Ankstukų mamos: rūbų kolekcija – žinutė ne tik šeimoms, bet ir visuomenei

Ankstukų mamos: rūbų kolekcija – žinutė ne tik šeimoms, bet ir visuomenei

13. May 2015, 07:57 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Pasibaigus antrajam neišnešiotiems naujagimiams skirto paramos projekto „Ankstukai“ etapui, anksčiau laiko gimusių kūdikių šeimos ne tik jaučia augantį visuomenės palaikymą, bet ir džiaugiasi naujomis projekto idėjomis. Antrojo etapo vinimi, sako viena iš projekto iniciatorių, asociacijos „Neišnešiotukas“ pirmininkė Asta Speičytė-Radzevičienė, tapo pirmoji Lietuvoje ankstukų drabužių kolekcija.  

Ankstukų bendruomenės mamų teigimu, specialiai ankstukams skirti drabužiai, kuriuos noriai kūrė Lietuvos dizaineriai, – svarbus daugelio neišnešiotus naujagimius auginančių šeimų buities palengvinimas, o taip pat būdas dar kartą atkreipti visuomenės dėmesį ir priminti apie neišnešiotumo problemą.

Mama Odeta: Ankstukų rūbai – tai žinia visuomenei

„Nauja ankstukams skirta kolekcija padės jų tėvams, kuriems nebereiks rūbų prašyti vieniems kitų ar siųstis iš užsienio. Taip pat ji siunčia aiškią žinią visuomenei ir padeda atkreipti dėmesį į neišnešiotumo problemą. Eksponuojami didžiuosiuose prekybos centruose rūbai leidžia suvokti, kiek daug gimsta vaikų, kuriems net patys mažiausi daiktai yra per dideli“, – teigia O. Kručkienė. 

20150513115951-25763.jpg

Mama Brigita: Pirmosios dovanos idėja

Pasak B. Jakeliūnienės, ankstukams skirti drabužiai gali tapti puikia pirmąja dovana mažyliui. „Dažnai gimus neišnešiotam kūdikiui sunku sumąstyti, ką jam būtų galima padovanoti. O tokie drabužiai tikrai pradžiugins visus ankstukus auginančius tėvus“, – sako ji.

Mama Andželika: Ankstukams būtinas ypatingas švelnumas

„Ankstukai gimsta labai maži, jautrūs prisilietimams ir temperatūros pokyčiams, jiems reikalingas ypatingas švelnumas. Todėl rūbai ankstukams turi būti paprasti ir patogūs, kad nurengti ir aprengti vaiką būtų galima kuo greičiau ir atliekant kuo mažiau judesių. Labai svarbu ir pasirinkto audinio kokybė, siūlių apdorojimo technologija, modelio parinkimas. Džiugu, kad atsirado specialiai neišnešiotiems kūdikiams skirti rūbeliai, kuriuos galima rasti vienoje vietoje: vienu rūpesčiu slaugant ankstuką tėvams sumažėjo“, – teigia A. Šakalienė. 

20150513120030-53828.jpg

Mama Ronalda: Laiką ir dėmesį tėvai nuo šiol galės skirti ne rūbų paieškoms, o savo ankstukui

„Auginu du neišnešiotukus, tad žinau, kaip sudėtinga tik gimusiam ankstukui rasti tinkamus rūbus. Labai džiaugiuosi už tas šeimas, kurios dabar turės galimybę pačios išrinkti rūbus savo vaikams. Joms nebeteks gaišti laiko prašant giminaičių atsiųsti drabužių iš užsienio ar nesėkmingai ieškant jų parduotuvėse. Sutaupytas paieškoms laikas galės būti skirtas mažyliams – juk norisi su vaikučiu praleisti kuo daugiau laiko ir padėti jam mokytis gyventi“ – sako R. Arieškienė.

A. Speičytės –Radzevičienės teigimu, specialių drabužių ankstukams kūrimas – svarbi paramos projekto „Ankstukai“ dalis, nes Lietuvoje iki šiol patiems mažiausiems kūdikiams skirtų rūbų rasti buvo itin sunku. Įprastai drabužių ankstukui prireikia, kai jo ūgis siekia 42-46 cm, kai tuo tarpu išnešiotų kūdikių ūgis jau jiems gimus siekia 53 cm. 

20150513120103-58818.jpg

Projekto metu ankstukus paremti buvo galima perkant specialiu „Ankstukų“ akcijos ženklu pažymėtas prekes „Maxima“ prekybos centruose, aukojant akcijai skirtose dėžutėse prekybos centro kasose arba visus metus skiriant paramą SMS žinute numeriu 1670 ir pavedimu į paramos fondo sąskaitą. Pirmojo paramos projekto etapo metu ankstukams paaukoti 24,6 tūkst. eurų. Projekto iniciatoriai – kūdikių kosmetikos gamintojas „Johnson‘s Baby“ ir neišnešiotų naujagimių asociacija „Neišnešiotukas“.

Daugiau informacijos apie paramos projektą „Ankstukai“: www.ankstukai.lt