Ar mažinti 37 laipsnių kūno temperatūrą?

Ar mažinti 37 laipsnių kūno temperatūrą?

23. Mar 2013, 08:00

  

Ar normalu, kad 4 mėnesių kūdikiui vakarais būna 37 laipsnių temperatūra?

 

Ar reikia ją mažinti? Nes mūsų gydytoja sako, kad tokios temperatūros nereikia mažinti, kad čia normali kūno temperatūra.

 

Kaip jūs manote ir ką galėtumėte patarti? Ačiū.

 

Diana (diana20)

 

Klinikos „Sveika“ pradžia gydytoja neonatologė, dr. Eglė Markūnienė


Žmogaus kūno temperatūra priklauso nuo šilumos gamybos ir mūsų centrinės nervų sistemos, nuo to, kaip šie procesai tarpusavyje suderinti organizme. Todėl vienų vaikų normali temperatūra, kaip sako gydytoja, gali būti aukštesnė, kitų žemesnė, pavyzdžiui, kai kurių vaikų normali kūno temperatūra svyruoja nuo 36,2 iki 37,1 laipsnių. Ir tai yra normalu.

 

Atminkite, kad temperatūra yra ne liga, o tik simptomas. Ji sukuria nepalankią aplinką mikroorganizmams, mobilizuoja visus organizmo pajėgumus, aktyvuoja imuninę sistemą, tokiu būdu temperatūra gelbsti.

 

"Mokykitės su vaiku sirgti, nes mūsų visuomenėje išbujojęs sveikos savijautos kultas. Juk reklamuojama – pasijutai blogai ar peršalai – išgerk tą ir tą vaistą. Jeigu mes pasijutę blogai neitume į darbą ir neplatintume virusų, o gultume į lovą ir bandytume gydytis ne „koldreksais“, bet pakilusia temperatūra, kur kas greičiau pasveiktume ir apsaugotume kitus nuo virusų.

 

Su sergančiais vaikučiais tas pats – mokykimės kartu sirgti. Kas yra paracetamolis? Tai šiuolaikinis „narkotikas“. Kai mažylis serga, jis tampa irzlus, žinoma, tai kelia mums įtampą, todėl mes duodame paracetmolio, jam tuomet krenta temperatūra, dėl to jo savijauta gerėja, tuomet mums ramu, nes vaikutis vėl žaidžia, jo savijauta yra gera.

 

Bet tokiu atveju mes nieko gero nepadarėme. Reikia gultis su karščiuojančiu vaiku į lovą, tegu jis zirzia, niurzgia, dėkime kompresus, duokime daug gerti arba daugiau žindykime (jeigu kūdikis žindomas)", - pasakojo dr. E.Markūnienė.

 

Temperatūros mažinimo sąlygos

 

Turbūt visos žinome, kad vaiko temperatūros nereikia mažinti iki 38,5. Nebent, kaip tikina gydytoja, vaiko savijauta yra labai bloga – jis nebeima krūties, nenori žaisti, yra labai vangus ir silpnas. Tik tada mažinti temperatūrą galima nuo 38.

 

"Jei mes mažiname temperatūrą per anksti, duodami vaistų vaikui, mes prailginame infekcijos laiką, išbalansuojame imuninę sistemą. O juk ji dabar „užsivedinėja“ – nuo kūdikystės. Todėl negadinkite imuniteto atsako su vaistais", - patarė gydytoja.


Šeimos klinika „Sveika pradžia“

J.Balčikonio g. 3, Vilnius

Tel. 8 5 203 04 48, 8 605 90008

El. paštas: info@sveikapradzia.lt

www.sveikapradzia.lt

1

Ką gydytojai sako apie kūdikių temperatūrą: http://www.mamyciuklubas.lt/vaiko-sveikata/viskas-apie-tridien%C4%99-karstin%C4%99-ir-temperatur%C4%85/