Žaliaraštis: pomidorų medis - netikėta dovana

Žaliaraštis: pomidorų medis - netikėta dovana

12. Aug 2015, 02:33 floryte floryte

   Net keista, kaip dažnai man atsitinka tai, ką garsiai įvardiju "na jau ne, šito tai nebus". Pavasarį su kaimyne prakalbome apie pomidorų medį, bonsus ir kt. augalėlius, kurių sėklas iš kažkur gavo jos sūnus, gyvenantis kitame mieste. "Na jau tokio stebuklo, tai man nereikia", - pasidalinau savo mintimis su ja. Internete yra visus šokiruojant pomidorų medžio nuotrauka (iš ten ją jums ir įdedu). Rašoma, kad tai - sparčiai augantis hibridas "Aštuonkojis F1", rusų internetinėse svetainėse rašoma, jog tai - "Sprut F1".

20150812022406-99865.jpg

   Mintyse man buvo tik viena - kur tokį "galiūną" patalpinti žiemą...Tad pomidorų medį išbraukiau iš savo svajonių augalų sąrašo.

   Netrukus, kai pavasaris jau buvo kaip reikiant įsibėgėjęs, sulaukiau kaimynės, nešinos mažyčiu, nupiepusiu daigeliu. "Imk, pomidorų medis" - su šelmiška šypsena tarė kaimynė. Sunkiai patikėjau, kad tas "mažylis" gali virsti medžiu. Priėmiau daigelį, net nežinodama ko iš jo tikėtis. Pasodinau, laisčiau, tręšiau. Jis gana sparčiai augo. Paaugusį persodinau į didelį vazoną ir pastačiau lauke. Kaip žinote, šios vasaros pirmoji pusė visai nelepino šiluma. Kartais net antrą valandą nakties šokdavau iš lovos, supratusi, kad ant mano pomidorų medžio lyja jau kelias valandas. Žinoma, tada tempdavau jį pastogėn. Taigi, "netikėtuką", kuris atsirado namuose, išties pamilau. Jis dar toli gražu neprimena to giganto internete patalpintoje nuotraukoje, bet jis - štai toks:

20150812020017-64082.jpg

Aš džiaugiuosi, kad vis dar galiu jį su vazonu pakelti ir nunešti ten, kur noriu. Pradžioje vis įtarinėjau, ar tai nėra įprastinis pomidoras...Juk negavau jokios informacijos, kas jis per vienas... Dabar matau, kad jis - kitoks nei įprastiniai pomidorai. Jo stiebas itin tvirtas, lapai - gražūs, taip pat tvirti. Jau pradėjo rausti pomidorai. Kol kas dar neragauti. Nelabai matosi visi vaisiai nuotraukoje, bet jų yra ne taip ir mažai. Dukrytę specialiai pastačiau šalia, kad įsivaizduotumėte, kokio dydžio šis augalas.

  Rudenį, atvėsus orams, ketinu jį nešti vidun, o pavasarį - ir vėl į lauką. Žinoma, nerimauju, kaip seksis jam ištverti mūsų žiemos tamsą ir kambarių sausą orą. Na, bet augalai, kaip ir žmonės - stebina, džiugina, nuvilia, ir vėl džiugina...

Įdedu nuorodą, jei kas norėtų daugiau "akis paganyti" pomidorų medžio tema:

http://udivitelno.com/plants/item/602-pomidornoe-derevo-sprut-f1-11-foto

Ar Jums yra tekę ką nors girdėti apie pomidorų medį? O gal auginate Jūs ar kas iš Jūsų artimųjų?

 

ODISEJAaa ODISEJAaa 12. Aug 2015, 21:43

Įspudingai atrodo😀🌷👍

jaldija jaldija 12. Aug 2015, 20:02

Oho, nieko sau 👍
nei girdėt, nei matyt neteko. Įspūdinga

floryte floryte 12. Aug 2015, 18:07 Liucyte

Pomidoro kotas nebus toks kaip medžio kamienas. Taip, jis - daugiametis, tačiau mūsų žiemos sąlygomis lauke neišgyvens, būtina jį apgyvendinti patalpoje, oranžerijoje. Šiaip tai paaugusį jį jau būtų sunkoka kur perkelti - tiek dėl dydžio, tiek dėl šaknų (gali nebeprigyti).

Liucyte Liucyte 12. Aug 2015, 12:13

Ohoho! Neteko girdėti. O pomidoro kotas sumedėja? Jis gyvuoja kelerius metus? Jam reikia nuolatinės augimo vietos?

12. Aug 2015, 10:07

Tikrai neteko girdėti apie tokį augalą, bet tas didysis labai įspūdingai atrodo. 😀