00 Goda_Mamyciuklubas.lt Goda_Mamyciuklubas.lt

Vis dažniau šioje rubrikoje svečiuojasi tėčiai. Ir, jei atvirai, tuo labai džiaugiamės, nes jeigu juos imtis kažko naujo paskatino tėvystė, reiškia jie tikrai daug prie jos prisideda! Šįkart svečiuose Šarūnas Stumbrys, kuris kartu su žmona sugalvojo ir pradėjo gaminti košes kūdikiams ir vaikams MAMUKO (www.mamuko.lt)

20150119170250-41453.jpg

- Košėmis mažyliams dažniausiai rūpinasi mamos, kaip atsitiko, kad MAMUKO košes kuria tėtis? Kaip kilo mintis gaminti košes?

- Viskas prasidėjo tada, kai pradėjome auginti savo vaikus, prieš 4 metus. Mūsų vaikai nevalgė užpilamų košių: išbandėme įvairiausių gamintojų, bet vaikai tik paragavę iš karto išspjaudavo. Tada su žmona susimąstėme, ką daryti? Juk košės vaikams yra labai sveika ir  nenorėjome jų atsisakyti.

Tada pirkdavome ekologiškas kruopas virdavome 20minučių, trindavome ir tada mūsų vaikai valgydavo. Viskas kaip ir "gražu", bet tai užtrukdavo labai ilgai! Be to, kai grūdai verda 20 minučių,  lieka žymiai mažiau vitaminų, todėl mūsų MAMUKO košes reikia pavirti tik 3-5 minutes ir gaunate natūralią dar ,,laukais‘‘ kvepiančią košę. Dar vienas labai svarbus skirtumas, kad ekologiškas maistas kūdikiams ir ekologiškas maistas suaugusiems visiškai skiriasi. Skiriasi reikalavimai kokybei. Skirtumas yra 20 kartų. Pavyzdys: pelėsio (Aflatoksin B1) ekologiškame suaugusių maiste gali būti iki 2µg/kg, tuo tarpu kūdikių maiste <0,1µg/kg. Tai reiškai, kad jo apskritai nėra. Todėl mamos pirkdamos ekologiškus grūdus, juos virdamos ir duodamos savo vaikams, negali būti tikros, kad tie grūdai atitinka kūdikių reikalavimus. Visi mūsų grūdai ir košės yra ištirtos ir atitinka griežčiausius kūdikių maistui keliamus reikalavimus.

Košių kūryba vyko bandymo būdu - ragaujant skanaujant , sumaišant įvairiomis proporcijomis ir taip toliau. Košių prisivalgėme visam likusiam gyvenimui (juokiasi). Visos mūsų košės sukurtos bendradarbiaujant su Lietuvos gastroenterologais ir pediatrais, mes nuolat su jais konsultuojamės, kas yra naudinga kūdikiui, kokios yra pasaulinės tendencijos ir  kokias naujas košes kurti. Pradėjome nuo 3 košių, o šiuo metu turime jau 10.

- Prieš kiek laiko parduotuvėse pasirodė pirmoji košė?

- Pirmas košes į parduotuves išvežėme 2013 metų sausio mėnesį, todėl 2013 metus ir laikome MAMUKO košių gimimo data.

20150119170306-30754.jpg

- Kas kuria jų receptus? Kaip išvis vyksta košių gamyba?

- Košių receptūras kuria mūsų darbuotojai bendradarbiaujant su Lietuvos gastroenterologais ir pediatrais. Taip pat mamos aktyviai rašo laiškus ir prašo vienokių ar kitokių košių, todėl taip pat atsižvelgiame ir į jų pageidavimus.

Košių gamyba vyksta mūsų gamybinėse patalpose. Pirmiausia, atrenkama žaliava iš ekologinių Lietuvos arba ES ūkių, nes dalis grūdų Lietuvoje neauginama. Tada grūdai yra malami pagal mūsų patentuotą grūdų sumalimo technologiją iki smulkių kruopyčių. Sumalami smulkiai, kad nereiktų ilgai virti, bet grūdai išsaugo visas naudingas maistines medžiagas. Viskas yra kruopščiai patikrinama. O visos košės pagal mūsų patvirtintas receptūras yra fasuojamos rankiniu būdu.

- Maisto produktus vaikams pardavinėti sudėtinga, reikia krūvos leidimų - kaip jūs susitvarkėte su tuo?

- Taip pardavinėti kūdikių produktus yra labai sunkus verslas. Rinka Lietuvoje yra labai maža, reikalavimai labai dideli, leidimų reikia ne krūvos, o kalnų (šypteli). Kai pradėjome savo versliuką negalvojome, kad reikės tiek investicijų ir dokumentacijos, bet kai pradedi ir įdedi labai daug darbo, bemiegių naktų ir pinigų, tada labai gaila viską ,,numesti‘‘. Įmonę įkūrėme 2012 metais, o košes pardavinėti pradėjome 2013 metais. Metai laiko užtruko visų dokumentų tvarkymas, patalpų įrengimas, grūdų paieška ir daug daug kitų klausimų.

- Iš kur gaunate žaliavas košėms? 

- Dalį grūdų perkame Lietuvoje, dalį grūdų vežame iš užsienio, nes Lietuvoje užauga ne visi grūdai. Lietuvoje neauga ryžiai, nėra kūdikiams skirtų kukurūzų. Apskritai užauginti grūdus kūdikių maistui yra labai sudėtingas procesas.

- Ką veikėte prieš košių atsiradimą? Kaip tai padėjo ir įtakojo?

- Mano išsilavinimas yra vaistininkas, mano tėtis taip pat yra vaistininkas, o mama gydytoja, tad esu iš daktarų šeimos (juokiasi). Daugelį metų dirbau farmacinėse kompanijose su vaistais, pristatinėjau juos gydytojams, vaistininkams. Bet visą laiką norėjosi turėti savo verslą. Tas noras gyveno nuo pat pilnametystės kokius 10-13 metų (šypsosi). Buvo daug bandymų daryti vieną ar kitą, bet bandymai buvo nesėkmingi. Ir štai, dabar jau treji metai dirbu su kūdikių maistu, nors kalbant atvirai niekada nebūčiau patikėjęs kad tuo užsiimsiu!

20150119170322-76640.jpg

- Ar pats verdate savo vaikams košes? 

- Taip, savo vaikams verdu košes. Mėgstame grikius, avižas su kukurūzais. Kadangi mano vaikai jau didesni, tai valgome košes, kurios skirtos didesniems vaikams ir  yra pagamintos iš traiškytų grūdų. Tai košės rekomenduojamos nuo 12 mėnesių ir yra skirtos visai šeimai.

- Kaip sugalvojote pavadinimą?

- Pavadinimą sugalvojo mano žmona. MAMUKO pavadinimas man ir, manau, daugeliui primena mamas.

- Pakuotes puošia labai mieli nerti žaisliukai - kas juos nėrė ir kaip kilo mintis juos padaryti?

- Šiuos "mamukus" kūrėme patys, paskui nėrė mūsų dizainerė. Tiesiog norėjome sukurti kažką išskirtinio. Manau, šioje vietoje mums pavyko, nes ,,mamukai‘‘ tapo populiarūs.

- Ką manote apie konkurentų užpilamas košes?

- Mano devizas - gerbk konkurentą. Ką, manau, tai atspindi mūsų gaminami produktai. Kiekvienas esame laisvas žmogus ir turime teisę rinktis, mano tikslas ir ateitis gaminti ir toliau aukščiausios kokybės kūdikių maistą.

- Lietuvoje mamos dažniau verda pačios iš kruopų ir trina košes ar vis dėl to naudojasi jau pusiau paruoštais pusgaminiais?

- Dažniausiai perka MAMUKO košes (juokiasi).  Labai džiaugiuosi, kad mamos vertina mūsų produktus ir tikrai supranta produktų išskirtinumą ir naudą savo kūdikiams, tai mane labai džiugina ir aš joms labai už tai dėkingas.

- Ar planuojate košes pardavinėti užsienyje?

- Taip, planuojame ir dabar kaip tik vyksta paruošiamieji darbai.

- Kokias naujoves pristatysite artimiausiu laiku?

- Šiuo metu esame sukūrę ir pardavinėjame 10 skirtingų košių. Prekybos tinkluose pardavinėjame 7 košes kūdikiams ir artimiausiu metu pradėsime pardavinėti dar bent keletą jau vyresniems vaikams nuo 12 mėnesių. Taip pat greitu laiku pasirodys avižų košė. Tai nuolatinis procesas, tikrai nesustosime su 10 pozicijų, eisime pirmyn.

20150119170420-48703.jpg

- Papasakokite apie savo vaikučius - kiek metų, kokie vardai, ką lanko. Ar yra "Mamuko" gerbėjai?

- Aš auginu 2 vaikus - ketverių metų Ameliją ir dvejų Jokūbą. Abu lanko darželį. O MAMUKO košės yra kiekvieno ryto pradžia.

- Kas buvo sunkiausia kuriant šį verslą? 

- Sunkiausia buvo 3 metus gyventi negaunant jokios finansinės grąžos iš verslo. 3 metus viską investavome į įmonę negaudami jokių pajamų. Šis laikotarpis buvo vienas iš sunkiausių mano gyvenime, įvyko daug pasikeitimų, bet einame pirmyn.  Dabar, aišku, irgi nėra lengva, bet jau po truputį įsivažiuojame. Gamyba nėra toks paprastas verslas, o dar kūdikių maisto. Bet kaip aš mėgstu sakyti, būtų lengva darytų visi (šypteli).

- Ar nebuvo dienų, kai norėjosi viską mesti? 

- Taip buvo, bet į priekį stūmė begalinis noras turėti savo verslą, tikėjimas kuriamu produktu ir noras gyventi geriau. Kartais pagalvoju, kad buvome labai drąsūs tai pradėdami (juokiasi).

- Kiek tėvystė įtakojo šio verslo atsiradimą? 

- Vaikai ,,padiktavo“ verslo modelį nevalgydami užpilamų košių.

Ačiū už pokalbį!

Apie MAMUKO košes galite paskaityti www.mamuko.lt, www.facebook.com/mamuko.lt ir jas įsigyti "Assorti", "Sveiki produktai", "Rinkis Eko", "Du Medu" parduotuvėse, "RIMI Hypermarket", "Maxima XXX", "Maxima XX", "Prisma" prekybos centruose.

Liucyte Liucyte 20. Jan 2015, 15:47

Na, "Mamuko" tikrai ne vienuose pažįstamų namuose, kuriuose auga vaikai, teko matyti 😀
O rubriką galima būtų jau ir patikslinti: nebe "Versli mama", o "Verslūs tėvai" 😀