Išdygo rudas pieninis dantis

Išdygo rudas pieninis dantis

20. Jan 2015, 14:00 Mamyčių klubas Mamyčių klubas

Metukų tuoj sulauksiantį vaikutį auginanti mama sunerimo, pamačiusi, kad dygstantis dantukas jau yra rudas.

Iš mamos laiško:

Sveiki,  

Labai nerimauju, jau užsirašiau ir pas pediatrą, ir pas vaikų odontologą. Mums 11 mėnesių ir 2 savaitės, labai lėtai lenda visi dantukai, pirmasis išdygo tik 8 mėnesių, o dabar prieš savaitę išlindo viršutinis priekinis dantukas, jis jau yra su ruda dėmele, atrodo, lyg tuoj ta vieta nutrupės, jei paspausiu stipriau.

Prisiskaičiau jau ir apie „buteliuko kariesą“, bet kažkaip man neįtikėtina, nes dantukas išdygo jau sugadintas, valgome viską, naktimis maitinu dar mamos pienu 4 kartus, o dienos metu vietoj visokių sulčių irgi duodu atsigerti savo pienelio. Man kažkaip atrodo , kad čia problemos giliau, nes jei būtų nuo maistuko, tai būtų sugedęs jau išdygęs dantukas. Gal tai emalio formavimosi sutrikimai, kaip Jūs rašėte? Labai lauksiu atsakymo.

Pagarbiai, Ingrida

Konsultuoja odontologijos klinikos „Skraidenta“ vaikų odontologė Geda Mažeikienė:

Labai gerai, kad mamytė jau užsirašė pas gydytoją vaikų odontologą – šiuo atveju negalima delsti. Sunku komentuoti nematant situacijos, bet panašu, kad jūsų mergaitei vystosi ankstyvasis vaikų dantų ėduonis arba kitaip vadinamas "buteliuko kariesas". Šios ligos eiga kartais būna žaibiška - dantys pažeidžiami vos pradėję dygti. Pažeidimo priežastis - dažnas angliavandenių turinčio maisto arba gėrimų vartojimas. Angliavandeniai, patekę į vaiko burnytę ir veikiami  ten esančių bakterijų skyla iki rūgščių , o rūgštys žaloja dantų emalį.

Dažniausiai pažeidžiami viršutiniai kandžiai, o apatiniai dantys paprastai lieka sveiki dėl to, kad šalia jų atsiveria seilių latakėliai ir seilės neutralizuoja rūgštis bei apsaugo šiuos dantis nuo sugedimo. Deja, bet motinos pienas taip pat turi angliavandenių, todėl dažnai geriant motinos pieną, ypač prieš užmiegant ir miego metu, dantys gali būti pažeidžiami labai smarkiai. Jei laiku nepavyksta proceso sustabdyti, iš dantų gali likti tik šaknys , kurias dažnai tenka išrauti dėl prasidėjusio pūliavimo.

Jums patarčiau labai gerai valyti vaiko dantukus, būtinai išvalyti dantis prieš einant miegoti (ir naktį, ir dieną) nes miegant seilių išsiskiria labai nedaug, todėl rūgštys dantis žaloja žymiai ilgiau. Dantis valykite fluoro turinčia dantų pasta, nes fluoras padeda sustiprinti dantų emalį, jis tampa atsparesnis rūgčių poveikiui (pastos ant šepetėlio dėkite labai nedaug, pakaks tik suvilgyti šerelius, ir nebijokit, jei tokį nedidelį kiekį vaikas nuris) . Dažniau duokite gerti vandenį ir labai svarbu atsisakyti saldžių gėrimų gėrimo ( tame tarpe -  ir motinos pieno ar mišinuko) prieš pat užmiegant ir miego metu. 

Linkiu jums sėkmės ir kantrybės.

 

Ekspertai