Kada neišnešiotukai pasiveja bendraamžius?

Kada neišnešiotukai pasiveja bendraamžius?

16. Mar 2015, 06:00 Mamyčių klubas Mamyčių klubas

Mama, pagimdžiusi neišnešiotą kūdikį dažnai jaučiasi kalta, kad nesugebėjo išnešioti jo iki nėštumo pabaigos. Tačiau tokia jos būsena, pasak specialistų, tik trukdo vaikučiui vystytis. 

Apie anksčiau į pasaulį atėjusius kūdikius ir kuo jie skiriasi nuo laiku gimusių pasakoja Vilniaus gimdymo namų Naujagimių skyriaus vedėja Silvija Narbutienė.

Neišnešioti mažyliai nuo išnešiotų skiriasi nebrandumo požymiais, kurie yra matomi ir kuriuos specialistai nustato tyrimų pagaba.

Per anksti gimęs kūdikis:

  • turi per mažai riebalinio audinio, todėl atrodo labai liesas, mažutis.
  • galvytės kaulai minkšti, konfigūruoti, praviros kaulinės siūlės, praviri maumenėliai,
  • jų odelė padengta švelniais plaukeliais. Kuo vaikutis labiau nebrandus, tuo tų plaukelių turi daugiau.
  • nepilnai išsivystę nagučiai, dažniausiai jie nesiekia pirštų galų,
  • kojų padukas labai lygus, neturi raukšlių (jų tuo mažiau, kuo vaikelis yra labiau nebrandus)

Mama turi bendrauti su vaikučiu, šnekinti jį, glostyti, o nesijausti kalta, kad nesugebėjo išnešioti kūdikio. Turi dainuoti dainele kartu su tėveliu, nes ir jis yra įleidžiamas į intensyvios slaugos palatas pas kūdikį.

Pasiveja bendraamžių vystymąsi per pirmuosius metus

Tačiau yra vaikučių, kurie gimsta 35-36 nėštumo savaičių, bet jie yra aktyvūs, gali valgyti, žįsti krūtį, jiems tik reikia ilgiau pabūti ligoninėje, kad tėveliai išmoktų tinkamai prižiūrėti tokį naujagimį.

Statistiniais duomenimis, jeigu kūdikis gimė 34-37 nėštumo svaičių, per pirmuosius gyvenimo metus pasiveja savo bendraamžius ir vystosi nromaliai, jei neturi kitų ligų ar susirgimų. 

Jei naujagimis gimsta mažo svorio (1500 – 1800 gramų) 85-90 proc. tokių naujagimių vystosi pakankamai neblogai, jei neturi sveikatos sutrikimų. Tačiau jie pasiveja bendraamžius žymiai vėliau – apie antrus savo gyvenimo metus.

Geležies trūkumas

Neišnešioti naujagimiai kartais turi problemų dėl mažakraujystės, nes geležies atsargos kaupiamos paskutiniais nėštumo mėnesiais.

Ir jei nėštumas nutrūksta anksčiau, kūdikis turi mažesnes geležies atsargas, tad įtariama mažakraujystė. Tokiu atveju daroma viskas, kad geležies atsargos kūdikio organizme pasipildytų.

Ekspertai

Silvija Narbutienė

Vilniaus gimdymo namų Naujagimių skyriaus vedėja
Silvija Narbutienė in-vecaku-skola