Ar maudynių ratas yra saugus kūdikiams?

Ar maudynių ratas yra saugus kūdikiams?

27. Jan 2013, 00:00


Mamyčių klubas gavo mamų prašymų sužinoti specialisto nuomonę apie maudynių ratą kūdikiams. Ar jie pakankamai saugūs?

 

Štai ką apie jį rašoma:

 

„Vaikiškas maudynių ratas ant kaklo skirtas saugioms kūdikių maudynėms ir vystymuisi nuo pirmųjų dienų. Didelis rato privalumas – jį galima naudoti jau nuo gimimo, kai jūsų mažylis dar nelaiko galvytės.

 

Jis padeda vaikui vystytis ir stimuliuoja plaukiojimo refleksą. Uždedame ratą ant kaklo, mažylį įdedame į vandenį ir jis pradeda savarankiškai plaukioti – judina rankytes, kojas, apsiverčia tai ant pilvo, tai ant nugaros“.

 

Ar iš tikrųjų šis ratas toks naudingas ir saugus?

 

Kineziterapeutės Kristinos Baranovos nuomone - ne: „Jeigu mes ką nors darome, darome taip, kad vaikui būtų patogu. Įsivaizduokite, kad jums uždeda didelį ratą ant kaklo, ar jūs jausitės patogiai? Vargu. Kaip specialistė pagal mažylio kūno kalbą galiu atpažinti, ką jis jaučia su šiuo ratu ant kaklo. Tai stresas ir baimė“.

 

Kalbame ne tik apie komforto nebuvimą, uždėjus ratą vaikui ant kaklo, bet ir apie tai, kad fiziologiniu požiūriu ši poza gali padidint raumenų tonusą.

 

"Ratas – jau savaime ne fiziologinis dalykas. Kai mama laiko kūdikį ant rankų, ji daug geriau jį jaučia. Jeigu jūs nerimaujate, kiek saugu mažyliui būti ant jūsų rankų maudynių metu, įpilkite šiek tiek mažiau vandens, tada ir jūs, ir vaikas jausis geriau, nes galėsite kontroliuoti situaciją. Nėra nieko komfortiškesnio ir patogesnio nei tėvų rankos maudant kūdikį“, - pabrėžė kineziterapeutė.

 

Ar jūs naudojate kūdikių maudynių ratą vonioje, baseine?

 

28. Jan 2013, 16:35

Taip, naudojome. Vaikas buvo labai patenkintas. Plaukiojo, juokesi, bande pats taskytis. Niekas jo be prieziuros nebuvo palikes niekada. Uz rankos isikibdavo ir su kojytemis taskydavosi. Juokdavosi garsiai. As tik uz tai. Musiskis voneleje jausdavosi nedrasiai.

27. Jan 2013, 10:54

Mes bandeme,bet mergytei nepatiko. Tada padarem pertrauka ir vel pabandem,bet tada taip pat nepatiko. Ir gerai,nes man tai atrode tikrai gan nesaugiai.

27. Jan 2013, 08:42

labai gaila kad nebuvo galimybes isbandyti, nes pas mus tik dusas. As uz rata 😀

27. Jan 2013, 07:10

Nenaudojome,bet man tikrai neatrodo vaikas cia issigandes 😀

27. Jan 2013, 00:30

ne ir net nebutu sovus tokia mintis