Vis jaunesni paaugliai pradeda lytinius santykius

Vis jaunesni paaugliai pradeda lytinius santykius

28. Jun 2011, 00:00


Kaip teigia Užkrečiamų ligų ir AIDS centro atstovai, daugybė tyrimų rodo, kad jaunimas lytinius santykius pradeda vis anksčiau, todėl tikėtina, kad lytiškai plintančios infekcijos tarp jų taip pat daugės.

 

Užkrečiamų ligų ir AIDS centro (ULAC) duomenimis, naujai lytiškai plintančių infekcijų (LPI) atvejų skaičius išauga po vasaros. Tai siejama su padidėjusia rizikinga lytine elgsena: kelionėmis, atsitiktiniais partneriais, prezervatyvų nenaudojimu, alkoholio vartojimu.

 

Pagal amžiaus grupes didžiausią užsikrėtusiųjų sifiliu dalį (58,5%) sudaro 20-34 metų amžiaus asmenys.

 

Deja, kasmet tarp susirgusių sifiliu registruojami ir nepilnamečiai. Pernai užregistruota 14 paauglių, kurie sifiliu užsikrėtė heteroseksualių santykių metu. ULAC duomenimis, dauguma šių paauglių sakė, kad per metus turėjo 2-3 lytinius partnerius, dauguma santykių metu nesinaudojo prezervatyvais.

 

Pernai tarp sifiliu užsikrėtusių asmenų moksleiviai sudarė 6,3 proc., tarp užsikrėtusiųjų gonorėja – 6 proc., tarp užsikrėtusiųjų chlamidioze – 0,5 proc.

 

Remdamasis vaikų sveikatos ir elgesio tyrimu, ULAC gydytojas epidemiologas Paulius Gradeckas pabrėžė, kad jau tarp penkiolikmečių 12 proc. merginų ir 25 proc. vaikinų pažymėjo, kad jie turėjo lytinių santykių.

 

Kaip išvengti lytiškai plintančių infekcijų?

 

Pasaulio sveikatos organizacijos patvirtintoje Pasaulinėje lytiškai plintančių infekcijų prevencijos ir kontrolės 2006-2015 m. strategijoje pažymima, kad efektyvūs LPI prevencijos ir kontrolės būdai yra:

 

-turėti vieną lytinį partnerį arba mažinti lytinių partnerių skaičių;

-pirmųjų lytinių santykių atidėjimas;

-prezervatyvų naudojimas visų rūšių lytinių santykių metu;

-sveikatos priežiūros paslaugų (ankstyvos LPI diagnostikos ir efektyvaus gydymo) prieinamumas.

 

Kaip manote, nuo kokio amžiaus jau reikia kalbėtis su savo paaugliais vaikais apie saugų seksą? 

28. Jun 2011, 13:50

tas taip tikra tiesa kad reikia kalbeti, mes siuo metu laisvesni i savo atzaloms tikiu kad viska isaiskinsim😀 siuo metu jaunimas anksciau bresta, tad reikia kalti i galva kad prezervatyvai yra apsauga, o ne po balkonais bobutems kabinti, ir pradurus vandeniu apipilti....as pamenu mokykloje, na nezinau gal 10klaseje, buvo lytinis svietimas....mokytoja gal apie 50 metu raudonavo pasokadama apie menesines, o bernams paklausus kaip uzmauti prezervatyva isejo is klases..as vietoj tos mokytojos, dabar mano suvokimu tai buciau paemus ir parodzius, butu susigede ir is sustrumo paraudonave.

28. Jun 2011, 12:38

Aš irgi😀

28. Jun 2011, 11:03

as esu uz tai,kad tevai neturi gasdinti tokiom frazem,prisidirbsi,bus bedu, ar dar baisiau,kaip pasako prisidirbsi galesi namo negrysti ir t.t tevu pareiga yra padaryti taip,kad vaikai negimdytu vaiku... jei matai,kad dukra ar sunus jau galbūt domisi tuo netik teoriškai,tai malonėk jam padėti susigaudyti ir apsaugose,kad paskui nebutu,va va,tokioj jaunystėj prisidirbai,o mano laikais to nebudavo.... tevu klaida,kad nepasakoja apie apsaugas...

laurora laurora 28. Jun 2011, 10:24

vajje vaje! as 13-14 metu budama dar su barbem zaidziau

28. Jun 2011, 10:22

Kuo anksciau...kalbu durkrai kuri 7 metu,kalbu jos kalba,supratimu,bet zino jau ta zodi seksas..
Smalsumas veda pauglius ir to neisvengsi,tik reikia kalt galvon apie saugojimosi priemones.

28. Jun 2011, 10:18

Dieve dieve vaikai gimdo vaikus kur ritasi pasaulis ....