Atsakymai į populiarius klausimus apie naujagimį

Atsakymai į populiarius klausimus apie naujagimį

26. Aug 2012, 07:00

Tavo namuose atsirado mažytis žmogutis? Ir, žinoma, kartu iškilo begalė įvairių klausimų, kaip jį prižiūrėti. Šiandien mes parengėme pačius populiariausius klausimus ir atsakymus į juos.

 

Kaip prižiūrėti plaukučius?

 

Plaunant galvą naujagimiui nebūtina naudoti šampūną, nes kūdikio plaukučiai labai minkšti ir švelnūs. Ir jie nesusitepa taip, kaip suaugusiųjų. Plaukus galima perplauti tik vandenuku ar vaikišku muiliuku.

 

Kai jie taps tankesni, galima įsigyti ir vaikišką švelnų šampūną.

 

Kokia turėtų būti vandens temperatūra vonelėje?

 

Kūdikio odos termoreguliacija visiškai susireguliuos nuo dvejų metukų. Vanduo vonelėje turėtų būti 37-36 laipsnių, o patalpoje, kurioje jis maudomas, 25 laipsniai.

 

Kiek ilgai mažylis gali būti vonelėje?

 

Mažylio oda penkis kartus plonesnė nei suaugusiojo, todėl labai jautri. Pirmaisiais metais maudynės neturėtų trukti ilgiau nei 10-12 minučių. Muiliuku prausti ne dažniau kaip porą kartų per savaitę. Vyresniems vaikučiams galima ilgiau maudytis vonioje ir lankyti baseiną, kurio vanduo su priedais. Jeigu jūsų vaikas alergiškas baseino vandeniui, geriau pasikonsultuoti su gydytoju.

 

Kol neužgijo bambutė, maudymasis nerekomenduojamas, kad išvengtumėte infekcijos.

 

Ką daryti su galvos luobele?

 

Daugeliui mamyčių nepatinka lipnus, gelsvas sluoksnis ant mažylio galvelės, tačiau nereikia per daug jaudintis – luobelė nepavojinga.

 

Visgi, jei norite ją pašalinti, prieš maudynes ištepkite tą kūdikio galvos vietą, kur yra susidariusi luobelė, natūraliu vaikišku aliejumi. Po išmaudymo šukuojant luobelė išsišukuoja. Žinoma, neužteks vieno ar kelių kartų. Kartais luobelė išnyksta po kelių savaičių.

 

Kodėl mažyliui atsiranda spuogelių?

 

Spuogelius ant kūdikio odelės sukelia hormonai, tai žinoma, mamos hormonai. Nėštumo metu mamos hormonai pateko naujagimiui, o po gimdymo jie pamažu išnyks. Kol jie visiškai nepasišalino, vis atsiras naujų spuogelių. Nėra ko nerimauti.

 

Ar reikia ko nors pilti į vandenį maudant kūdikį?

 

Geriausias mažyliui paprastas, šiltas vanduo, nieko nereikia pilti, jei vaikučio odelė sveika, nes muilas sausina odelę. Jei odelė itin sausa, įpilti galite kelis lašus vaikiško aliejaus.

 

Ar užtenka tik trumpo apiprausimo?

 

Naujagimiai pakankamai švarūs ir pirmosiomis dienomis pakanka, jei tik apluoštysite drėgna, švelnia marle mažylio kūnelį, pažastis, raukšleles. Jeigu kūdikio oda sausa, galite ją patepti bekvapiu vaikišku kremu.

 

Prieš maudynes pasiruoškite:

 

- 1-2 švarius didelius rankšluosčius

 

- švarius (sušildytus) drabužėlius

 

- sauskelnes

 

- vaikišką muilą (juo kūdikį prauskite 1-2 kartus per savaitę ir po to, kai mažylis pakakojo)

 

- kempinėlę

 

- vandens termometrą

 

- kremą, jei reikia.

 

Šluostydami vaikutį ypatingą dėmesį atkreipkite į raukšleles, po ausytėmis, tarpupirščius. Jei tos vietos bus drėgnos, gali prasidėti uždegimas!

 


 

Sužinok, kaip Huggies Newborn sauskelnės su drėgmės indikatoriumi ir specialia iškirpte bambutei gali rūpintis tavo naujagimiu