5 priežastys, kodėl atpila pusmetinukas ir vyresnis vaikas

5 priežastys, kodėl atpila pusmetinukas ir vyresnis vaikas

06. Sep 2017, 07:00 Aistė_mamyciuklubas.lt Aistė_mamyciuklubas.lt

„Mažasis man ir vėl padovanojo medalį“, - taip žaismingai kai kurios mamos apibūdina šlapias „bėdas“, kurios jų kūdikėlius ištinka neilgai trukus po valgio. Kad dažniau ar rečiau atpila naujagimiai bei kelių mėnesių mažyliai, lyg ir savaime suprantama. Mamos žino, kad  tai išaugama, kad atpylimai dažniausiai baigiasi tada, kai vaikutis pradeda valgyti pirmąsias košes. Tačiau kai kurie kūdikiai atpilti pradeda būtent tada, kai jų valgiaraštyje atsiranda tirštas maistas. Kodėl?  

Tokie prasidėję atpylimai, pasak pediatrų, paprastai būna labai nenuoseklūs. Pasitaiko, kad vaikas atpila tik kartą kitą ir po labai nedaug, būna dienų, kai kone visas suvalgytas maistas po kiekvieno maitinimo „sugrįžta“ atgal. Jei vaiko raida normali, labai panikuoti dėl tokių atpylimų nereikia. Yra skiriamos kelios priežastys, kodėl atpila vyresni vaikai.

 1. Galbūt netoleruoja kokio nors maisto produkto ar yra jam alergiškas. Mamoms derėtų atminti, kad alergija nebūtinai pasireiškia tik per odą arba, kitais žodžiais tariant, tik bėrimais. Jei kūdikiui netinka koks nors maistas, jo virškinimo sistema kabai dažnai ir greitai pastarojo tiesiog atsikrato. Ir tai daro lengviausiu keliu. Tokio pobūdžio atpylimą paprastai lydi ir kitoks tuštinimasis, jis būna dažnesnis nei įprastai, išmatos gali būti gleivėtos. Jei mažyliui netinka maistas, jam paprastai dar pučia ar skauda pilvuką. Dar labai svarbu atminti ir tai, jog mažylis atpils iškart, jei jis produkto netoleruoja ar yra kam nors alergiškas.  Kitais atvejais maistą jo skrandukas virškins.

2.Tiesiog neskanus maistas. Mes suaugusieji ne viską mėgstame, ne viską valgome. Logiška,  kad ne viskas skanu ir mūsų mažiesiems. Tačiau kitokiu būdu, kaip atpilant, kalbėti nemokantis vaikas nemoka to pasakyti.

3. Mažylis pernelyg aktyvus. Labai dažnai dalį maisto atpila tie vaikai, kurie sočiai prisikirtę košės iš karto lankstosi, sukiojasi, vartosi, stojasi, sėdasi, ritasi ir visokiais kitokiais būdais juda.

4.Vaikas paprasčiausiai persivalgė. Žindomas mažylis paprastai jaučia, kada jau yra sotus ir daugiau nebevalgo. Tačiau kai maitinimo pobūdis pasikeičia, kai šaukšteliu yra maitinama greitai ir maistas nuryjamas noriai, vaikas šios sotumo pajautimo galimybės tiesiog netenka. Koks viso to rezultatas? Suvalgoma daugiau nei telpa į skrandį. Maisto perteklius natūraliai sugrįžta atgal.

5. Mažylis serga. Atpilama nebūtinai sergant kokiu nors žarnyno virusu. Labai dažnai pakanka ir paprasčiausio viršutinių kvėpavimo takų ligų sukėlėjo, kuris išprovokuoja slogą ar kosulį. Vaikas gali atpilti stipriai užsikosėjęs (kosint padidėja spaudimas pilvo srityje), netgi ilgai bei stipriai verkdamas.