Ar maitinančiai mamai galima šiek tiek alaus ir vyno?

Ar maitinančiai mamai galima šiek tiek alaus ir vyno?

05. Nov 2014, 13:32 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Ar tikrai šlakelis vyno ar alaus žindyvei nekenkia? Atsako ir pataria Kazimieras Vitkauskas, vaikų gydytojas, knygos apie kūdikių žindymą “Kūdikio žindymas: nepakeičiamas kaip motinos meilė” autorius.

Alus ir žindymas 

Apie daugelio moterų patirtį, jog alus skatina pieno gamybą žindyvės krūtyse, jau girdėta ir skaityta... Tačiau ar tikrai motinos pieno reikia DAUG?

Kartais per gausi pieno gamyba gali padaryti ir „meškos paslaugą“. Išties pieno reikia pagaminti būtent tiek, kiek reikia kūdikiui – ne mažiau ir ne daugiau. Taigi pieno gamyba  motinos krūtyse vyksta pagal PAKLAUSOS IR PASIŪLOS DĖSNĮ, kuriam turi vadovauti pats pieno vartotojas – žindantis kūdikis, pasikliaudamas savo apetitu.

Mamytės išgertu alumi sukelto pieno pertekliaus jam paprasčiausiai gali nereikėti ir riebusis „galinis“ pienas paprasčiausiai pasiliks krūtyje. O kažko iš to alaus jis gaus. It tai gali būti ne tik vanduo...

Jeigu alus stiprokas, jame gali būti ir alkoholio, o alkoholis į motinos pieną patenka lengvai ir greitai ten pasiekia koncentraciją, tolygią jo KONCENTRACIJAI MOTINOS KRAUJYJE. Taigi neskubėčiau pritarti kūdikio pratinimui prie nors gal ir lengvo, bet... alkoholizmo. Kas garantuos, kad ir pačios mamytės įprotis taip kasdien gausinti savo pieną pamažu nevirs nenumaldomu noru svaigintis vis dažniau ir labiau? O kur „reguliarus“ alutis nuvedė/išvedė ne vieną tėvelį?...

Gal geriau pasikliaukime Motule Gamta? Ji per šimtus tūkstantmečių taip ištobulino mamyčių gebėjimą išmaitinti vaikus savo pienu, kad tereikia tik neprarasti noro ir leisti kūdikiui ŽĮSTI".

Vynas ir žindymas

Taip, išgėrus alaus, vyno ar degtinės, laikinai užsimiršta bėdos, problemos ir rūpesčiai. Pagerėjus mamytės nuotaikai, atsipalaiduoja pieno tekėjimą iš jos krūtų spartinantis oksitocino refleksas, suintensyvėja bendra kraujotaka, taigi ir į krūtis/pieno liaukas per tą patį laiką atiteka santykinai daugiau kraujo, nešančio vandenį ir visas kitas pieno gamybai reikalingas medžiagas.  Taigi tuo metu gali susidaryti įspūdis, jog pieno padaugėjo.

Tačiau visiškai užsimiršti nevertėtų ir dar prieš pakeliant taurę derėtų prisiminti, jog ir raudonas vynas yra alkoholio turintis produktas.

Ar ir žindomas kūdikis su mamos pienu irgi gaus alkoholio ir kiek daug, priklausys nuo jo mamytės išgerto vyno stiprumo ir kiekio bei nuo laiko, praėjusio nuo išgėrimo iki kūdikio žindymo. Alkoholis iš motinos kraujo lengvai patenka į pieną, ten netrukus pasiekdamas tokią pat koncentraciją. Didžiausia ji būna praėjus maždaug 1-1.5 valandos po išgėrimo. Dingstant alkoholiui iš motinos kraujo, jis pasišalina ir iš pieno.

Trim pirmaisiais gyvenimo mėnesiais kūdikio kepenims alkoholį nukenksminti labai sunku. Tuo metu geriausia išvis apsieti be vyno. Vėliau retkarčiais mamos išgeriama vyno taurė blogo poveikio kūdikio sveikatai neturėtų, tačiau tai daryti geriau tuojau po žindymo, kad iki kito maitinimo alkoholio koncentracija piene jau būtų sumažėjusi.

Alkoholį nuolat vartoti draudžiu, nes tai sutrikdytų žindomo kūdikio psichomotorinę raidą. Todėl geriau mamytei gerą nuotaiką turėti su ramia sąžine tikrai paisant mažojo žmogaus interesų. Tiesiog žindykite kūdikį visada, kai jis to nori ir taip ilgai, kiek jis nori. Ir tada pieno vaikelis gaus būtent tiek, kiek jam reikia. Nes pienas motinos krūtyse gaminamas pagal PAKLAUSOS IR PASIŪLOS DĖSNĮ.

Išsamią informaciją ir daug naudingų praktiškų patarimų rasite knygoje “Kūdikio žindymas: nepakeičiamas kaip motinos meilė” ir interneto svetainėje www.zindyk.lt

20140527224853-49595.jpg

Ekspertai

Kazimieras Vitkauskas

Vaikų gydytojas, žindymo konsultantas (www.zindyk.lt)
Kazimieras Vitkauskas in-vecaku-skola

Aš irgi sutinku, kad sveiko proto ribose ir jeigu labai mirtinai norisi to gurkšnio vyno - nieko blogo nenutiks.
Tik kitas klausimas - kiekiai ir dažnis, nes manau kad yra tokių, kad kartą paragavus, sunku sustoti...
Pamenu šalia manęs pogimdyvinėje palatoje gulėjo jaunutėlė mamytė, kuri pagimdžius, kaip ir aš gruodžio 6-tą labai rūpinosi, ką reikės daryt per Kalėdas, kai alkoholio negalima. Va čia jau pavojaus varpai...

InetaBu InetaBu 05. Nov 2014, 21:44

Ačiū už šį straipsnį.
Pati maitinu mažylį jau 8 mėnesiai su puse ir tik kelis kartus gėriau po taurę baltojo vyno iškart po maitinimo. Manau retai ir su proga galima, bet po 100 ml, o maitinimas juk praeina ir tada jau galima sau daugiau leisti.