Kaip apsaugoti kūdikio užpakaliuką nuo paraudimo: 4 taisyklės

15. Mar 2017, 09:30 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Raustantis kūdikio užpakaliukas - dažna mažylių bėda. Tokios problemos kamavo ir mūsų kalbinamos mamos Aivos sūnelį Jonį, kuriam greitai sukaks 7 mėnesiai.

Mama džiaugiasi, jog sūnus ryte jai leidžia išsimiegoti net iki dešimtos valandos, bet net ir pradėjus taip vėlai, visus švarinimosi ir higienos reikalus atlikti būtina.

Tačiau net ir kasdieninė švarinimosi rutina neapsaugo nuo vienos dažniausių mažylių problemų.

„Baltijos Amerikos klinikos“ šeimos gydytoja Kristina Vaitkūnienė išskiria dažniausias užpakaliuko, mediciniškai vadinamo - vystyklų dermatitu, paraudimo priežastis ir pasidalina 4 patarimais, kaip to išvengti.

Viena iš dažniausių vystyklų dermatito priežasčių - jei mažylis beveik visą dieną būna su sauskelnėmis, tuomet šiluma, drėgmė, kenksmingos šlapimo ir išmatų medžiagos dirgina kūdikio odelę ir ji pradeda rausti.

20170314140021-45400.jpg

Gydytoja įvardina 4 pagrindinius žingsnius, kurie užtikrins, kad kūdikio užpakaliukas neraustų, o paraudęs - greičiau išgytų.

1) Sauskelnes kūdikiui rekomenduojama keisti bent kas 3-4 valandas. Tačiau naujagimio sauskelnes reikia keisti dažniau - kas 1-2 valandas.

2) Antrasis patarimas dažnai gąsdina mamas šaltuoju metų laiku, bet gydytoja įsitikinusi - visas procedūras galima atlikti visais metų laikais. Taigi, kūdikiui būtinos oro vonios. Galite nurengti mažylį 10-20 minučių, atsižvelgiant, kaip jis tuomet jaučiasi. Tačiau leisti paplikinėti mažyliui kasdien - tiesiog būtina, jei nenorite paraudusio užpakaliuko. Prieš oro voneles gerai išvėdinkite kambarį, na o vasarą leisti mažyliui pabūti nuogam galima ir lauke.

3) Nepamirškite po tekančiu vandeniu plauti užpakaliuko ne tik po pasituštinimo, bet ir prieš tepant odą nuraminančiu, švelninančiu ir apsaugančiu kremu, pvz. "Sudocream".

20170314142215-78478.jpg

4) Paskutinis ir svarbiausias žingsnis - pasirinkti ir naudoti tinkamą kūdikiui priemonę. Paraudimams gydyti itin tinka kremai su cinko oksidu, papildyti emolientais ir antibakterinėmis priemonėmis - hipoalerginiu lanolinu ir levandų aliejumi. Pasak gydytojos, cinkas truputį džiovina odą, bet jis ją ir sutraukia bei neleidžia kauptis drėgmei.

20170314144154-50383.jpg

Dažnai mamos rūpinasi, ar paraudimai nereiškia rimtesnių bėdų.

Aiva atidžiai renkasi kūdikiui skirtas priemones ir atradusi, kas patinka - naudoja nuolat, pavyzdžiui, Sudocream - tai pagalba Nr.1 namų vaistinėlėje, apsaugant mažylio užpakaliuką nuo paraudimų.

O ar žinojote, kad cinko oksidas tinka ne tik mažyliams, bet ir jų mamoms, kuomet reikia nudžiovinti vieną kitą iškilusį spuogelį?

Tad norėdamos išvengti sauskelnių dermatito, laikykitės 4 paprastų taisyklių:

  • sauskelnes keiskite kas 3-4 val., naujagimiams - dažniau.
  • kasdien bent 20 minučių skirkite oro vonioms
  • dažnai plaukite užpakaliuką tekančiu vandeniu
  • pasirinkite patikimas, žinomas priemones su cinko oksidu.