Kaip nustatyti kam alergiškas vaikas?

Kaip nustatyti kam alergiškas vaikas?

04. Jun 2015, 09:00 Mamyčių klubas Mamyčių klubas

Nuo kokio amžiaus vaikai tiriami dėl alergijos? Kokie tyrimai atliekami nustatyti alergiją? Šiandien vaikų ligų gydytoja, pulmonologė dr. Sigita Petraitienė tęsia atsakymų ciklą į jūsų klausimus alergijos tema.

Kokie tyrimai atliekami nustatyti alergiją?

Tyrimai yra dviejų rūšių. Vienas būdas: su adatėle įspausti kelis alergizuojančios medžiagos lašiukus po oda ir palaukus 15 minučių žiūrėti, ar vaikas į juos reaguoja.

Tarkim, į vieną lašiuką galima įmaišyti 5 medžių žiedadulkių mėginius. Kurio augalo žiedadulkėms vaikas alergiškas, nebus aišku, bet kadangi medžiai žydi maždaug vienu metu, bus aišku, kad tuo metu reikia vaistų.

Kitas būdas: tirti kraują iš venos. Abu būdai geri. Tačiau lašelių būdas netinka, jei vaikas geria vaistų nuo alergijos, reikia juos nutraukti bent dešimčiai dienų. Kraujo tyrimus galima daryti bet kada.

Be to, ant rankos odos galima padaryti apie 15 mėginių, o iš kraujo ištirti iki 300 alergenų. Tačiau kraujo tyrimai gerokai brangesni.

Jeigu vaikas gauna siuntimą pas alergologą, tyrimas įspaudžiant lašiukus nieko nekainuoja, o kraujo tyrimas, pavyzdžiui, 36 alergenams ištirti kainuos mažiausiai 170 Lt. Jei reikėtų susimokėti ir tiriant lašiukų būdu, vienas lašiukas kainuotų 2-3 Lt.

Nuo kokio amžiaus vaikai tiriami dėl alergijos?

Jeigu kyla įtarimas, kad kūdikis alergiškas pieno baltymui, galima ir mėnesio mažyliui daryti tyrimus. Paprastai geriau vyresniems, maždaug 6 mėn., kūdikiams.

Ekspertai
04. Jun 2015, 17:40

Kokioje įstaigoje?Įdomu, jeigu iš kito miesto atvažiuoji, siuntimo reikia?Ar čia privati kokia klinika?

LePukuota LePukuota 04. Jun 2015, 14:53

Vilniuje

04. Jun 2015, 13:32

Kokiame čia mieste?

LePukuota LePukuota 04. Jun 2015, 10:43

Divka, mum eme krauja is venos, tai uztruko tik paiimt krauja, gulet ligoninej nereikejo, poliklinikoj mokamas tyrimas (~45eu 36 alergenai) kad ir su siuntimu, o kur ant odos daro nemokamai, bet vaikiukui gali dar baisiau buti. Bet tų tyrimų yra labai daug, geriausia pasikonsultuot su alergologu ir jis nukreips tyrimams, kokių reikia.

04. Jun 2015, 09:19

Noriu paklausti, kur galima su siuntimu ištirti, kam alergiška 8 mėnesių mergaitė?Ar tikrai reikia pagulėti ligoninėje? Kokios procedūros daromos kūdikiui?Ačiū.