Vienos krūties istorija. Moteris katė ir jaunas mėnulis

Vienos krūties istorija. Moteris katė ir jaunas mėnulis

17. Mar 2017, 16:50 katerinav katerinav

20170317164643-48935.jpg 20170317164723-56148.jpg

Knygos pavadinimas: Vienos krūties istorija. Moteris katė ir jaunas mėnulis
Autorius: Erika Umbrasaitė
Originalo kalba: lietuvių
Leidimo metai: 2015
Puslapių: 188. 228.

Aprašymas:

Įdomus knygos formatas – dvi knygos sujungtos į vieną. Iš vienos pusės viena knyga, o iš kitos – kita. Tik „aukštyn kojomis“. Tai istorija apie kovą su vėžiu. Moteris, gyvenusi ramų gyvenimą, mylinti, mylima, gera mama, staiga užčiuopia guzelį krūtyje. Diagnozė – vėžys.

Turbūt kiekvienas susimąsto (bent jau aš tai tikrai), kaip reaguotų, ką darytų tokiu atveju. Aš kažkodėl manau, kad lengviau pakelčiau žinią apie man diagnozuojamą baisią ligą, negu mano artimiesiems... Nors... Niekada negali žinoti ar tikrai būtum toks stiprus, kaip įsivaizduoji. O gal pradėtum skęsti liūdesio ir depresijos okeane. Knygos heroje kovoja. Nors labai sunkiai išgyvena savo ligą. Ji nenori mirti, daug verkia, nemiega. Nuo stiprios chemijos išslenka plaukai, netenka daug svorio, jaučiasi leisgyvė, bet nepasiduoda. Daug skaito, sureguliuoja mitybą, vengia gyvulinio maisto, kuris, esą, augina vėžines ląsteles.

Šiame kelyje ją lydi jos mylimasis Jurgis. Jie visur kartu. Su jauduliu skaičiau apie vyro pastangas ir palaikymą. Koks džiaugsmas ir laimė turėti šalia žmogų, kuriam rūpi, kuris dėl Tavęs aukojasi ir palaiko. O ne pabėga, išsigandęs nežinios. Skausminga skaityti, kaip po krūties pašalinimo operacijos jiedu tolsta vienas nuo kito. Mažiau kalba, neatvirauja...

Visgi kova su vėžiu pasirodo gali būti laimėta arba bent jau pristabdyta. Ir – kokia naujiena! Moteris pastoja. Vos keli mėnesiai po chemoterapijų. Nors gydytojų raginama pasidaryti abortą, ji nesutinka. Ji taip laukia šios mažos būtybės. Deja, bet nėštumas nutrūksta.

Antroji knygos dalis gan keista, apie Prancūziją, platonišką meilę, gyvenimą su savo vyru tarsi „brolis su sese“. Apie staiga užklupusią mamos ligą ir kelią ją palydint į amžinybę.

Siužetas įtraukiantis, jeigu gerai supratau, tai tikra gyvenimo istorija. Visgi, vietomis knyga nuobodoka, nuspėjama. Autorė labai stipriai reaguoja į savo ligą. Keistas ir santykis su vyru – tiek metų gražiai pragyventa, o staiga atšalimas, atitolimas, nauji susižavėjimai. Kokia gražių santykių paslaptis? Juk taip lengva atsisakyti, regis, jau nusibodusių santykių, kai viską žinai, nuspėji, net kalbėti tarsi neturite apie ką. O dar jeigu horizonte pasirodo žavus vyras\moteris. Įpuoli į naują meilės sūkurį, pilve vėl skraido drugeliai ir viską matai pro rožinius akinius. Visgi tokie susižavėjimo pliūpsniai tokie laikini. Santuoka – tai menas. Ir labai sudėtingas. Norint turėti gražius santykius, turi visą laiką dirbti...