Vytaras Radzevičius: Kalėdinės dovanos turi sukelti emociją, jausmą ar tiesiog būti skanios

Vytaras Radzevičius: Kalėdinės dovanos turi sukelti emociją, jausmą ar tiesiog būti skanios

20. Dec 2019, 14:02 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Pasitelkus kūrybiškumą ir keletą sveikatą puoselėjančių produktų, kartu su visa šeima greitai ir lengvai sukursite keturias išskirtines dovanas, kurios džiugins labiau nei daiktai, dažnai tiesiog nugulantys lentynose.

Dovanos turi būti prasmingos, o ne prabangios

Tikrąją švenčių nuotaiką kuria ne brangios dovanos, o artimųjų parodytas dėmesys ir laikas su artimaisiais. Tuo įsitikinęs žurnalistas Vytaras Radzevičius. ,,Dovanos turi būti prasmingos, o ne spindėti prabanga. Jei turiu laiko, geriau išverdu apelsinų marmeladą ir padovanoju, nei perku brangius daiktus ar žaislus, kurie sulūš po dešimties minučių. Smagu pagalvojus, kad valgydami mano pagamintas dovanas, žmonės prisimins mane“, – šypsosi V. Radzevičius. 

Pašnekovas įsitikinęs, kad kalėdinės dovanos turi sukelti emociją, jausmą ar tiesiog būti skanios. ,,Tai gali būti kartu su vaikais, anūkais iškepti sausainiai, pagaminta uogienė, dailiai įpakuoti prieskoniai, o gal riešutai, turintys svarbią simboliką jau nuo senų laikų. Tai ilgaamžiškumo, gamtos virsmo ženklas, todėl riešutus tinka ne tik dovanoti, bet ir jais paįvairinti vaišių stalą”, – komentavo V. Radzevičius. 

Švenčių metu siūlo nepamiršti sveikos mitybos

Mitybos specialistas Paulius Paulauskas atkreipė dėmesį, kad mėgstame ne tik skaniai pavalgyti per šventes, bet ir dovanoti įvairius saldumynus. Daugeliu atveju tai nėra sveikiausios alternatyvos, tačiau šiais laikais galima rasti daug sveikų receptų. ,,Siūlau prisiminti pagrindinę sveiko valgymo taisyklę – neragauti visų patiekalų iš karto, daryti pertraukas, nepersivalgyti. Tuomet šventės bus kur kas malonesnės. Na, o tiems, kurie ruošia staigmenas ir gamins patys dovanas, rekomenduoju pasigaminti sveiką slyvų pyragą su riešutais, kuris ir kvepės skaniai, ir tikrai nudžiugins savo skoniu artimuosius. Riešutai –naudingas riebalų šaltinis, kartu su slyvomis, jie ypač praturtina įvairių pyragų skonį“, –pasakojo P. Paulauskas.

Štai 4 sveikų dovanų idėjos, tiksiančioms tiek šeimai, tiek draugams

Šventiniai avižiniai sausainiai

Reikės:

2 valg.š. medaus, 

1 kiaušinis, 

100 g miltų, 

120 g sviesto, 

100 g avižinių dribsnių, 

Po pusę šaukštelio kepimo ir kakavos miltelių,

Smulkintų riešutų (taip pat džiovintų vaisių, cinamono, imbiero).

Medų ištirpinti su sviestu, kiaušinius išplakti. Sudėti likusius produktus, prieskonius, sumaišyti. Formuoti paplotėlius ir kepti  apie 20-30 min 150 temperatūros orkaitėje.

Slyvų pyragas

Reikės:

6 šaukštai kokosų aliejaus arba lydyto sviesto ghi

4-5 slyvos

2.5 puodelio viso grūdo arba speltos miltų

2 arb. Šaukšteliai kepimo miltelių

Šiek tiek maltų gvazdikėlių, cinamono, pankolių sėklų, šviežiai maltų juodų pipirų

190 ml pieno (riešutų, sėklų, ryžių...)

Puodelis klevų sirupo

1 šaukštelis obuolių acto

Mėgstami riešutai, sėklos

Gaminimas:

18 cm formą ištepti kokosų aliejumi. Ant dugno išdėlioti pjaustytas slyvas. Į didelį dubenį supilte persijotus miltus, kepimo miltelius, prieskonius ir išmaišykite. Kokosų aliejų ištirpinkite ir supilkite klevų sirupą bei pieną. Šią masę sumaišykite kartu su sausu miltų mišiniu ir actu. Išplakite, kad neliktų gumulėlių. Suberkite riešutus, sėklas. Išmaišykite ir supilkite į kepimo formą ant slyvų. Kepkite 50 – 60 min. 180 laipsnių orkaitėje. Iškeptą pyragą apverskite ir patiekite svečiams.

Džiovintų kriaušių ir saulėgrąžų tinginys 

Reikės:

200 g džiovintų kriaušių

200 g saulėgrąžų 

saujos džiovintų vyšnių arba spanguolių 

30 g kokosų drožlių 

Džiovintas kriaušes nuplauti ir užpilti verdančiu vandeniu, kad apsemtų ir palikti išbrinkti per naktį. Saulėgrąžas pakepinti keptuvėje. Atidėti 50 g saulėgrąžų, o likusias sumalti iki rupių miltų. Išbrinkusias kriaušės nusausinti ir sumalti kartu su rupiais saulėgrąžų miltais. Gautą masę išlyginti ant maistinės plėvelės, pabarstyti likusiomis saulėgrąžomis, išdėlioti per vidurį juostą vyšnių arba spanguolių. Suvynioti į ritinėlį, apvynioti maistine plėvele ir lengvai paslėgti. Palaikyti šaldytuve kelias valandas. Apvolioti kokoso drožlėmis ir supjaustyti aštriu peiliu griežinėliais. 

Kalėdinė granola 

Maistingas užkandis, nuolat sulaukiantis liaupsių ir itin vertinamas smaližių. Pagaminti labai paprasta, o skanauti galima tiek su jogurtu, pienu, riešutų sviestu,  užbėrus ant vaisių. Granola atrodys šventiškai, jei ją supilsite į stiklinį indą ir aprišite kaspinėliu. 

Reikės:

2 puodeliai avižų

Puodelis lazdyno, migdolų, karijų, anakardžių riešutų ir įvairių sėklų bei mėgstamų džiovintų vaisių – datulių, abrikosų, razinų, slyvų, goji uogų

2–3 šaukštai klevų sirupo ar medaus

2 šaukštai gryno kokoso aliejaus ar kito sveiko aliejaus

½ arbatinio šaukšto vanilės ekstrakto

Gaminimas:

Įkaitinkite orkaitę iki 300 laipsnių. Sumaišykite visus ingredientus. Mišinį paskirstykite ant kepimo skardos, išklotos kepimo popieriumi. Kepkite 10 minučių, kol granola įgaus auksinį atspalvį. 

SKANAUS IR JAUKIŲ KALĖDŲ!