Kada vaikui būtina pirmą kartą patikrinti akytes?

Kada vaikui būtina pirmą kartą patikrinti akytes?

01. Sep 2017, 06:00 Aistė_mamyciuklubas.lt Aistė_mamyciuklubas.lt

Pasak gydytojų oftalmologų, jei nėra jokių rimtų akivaizdžių bėdų, pirmą kartą pas akių gydytoją vaiką patariama atvesti prieš jo pirmąjį gimtadienį. Vėliau derėtų pasirodyti sulaukus trejų. Na, o vizitas pas oftolmologą prieš vaikui pradedant lankyti mokyklą – tai jau savaime suprantamas dalykas.

„Mano sūnelis labai aktyvus, nenusėdi vienoje vietoje. Kaip bus tikrinamos jo akys? Jei jis muistysis, nelabai leisis apžiūrimas, ar gydytojas nesuklys įvertindamas tikrąją jo akių būklę?“ – to teiraujasi dažna mama.

Klaidų, žinoma, pasitaiko, ypač tikrinant išties labai judrių mažylių akis. Tačiau šiandien akys tikrinamos specialiai vaikams sukurtais aparatais, kurie skleidžia garsus, blyksi švieselėmis, mirga. Mažieji noriai į juos žiūri,  tad gydytojui žymiai lengviau nustatyti diagnozę. Tikrinant vaikų akis, labai svarbu stebėti jų būklės dinamiką. Kitaip tariant, kaip vaikas mato į tolį, iš arti, ar ir kaip keičiasi šis matymas. Todėl pasitaiko atvejų, jog gydytojai tėvelius paragina su savo atžala pasirodyti po kelių mėnesių ar pusės metų. Taip jau yra, kad vieniems vaikučiams net ir menkiausias regos pokytis jau bus kliuviniu, na o kitiems net ir didesnis nesukels jokių nepatogumų.

Ar žinote, kad:

  • Sparčiausiai vaikų akys keičiasi per pirmuosius trejus jų gyvenimo metus. Iki trečiojo gimtadienio vaiko akys išmoksta dirbti kartu.

  • Paprastai visi vaikai iki septynerių metų yra toliaregiai, žinoma, jų toliaregystė – nedidelė. Jei toliaregystė viršija amžiaus normą,  vaikui reikia nešioti akinius. Jei jis to nedarys, gerai nematys nei tolimų, nei artimų daiktų.

  • Akims labai naudingas grynas oras. Moksliškai įrodyta, kad natūrali saulės šviesa veikia visą organizmą, reguliuoja hormonų pusiausvyrą. Visa tai turi įtakos visų organų, tarp jų – ir akių, darniai veiklai. Vaikams patariama kasdien bent dvi valandas pabūti lauke, tai pati geriausia trumparegystės profilaktika. Ypač šiais technologijų laikais.