4 patarimai, kaip vėl įpratinti kūdikį imti krūtį

4 patarimai, kaip vėl įpratinti kūdikį imti krūtį

03. Feb 2020, 09:31 Mamyčių klubas Mamyčių klubas

Iš Marijos laiško:

Ar įmanoma 3 mėnėsių kūdikį pripratinti imti krūtį? Nes kai gimė, tiesiog netilpo spenelis į burnytę, tad visi gydytojai liepė nusitraukinėti pieną, iki šiol tą darau. Bet prieš kiekvieną maitinimą visada iš pradžių duodu krūtį, bet vaikas jos neima, užsiklykia iki mėlynumo. Gal dar yra kokių patarimų, kaip pripratinti, ar jau nebeįmanoma...?

Konsultuoja akušerė, dviejų mažylių mama Ieva Girdvainienė:

Suskirstykite parą į 3 dalis:

Naktimis: keletą kartų pasiūlykite krūtį. Šio etapo esmė ta, jog apsimiegoję vaikai būna tolerantiškesni pasikeitimams, ypač jei kūdikis nuogas miega ant/šalia mamos krūtinės, tai moksliškai pagrįstas "oda-oda" kontakto poveikis. Nusiteikite taip miegoti ir 2-3 kart per naktį pasiūlyti krūtį.

Daugumai vaikų tai suveikia per porą naktų, labiau užsispyrę "atleidžia" mamai po 1-2 savaičių. Šio metodo esmė - apsimiegojęs kūdikis elgiasi labai instinktyviai, prisimena prigimtinius dalykus - glaustis prie šilto mamos kūno ir žįsti.

Dienomis: Glauskite vaiką kuo arčiau savęs, nešiokite visą dieną (slingas, vaikjuostė), miegokite pietų miegą kartu su vaiku. Prieš maitinimą apnuoginkite krūtinę, pasimyluokite, pažaiskite, svarbiausia, kad vaikas būtų neišrikdytas, nesudirgęs, linksmas ir geros nuotaikos ir pasiūlykite krūtį.

Jei atsisako, nuraminkite panešiokite ir vėl pasiūlykite. Kartokite tai 4-6 kartus (bendra trukmė 0,5-1,5 val). Tada sugirdykite  MP/mišinėlį iš taurelės. Šio metodo esmė - kūdikiai turi labai stiprų čiulpimo instinktą, girdomas taurele instinktyvaus poreikio nepatenkina, tad labai greitai paima krūtį, nes nori čiulpti-žįsti-ramintis.

Vakarais: eikite maudytis kartu su vaiku. Tam labai tinka standartinė vonia, arba dušas. Tai atpalaiduoja mamą ir kūdikį, labai suartina: laikykite kūdikį ant rankų, glauskite, muiluokite, šypsokitės, pažaiskite... Nusišluostykite, susukite vaiką į keletą šiltų palų (sauskelnes, ir rūbelius vėliau apvilksite) ir iškart maitinkite kūdikį.

Jei atsisakys krūties, nuraminkite ir vėl siūlykite. Kartokite tai 3-4 kartus (bendra bandymo trukmė 0,5-1 val.), jei krūties vis tik neims, sugirdykite MP/mišinį iš taurelės. Šio metodo esmė - po maudynių atsiradęs didesnis alkio jausmas ir nuovargis, tad kyla poreikis žįsti ir ramintis, atsiradęs artumo jausmas mamai ir jos lengvai prieinama krūtis parodo greitą kelią į šių poreikių patenkinimą.

Pagrindinė taisyklė visai parai - jokio čiulptuko! Teks vaikutį laikyti ant rankų, dažniau nešioti, sūpuoti, glausti prie krūties. Mažyliai dar nėra visiškai užmiršę instinkto - glaustis prie mamos krūties, tad negaudamas guminio pakaitalo, prisimins natūralų gamtos duota „čiulptuką" - mamos krūtį. 

Pastaba: Krūties siūlymas - tai ne priglaudimas ir laukimas, kad pats imtų. Reikės išspausti pieno lašą, kad labiau viliotų kvapas, braukti speneliu per lūpas, spustelėti barzelę kad prasižiotų ir įdėti spenelį, palaukti, jei spjauna, nuraminti ir vėl bandyti, papildomai - kieviena mama turi savų krūties įsiūlymo metodų.