Atsirūgimo galima laukti 10 -15 minučių

Atsirūgimo galima laukti 10 -15 minučių

21. Jan 2013, 00:00

Pamaitinus naujagimį ir kūdikį, rekomenduojama, kad  jis atsirūgtų. Taip būsite tikri, kad mažylis paguldytas neatpils bei jam nepūs pilvelio.

 

Keletas patarimų apie pačių mažiausiųjų atsirūgimą

 

Atsirūgimas mažyliui padeda atsikratyti oro, kurio jis prisivalgė žįsdamas ar gerdamas pienuką iš buteliuko. Jeigu nepaisysite to ir pavalgiusį mažylį guldysite iš karto, neatsirūgusį, rizikuojate, kad jo mažame pilvuke kaupsis dujos, o tai reiškia, kad jam jį skaudės, pūs, jis jaus nepatogumą.

 

Kaip sulaukti atsirūgimo?

 

Belaukiant, kol vaikutis atsirūgs, galite švelniai paglostyti jam nugarėlę. Kai atsirūgsta, jam iš burnytės gali atlieti šiek tiek pienuko, todėl po kūdikio smakriuku padėkite nosinaitę ar rankšluostėlį.

 

Išbandykite keletą pozų, kurios labiausiai tinkamos mažyliui atsirūgti. Dažniausiai tėvai išbando šias:

 

Tėveliai laiko vaikutį stačią, jo galvytę pasidėję ant peties. Tokioje pozicijoje patogu paglostyti jo nugarėlę. Tai gali padėti jam greičiau atsirūgti.

 

Paguldo vaikuti ant šono. Tokioje pozicijoje atsirūgęs ir atliejęs pienuko vaikas  bus Saugus, neužsprings.

 

Paguldo vaikutį pilvuku ant savo kelių. Kol kūdikis mažutis, reikia prilaikyti jo galvą, be to, geriau, kai galva tokioje pozoje yra aukščiau už krūtinę. Taip pat patogu paglostyti nugarą.

 

Pertrauka valgio metu

 

Jeigu žindant matote, kad kūdikis neramus, galima padaryti pertraukėlę, palaikyti jį šiek tiek, kol atsirugs ir tada tęsti maitinimą. Kai naujagimis ar kūdikis maitinamas iš buteliuko, patariama pertraukėlę daryti kaskart suvalgius 60- 90 ml pienuko.

 

Pirmus šešis mėnesius patariama po maitinimo atsirūgimo palaukti 10 -15 minučių. Jeigu per tiek laiko vaikutis neatsirūgsta, vadinasi, greičiausiai jis išmoko taisyklingai valgyti ir žįsdamas ar kitaip valgydamas neprisiryja oro ir jam atsirūgti nebūtina.

 

Vaikų ligų gydytojo ir žindymo konsultanto, knygos "Nepakeičiamas kaip motinos meilė" autoriaus Kazimiero Vitkausko komentaras, www.zindyk.lt:

 

"Kiek kartų jums reikia pavalgius atsirūgti? Man – labai retai. Tačiau yra suaugusių žmonių, kurie tai daro. Ir atsitinka jiems taip dėl to, kad valgo skubėdami, kalbėdami, ir… prisiryja oro.

 

Kūdikiams taip pat atsirūgti tenka dėl tos pačios priežasties – valgio metu nuryto oro. Žindant taip neatitiks, jeigu kūdikis gerai priglus prie krūties, t.y., ŽĮS, O NE ČIULPS: Žįsti – tai ne čiulpti"

 

Ar leisdavote vaikučiui atsirūgti po kiekvieno maitinimo?