Išsiskyrimas su mama iškart po gimimo daro neigiamą įtaką kūdikiui

Išsiskyrimas su mama iškart po gimimo daro neigiamą įtaką kūdikiui

21. Aug 2012, 00:00

 

Anot gydytojo, akušerio ginekologo Romualdo Šemetos, pirmasis naujagimio ir motinos ryšys iškart po gimdymo yra be galo svarbus.

 

Įdomų dalyką pastebime Šeimos klube tarp jaunų mamų. Pas mus yra moterų, kurioms po gimdymo iškart buvo atskirtas vaikas ir tokių (žymiai daugiau!), kurios pasilikdavo su savo vaiku. Jų elgesyje su vaikais buvo galima įžvelgti iš pirmo žvilgsnio sunkiai pastebimus skirtumus.

 

Moterų, kurioms buvo atskirti vaikai, elgesyje mes nepastebėjome grubumo, tačiau jos buvo nepakankamai rūpestingos atlikti reikalingas motinai pareigas.

 

Stebėjimai rodo, jog išsiskyrimas su motina iškart po gimimo vaikams pasireiškia pačiu nepalankiausiu būdu.

 

Jie gali būti išsigandę, sudirgę, gali atsisakyti valgyti ar žaisti. Todėl tapo aišku, kad mažyliams po gimimo šilumos ir dėmesio reikia kur kas daugiau nei maitinimo. Tokie vaikai užaugę gali turėti sunkumų santykiuose su savo bendraamžiais ir realizuojant normalų lytinį aktyvumą. Jie gali būti blogi tėvai savo palikuonims.

 

Ankstyvos prieraišos trūkumas yra pragaištingas ir vėlesniame vaiko gyvenime. Vaikai be pastovaus dėmesio ir paskatinimų, dažnai yra nusišalinę, išsigandę, net nebylūs. Nors mylinčių globėjų įvaikinti jie greitai lavinasi, tačiau jiems dažnai lieka anksčiau patirto apleistumo “randų”. Žiaurūs tėvai taip pat prisimindavo buvę mušami bei apleisti vaikystėje.

 

Vaikams, kuriuos pirmaisiais jų gyvenimo metais daugiau kaip 20 valandų per savaitę (3-4 valandas per dieną) atiduoda kitų žmonių globai, sulaukus 1-rių metų gresia didelis pavojus jaustis nesaugiems, bei būti nepaklusniems ir agresyviems vėliau.

 

Esant emociniam sutrikimui vaikystėje, pastoviai stebimi dviejų rūšių simptomai, susiję su šiais sindromais. Minėti sindromai yra psichopatinė asmenybė ir depresija; minėti simptomai – pastovus nusikalstamumas ir savižudybės.


Tokiems žmonėms sugebėjimas formuoti ir palaikyti emocinius ryšius visada sutrikęs. Dažnai pastebima, kad tokių individų vaikystė buvo apsunkinta mirtimi, skyrybomis arba atskiru tėvų gyvenimu.

 

Jei nėra motinos 6 mėnesius ar daugiau, kol vaikui sukanka 6 metai, nustatytas 41 proc. psichopatijos atvejų.

Jei nėra motinos arba tėvo (arba abiejų tėvų), kol vaikui sukanka 10 metų, agresyvi psichopatija nustatyta 65 proc. atvejų.

 


1

Všį "Mama, tėtis ir Aš"

Nėščiųjų sveikatingumo mokykla

Tauro g. 10, Kaunas

Tel. (8 37) 348357, 764262; Mob. 8 687 64757