Kaip mažas vaiko gimimo svoris gali įtakoti jo raidą: gydytojos atsakymas

Kaip mažas vaiko gimimo svoris gali įtakoti jo raidą: gydytojos atsakymas

06. Feb 2016, 08:00 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Jei turite klausimų Mamyčių klubo specialistams, rašykite juos redakcija@mamyciuklubas.lt

Mamos Grytos klausimas:

Kadangi Mamyčių klube yra galimybė užduoti gydytojui klausimą, tad norėčiau tą ir padaryti. Klausimas būtų vaikų pediatrui: kaip mažas vaiko gimimo svoris gali įtakoti jo raidą, elgesį ateityje ? Ar toks vaikelis kūdikystėje būna neramus ? Vaikelis gimė 39 savaitę, svėrė 2,500 kilogramo.

Konsultuoja "Tarandės šeimos klinikos" šeimos gydytoja Neringa Sakalauskė

Mažo gimimo svorio naujagimiai laikomi tada, kai jų gimimo svoris yra mažesnis nei 2500 gramų. Šie mažyliai pradžioje atrodo gan neproporcingai - galva yra žymiai didesnė nei kūnelis. 

Mažo gimimo svorio mažyliai gana greitai pasiveja svorio prieaugiu normalaus gimimo svorio mažylius, nebent tai būtų sąlygota nėštumo metu buvusi patologija, kur ir nulėmė mažesnį svorį.

Atsakant į Jūsų klausimą, galima teigti, kad jei mažylis gimė sveikas, nebuvo šalutinių veiksnių ir nėštumo patologijos, ateityje mažas jo gimimo svoris neturėtų sąlygoti jo raidos ir raida neturėtų atsilikti. Kiekvienas mažylis vienaip ar kitaip būna neramus: tai kelnės šlapios, tai valgyti nori, mamos dėmėsio trūksta, o gal pilvuką skauda? :)

Sėkmės. 

Ekspertai

Neringa Sakalauskė

Šeimos gydytoja, neringa.sakalauske@kraujotyrimai.lt
Neringa Sakalauskė in-vecaku-skola