DISKUSIJA: Ar naujagimiams reikia mauti pirštinytes?

DISKUSIJA: Ar naujagimiams reikia mauti pirštinytes?

06. Nov 2014, 09:53 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Kūdikiai gimsta su ilgais nagiukais. Kirpti pirmomis dienomis jų negalima. Tuomet tam, kad mažylis nesužalotų savęs, daugelis tėvų užmauna specialias pirštinytes.

Anot kai kurių specialistų, naujagimio nagučiai išties yra ilgi, gali būti net iki penkių milimetrų ilgio, tačiau jie minkšti, nes ilgą laiką buvo vaisiaus vandenyse mamos pilvelyje, todėl sužaloti savęs jais kūdikis negali. Gali būti keli įbrėžimai, tačiau jie labai lengvi ir greitai išnyksta. Todėl kai kurie specialistai naujagimiams nepataria mauti jokių pirštinaičių.

Išimtimi gali būti aktyvūs kūdikiais, kurie labai dag juda, mosikuoja ranktėmis ir nagučiais gali save subraižyti. Tačiau vis tiek patariama pirštinaites mauti tik naktimis.

Jei visgi norite užmauti mažyliui specialias pirštinaites, jokiu būdu jis negali būti su jomis būti visą parą, nes pirštukų pagalba jis turi gauti liečiamąjį kontaktą, pvz. žindymo metu jis turi liesti mamos krūtį.

Smulkiosios motorikos pagalba, kai pirštukų pagalvėlės liečiasi su įvairių faktūrų daiktais, sparčiau vystosi galvos smegenų žievė.

Kiti gi specialistųai sako, jog galima mauti vaikučiui pirštinaites iki tol, kol nago plokštelė pati nenukris ir neįgaus savo natūralios formos. Bet ne ilgiau, nes tokių pirštinaičių paskirtis - apsaugoti vaiką nuo subraižymų.

Tačiau yra nuomonių, kad tokios "apsauginės" pirštinaitės mažyliui tiesiog būtinos bent pirmomis jo gyvenimo savaitėmis. Nes būna, kad vaikučių nagučiai tokie ilgi, jog gali įbrėžti labai giliai, nes naujagimio oda itin plona. O jei yra įbrėžimas, ten gali patekti infekcija ir pan.

Kokia jūsų nuomonė šiuo klausimu? Ar movėte savo mažyliui specialias pirštinaites?

 

Gintarep Gintarep 06. Nov 2014, 10:59

as uz.moviau ir nesigailiu